Witam po przerwie, udało mi się wreszcie dostać ONT i teraz próbuję podłączyć router TP-Link Archer AX1500, niestety nie mogę nawiązać połączenia. Wybrałem PPPoE, ale pewnie coś pominąłem. Czy ktoś mógłby mi pomóc?
Ponieważ FB automatycznie pobiera te dane podczas ponownego podłączenia i sam się konfiguruje, podejrzewam, że hasło również jest zmieniane po każdym ponownym starcie routera.
Proponuję zadzwonić na infolinię lub napisać na czacie o wygenerowanie hasła, Login najczęściej jest od razu podany na umowie. Po wygenerowaniu hasła nie podłączać już FB, tylko próbować uruchomić własny router.
@mat20061 VLAN ustawiony na 35 i wpisany login i hasło?
Ponieważ FB automatycznie pobiera te dane podczas ponownego podłączenia i sam się konfiguruje, podejrzewam, że hasło również jest zmieniane po każdym ponownym starcie routera.
Proponuję zadzwonić na infolinię lub napisać na czacie o wygenerowanie hasła, Login najczęściej jest od razu podany na umowie. Po wygenerowaniu hasła nie podłączać już FB, tylko próbować uruchomić własny router.
Zmianę hasła mam już za sobą, bo nie mogłem go znaleźć w umowach, zaraz zobaczę ten VLAN.
Wygląda to tak:
No jest strona konfiguracyjna, pusta. Czemu nic nie wpisałeś? Masz link powyżej...
Ustawiłem to tak:
nie wiem czy do końca poprawnie, ale działa! Dzięki
@mat20061 jeżeli działa, to ustawienia prawidłowe. Dobrze, że dołączony jest screena z parametrami, przyda się dla innych z podobną sytuacją. Tak więc owocnego bezawaryjnego korzystania z Internetu na własnym sprzęcie
Jeszcze jakbyś napisał co Ci właściwie działa, żeby nie wprowadzać innych w bład, to byłoby super. Tak na oko to na tych ustawieniach ma prawo Ci działać tylko internet.
Bezawaryjnego działania życzę.
@j131 działa mi internet na własnym routerze TP-Link Archer AX1500, należy wejść w zakładkę IPTV/VLAN i dać ENABLE, mode CUSTOM, w polu VLAN ID wpisać 35, VLAN Priority zostawić na 0, pola VoIP VLAN ID i IPTV VLAN ID nie mogły być puste, minimalna wartość to 2 i nie może się powtarzać. Nie mam internetu z telewizją, więc myślę, że na sam internet takie ustawienie wystarczy. To tak na przyszłość dla innych użytkowników.