- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam wszystkich i bardzo serdecznie proszę o jakąkolwiek poradę - za każdą z góry dziękuję.
Mam problem z telewizją Orange - pikselizuje, obraz jest bardzo niewyraźny zwłaszcza przy scenach dynamicznych (kanały sportowe, piłka nożna). Posiadam telewizor Toshiba 55UA2063DG z 4K UHD oraz dekoder od Orange IWU 200 4K (od razu uspokajam, nie wymagam aby bez światłowodu na zwykłej neostradzie do 80mb odbierać bez zakłóceń telewizję w 4K, ale na ten moment jakość gorszą niż telewizji naziemnej na starym telewizorze). Modem to FunBox 2.0
W miarę przystępną dla oka jakość obrazu uzyskuje właściwie tylko na kanałach TVP1 i TVP2, pozostałe kanały porażka. Co zrobiłem do tej pory:
a) połączyłem funbox z dekoderem kablem ethernet (podejrzewałem niestabilnosć w połączeniu wi-fi - nie pomogło
b) testowo podpiąłem nieoryginalny HDMI marki Philips dostosowany do rozdz. 4K UHD - nie pomogło
c) resetowałem ustawienia telewizora i dekodera oraz same urządzenia kilkukrotnie (oczywiście nie jednocześnie) - nie pomogło
d) próbowałem wejść w Menu IWU200 i sprawdzić odbiór w różnych rozdzielczościach - od razu rzuciło mi się w oczy, że mój IWU200 nie ma opcji wyboru rozdzielczości 4K - 3840x2160 - gdybym miał łącze światłowodowe o większej przepustowości i chciałbym oglądać tv w 4k - nie mam takiej opcji. Łącze jest jakie jest przy VDSL na speedtest osiąga prędkość realną do 40mb przy włączonej tv i połączonych 2 smartfonach pod wifi. Sprawdziłem więc wszystkie dostępne na dekoderze rozdzielczości obrazu łącznie z opcją AUTO - nie pomogło na żadnej, obraz słaby a im niższa rozdzielczość tym jeszcze gorzej.
e) w menu telewizora próbowałem uruchamiać i wyłączać wszlekiego rodzaju korektory obrazu - nie pomogło
f) otworzyłem na tv aplikację YouTube i próbowałem odtworzyć filmy w 4K, krajobrazy super, sceny dynamiczne (pokazowy mecz piłki nożnej) już widać było pikselizację, w stopniu mniejszym niż przy odbiorze tv, ale jednak
Na chwilę obecną już rozkładam ręce. Technik i infolinia stwierdzili, że może usterka dekodera i można wymienić ale na inny egzemplarz - modelu na np. ICU nie mogę zmienić bo dedykowany jest do światłowodu. Chciałbym oglądać na tym moim sprzęcie 4k telewizję chociaż w HD, byle czysto - nie mam takiej możliwości. Co mnie jeszcze zdziwiło - na liście programów nie miałem w pakiecie optymalnym 2 dostępnych rzekomo kanałów 4k - Festival i wPolsce, Czyżby dekoder wykrywał słabsze łącze niż światłowodowe i blokował na liście kanały 4K oraz rozdzielczość 4K, czy to wgl możliwe?
Jak poradzić sobie z tymi problemami czy ktoś mi pomoże??? 🙏
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Udało się rozwiązać mój problem. Technik zmienił port w centrali VDSL, tam coś posprawdzał. Po przekazaniu mi tej informacji zresetowałem po raz kolejny: najpierw modem, później dekoder. Po uruchomieniu dekoder wskoczył nagle na rozdzielczość 4K a w HDMI na opcję auto. Przy przełączaniu kanałów tv pokazuje rozdzielczosci z HDMI nie mniejsze niż FULL HD.
Jest kilka kanałów których jakość jest nadal slaba, a w szczególności Eleven Sport 3. Tego się oglądać nie da przy czym Eleven 1 i 2 - o dziwo ok.
