- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witaj Adept,
Misiek62 opublikował(a) nową komentarz w dziale Pomysły:
chyba nie wymaga dodatkowego komentarza.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja też chyba najbardziej lubię formę "dzień dobry", jednak jej używanie skutkuje przenoszeniem takiego tonu komunikacji na forum. Jest elegancki, wyważony, powoduje jednak pojawienie się "odległości" pomiędzy rozmawiającymi, co nie sprzyja pomocy i rozwiązywaniu problemów - dlatego raczej wolelibyśmy go unikać.
Z kolei użycie nazwy użytkownika w mailach chcielibyśmy zachować, bo to buduje poczucie skierowania komunikatu bezpośrednio do odbiorcy maila. Bardziej osobiście podchodzimy do komunikatów z naszym imieniem niż bez niego lub skierowanych do grupy osób.
Może zatem dobrym i językowo poprawnym rozwiązaniem byłoby przeniesienie imienia na początek kolejnej wypowiedzi? Czyli wyglądałoby to mniej więcej tak:
"Witaj,
@Adept, pojawiły się nowe odpowiedzi w temacie, który obserwujesz (...)"
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
błąd językowy w powiadomieniu e-mail!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mówiąc szczerze, to ja tu widzę co najmniej DWA błędy językowe… ("Witaj Adept").
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Janhalb Mnie osobiście używanie "witaj" w komunikacji międzyludzkiej też razi... a jeszcze bardziej forma "witam" wystarczy poczytać językoznawców... (znanych profesorów) ale poprzestańmy na tym.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
"Witaj" to pikuś (Pan Pikuś!) - kwestia umowna. Natomiast kwestią absolutnie regulowaną zasadami jest fakt, że jeśli "witaj", to z wołaczem - a nie z mianownikiem, u licha. Czyli, jeśli już, to "Witaj Adepcie".
A jeśli od strony programistycznej to za trudne (może automatyczny formularz nie potrafi znaleźć wołacza), to zawsze można dać formę "Witaj, użytkowniku X". Albo po prostu "Witaj"...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Janhalb nie wymagaj żeby system dokonywał odmiany loginów, bo przecież różności ludzie (użytkownicy) wpisują i dopiero mogą wyjść karkołomne zwroty. Natomiast wyróżniona przeze mnie fraza jest totalnie nie do przyjęcia.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
NIe wymagam - dlatego zaproponowałem konkretną możliwość ominięcia tego problemu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Janhalb napisał(-a):NIe wymagam - dlatego zaproponowałem konkretną możliwość ominięcia tego problemu.
@Janhalb pewnie rozminęliśmy się w czasie edycji swoich postów.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Adept, dzięki i oczywiście poprawimy. Możesz wstawić tytuł tego maila? Dzięki temu szybciej odnajdziemy gagatka 🙂
@Janhalb, @Misiek62, dyskusje z purystami językowymi cieszą mnie zawsze. Moglibyście zaproponować coś zamiast "Witaj"? Zaznaczam, że wykrzyknik jest wykluczony - taki entuzjazm jest tu raczej nie na miejscu. Dodatkowo, jak zauważył @Adept, odmiana nazw użytkowników nie wchodzi w grę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Oczywiście @Artur wiadomość, która zawiera w treści opisany błąd, ma temat: "Nowe komunikaty w Nasz Orange." i jest wysyłany gdy ktoś napisze komentarz do pomysłu. Jeśli już, to przy okazji można przeredagować też sam temat... "komunikat" słabo współgra z "komentarz".
- « Poprzedni
- Następny »