Nie można wyświetlić tego widżeta.
Nie można wyświetlić tego widżeta.
Nie można wyświetlić tego widżeta.

TP-Link Archer AX1500 + ONT nie mogę nawiązać połączenia

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Komentator
  • 36
  • 93
  • 0

TP-Link Archer AX1500 + ONT nie mogę nawiązać połączenia

Witam po przerwie, udało mi się wreszcie dostać ONT i teraz próbuję podłączyć router TP-Link Archer AX1500, niestety nie mogę nawiązać połączenia. Wybrałem PPPoE, ale pewnie coś pominąłem. Czy ktoś mógłby mi pomóc?

 

 

__________________

*Doprecyzowanie nazwy tematu - moderator Wojciech.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 38, Guru ***
  • 13760
  • 31476
  • 520

Własny router cz. 2

@mat20061 VLAN ustawiony na 35 i wpisany login i hasło?

Ponieważ FB automatycznie pobiera te dane podczas ponownego podłączenia i sam się konfiguruje, podejrzewam, że hasło również jest zmieniane po każdym ponownym starcie routera.

Proponuję zadzwonić na infolinię lub napisać na czacie o wygenerowanie hasła, Login najczęściej jest od razu podany na umowie. Po wygenerowaniu hasła nie podłączać już FB, tylko próbować uruchomić własny router.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

27 ODPOW. 27

Poziom 38, Guru ***
  • 13760
  • 31476
  • 520

Własny router cz. 2

@mat20061 VLAN ustawiony na 35 i wpisany login i hasło?

Ponieważ FB automatycznie pobiera te dane podczas ponownego podłączenia i sam się konfiguruje, podejrzewam, że hasło również jest zmieniane po każdym ponownym starcie routera.

Proponuję zadzwonić na infolinię lub napisać na czacie o wygenerowanie hasła, Login najczęściej jest od razu podany na umowie. Po wygenerowaniu hasła nie podłączać już FB, tylko próbować uruchomić własny router.


Poziom 37, Guru **
  • 7479
  • 22574
  • 315

Poziom 18, Komentator
  • 36
  • 93
  • 0

Własny router cz. 2

Zmianę hasła mam już za sobą, bo nie mogłem go znaleźć w umowach, zaraz zobaczę ten VLAN.


Poziom 18, Komentator
  • 36
  • 93
  • 0

Własny router cz. 2

Wygląda to tak:

mat20061_0-1642197442501.png

 


Poziom 29, Specjalista
  • 2386
  • 6519
  • 63

Własny router cz. 2

@mat20061 

No jest strona konfiguracyjna, pusta. Czemu nic nie wpisałeś? Masz link powyżej...


Poziom 18, Komentator
  • 36
  • 93
  • 0

Własny router cz. 2

Ustawiłem to tak:

mat20061_0-1642206383914.png

nie wiem czy do końca poprawnie, ale działa! Dzięki


Poziom 38, Guru ***
  • 13760
  • 31476
  • 520

Własny router cz. 2

@mat20061 jeżeli działa, to ustawienia prawidłowe. Dobrze, że dołączony jest screena z parametrami, przyda się dla innych z podobną sytuacją. Tak więc owocnego bezawaryjnego korzystania z Internetu na własnym sprzęcie 😊


Poziom 29, Specjalista
  • 2386
  • 6519
  • 63

Własny router cz. 2

@mat20061 

Jeszcze jakbyś napisał co Ci właściwie działa, żeby nie wprowadzać innych w bład, to byłoby super. Tak na oko to na tych ustawieniach ma prawo Ci działać tylko internet.

Bezawaryjnego działania życzę. 🙂


Poziom 18, Komentator
  • 36
  • 93
  • 0

Własny router cz. 2

@j131  działa mi internet na własnym routerze TP-Link Archer AX1500, należy wejść w zakładkę IPTV/VLAN i dać ENABLE, mode CUSTOM, w polu VLAN ID wpisać 35, VLAN Priority zostawić na 0, pola VoIP VLAN ID i IPTV VLAN ID nie mogły być puste, minimalna wartość to 2 i nie może się powtarzać. Nie mam internetu z telewizją, więc myślę, że na sam internet takie ustawienie wystarczy. To tak na przyszłość dla innych użytkowników.