Zdecydowana większość kanałów zyskała sporo na jakości także w końcu jestem zadowolony i spokojny, bo wcześniej problemy miałem na każdym kanale.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Niska jakość obrazu (pikselizacja) - telewizja IPTV po Neostradzie do 80mb / VDSL
Zaloguj się na router i wklej statystyki z zakładki DSL. Może przez pojawiające błędy na linii pixelizuje ci telewizja.
A i jeszcze odnosząc się do kanałów 4K, po prostu 4K dają tylko do telewizji z internetem światłowodowym, dlatego nie masz tych kanałów.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Niska jakość obrazu (pikselizacja) - telewizja IPTV po Neostradzie do 80mb / VDSL
FunBox 2.0 w Panelu Administracyjnym, ma statystyki łącza, może wrzuć je do tematu, bo skoro wszystko przerobiłeś, to albo na lini usterka, albo dekoder do wymiany, można zgłoszenie zrobić, przebadają linię Internetu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź, spróbuję się zalogować do Fun Boxa i sprawdzić te statystyki DSL i je tutaj wkleić.
Nie wiedziałem, że po VDSL w ogóle nie odbiorę 4K. Do tej pory ani technik, ani na infolinii mi nie powiedzieli.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@kamil123c fimik 4K powinien iść, ale zabierze ci cały transfer, co innego jakbyś miał 80Mb/s, toby był zapas, dlatego ICU100 też nie dadzą do tej oferty Neostrady.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@kamil123cBiorąc na logikę strumieniowa transmisja 4k to około 24mb/sek. Czasem linia VDSL jest tak długa, że usługa zapina się na 23/24Mb/sek. Biorąc pod uwagę spadającą jakość łączy miedzianych ryzykiem by było wprowadzenie 4K do pakietu z VDSL-em. Nawet jakby linia wydoliła tą prędkość, to na net by nic nie zostało, bo przecież jeśli byłaby taka możliwość, to każdy by chciał oglądać w super jakości...bo czemu nie?
Zapominamy o możliwości jednoczesnego oglądania i nagrywania programów. Gdyby było 4K i to dostępne w dwóch strumieniach, to większość VDSL-owiczów by składała reklamacje na niewydolne łącze....a chyba nie o to chodzi, aby w kolano sobie strzelać.:)
Co zaś do pikselizacji, to świadczy o zaniku transmisji.Tego się nie naprawi zapytaniem ponownym o treść, bo treść przekazywana jest w czasie rzeczywistym. Stąd braki objawiają się mrożeniem ekranu i kwadracikami...Koniecznie zweryfikuj błędy na łączu w menu modemu. Zerknij na to ile masz gniazdek w domu i jakiej jakości kabel instalacyjny.Masterspliter podłączony prawidłowo? W VDSL-u wszystko ma znaczenie...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Rozumiem to wszystko, dziękuję za odpowiedzi i kwestię braku 4k na VDSL.
Mój podstawowy problem to jednak pikselizacja zwłaszcza w transmisji piłki nożnej itp.
Wymieniłem dekoder w salonie na nowy egzemplarz IWU200 bo tylko taki mi zaproponowano. Podłączyłem i dalej to samo.
Załączam screeny statystyk DSL. Czy tutaj widzicie jakieś błędy?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@kamil123c Synchro 67/8Mb/sek... pozazdrościć..a błędy to akurat wycięte ma screenie...
Poza tym wymieniłeś dekoder...i podłączałeś go też po kablu? Sprawdź to i na tym nowym. Jeśli to nic nie zmieni przywróć modem do ustawień fabrycznych. To trochę go orzeźwi..
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeżeli dobrze odczytuje, to masz 11 błędów mało poważnych przez 3 dni połączenia. Jest to bardzo mało i nie ma się czym przejmować. Do 100-150bledow ES na dobę to też akceptowalne.
Wymień dekoder na inny model, np. UHD88 albo WHD80 (jeżeli nie podkręciłem numerów) i zobacz czy da to efekt.
- « Poprzedni
- Następny »