- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Katastrofalna jakość transmisji na niektórych kanałach
Do napisania tego posta skłonił mnie właśnie trwający mecz reprezentacji Polski z Chorwacją.
Ten ostatni z Portugalią oglądałem z przyzwyczajenia na TVP1 i cały mecz męczyłem się z tragiczną jakością transmisji. Wszystkie dynamiczne akcje to tak jakby pomniejszenie bitrate, widoczne "paski" na ekranie i generalnie mniejsza, lub większa pikseloza. To samo mam na TVN przy codziennym oglądaniu.
Dzisiejszy mecz spróbowałem oglądać na TVP Sport zamiast TVP1 (gdzie dziś również jakość jest do bani) i tutaj jest wszystko w porządku.
Dlaczego niektóre kanały w Orange są nadawane w tak kiepskiej jakości? Czy ja jako klient mogę coś z tym zrobić?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
U mnie nie ma różnicy między tymi kanałami. Wszystko jest OK. Ale temat wraca co jakiś czas więc z pewnością coś jest u ciebie nie tak; pytanie czemu akuratu ciebie?
PS. Zaintrygowany sprawdziłem transmisję meczu na obu kanałach, i faktycznie jest inaczej. Sygnał na kanale 113 jest lepszy. Ale u mnie taka jakość jaka jest na kanale 1 jest akceptowalna. Różnicę widać na zbliżeniach zawodników biegnących na tle widowni. Na jedynce widownia jest wtedy nie tylko nieostra, ale i spikselizowana, tak jakby kompresja była za duża. Na 113 tego nie obserwuję.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@f00ku55 jeśli masz dekoder połączony po wifi, po prostu transmisja nie wyrabia..Sprawdź jakość połączenia w menu dekodera.Jeśli po kablu, zamień patchcord i sprawdź na fabrycznym
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Typ podłączenia nie ma nic do rzeczy, po kablu jest to samo. Gdyby typ połączenia był temu winien to na wszystkich kanałach byłby problem, a nie tylko na wybranych 😉 A już na pewno ta sama transmisja nie wyglądałaby inaczej na dwóch innych kanałach.
Może przyczyną jest to, że mam multiroom? Aczkolwiek na obu dekoderach w domu jest to samo.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na 113 dźwięk jest stereo, na 1 dźwięk jest DD 5.1. Więc to jednak inny sygnał. Jak napisałem, gdyby nie ta dyskusja nawet nie zwróciłbym uwagi, u mnie oba kanały spokojnie nadawały się do oglądania tej transmisji.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dobrze wiedzieć, ja tego typu rzeczy nie sprawdzałem. Tak czy siak mecz na 1 był nie do oglądania dla mnie, a na 113 było wszystko w porządku.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@f00ku55 Niektóre modele telewizorów mają w ustawieniach dotyczących obrazu opcje "redukcja zakłóceń obrazu" (u mnie ma to taką nazwę). Sprawdź u siebie czy coś takiego masz jeżeli masz to włącz i oceń czy pomogło powinny takie zakłócenia spaść do minimum nie całkowicie (sprawdź dokładnie bo to różnie może być nazwane zależy od marki tv w opcjach związanych z obrazem). Ja akurat coś takiego mam i mam włączone i tak jak @j131 nie odczuwam takich problemów na co dzień.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@f00ku55 na obu tv w multirommie jest tak samo? Czy to tej samej klasy telewizory? Jakie dekodery?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na obu TV jest tak samo. Dekoder 4K Multi (główny) podłączony do starego TV 32 cale i Dekoder 4K (nie premium) mój, podłączony do OLED'a 55 cali.
To nie kwestia TV, to problem po stronie Orange. O ile to w ogóle jest problem, bo wyczytałem, że tak chyba jest u wszystkich tylko jedni są na jakość obrazu bardziej wyczuleni, a drudzy mniej 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@f00ku55 Ok, warto jednak zweryfikować jakość kabli HDMI
- « Poprzedni
- Następny »