Nie można wyświetlić tego widżeta.

FB6 + switch, konieczny IGMP Snooping?

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 391
  • 1188
  • 9

Cześć wszystkim 🙂

Potrzebuje w miarę szybkiej odpowiedzi na moje pytanie. Mam FB6 w przypadku którego jednym portem LAN idzie kabel do drugiego pokoju, tam jest switch, kilka podłączonych sprzętów, a jednym kablem ze switcha idzie połączenie do drugiego switcha i dopiero tym drugim switchem jest podłączony IWU200 do sieci.

Przez WiFi dekoder działa idealnie, na kablu generalnie też (jest obraz, nic się nie tnie), ale przy połączeniu kablem w zasadzie codziennie muszę go restartować przyciskiem z tyłu obwodowy ponieważ przy włączaniu pojawia się główne menu, ale dekoder się zawiesza i na nic nie reaguje.

Czy powodem jest to, że oba switche (chyba?) nie mają IGMP Snooping? Czy kupno dwóch switchy z IGMP Snooping pomoże?

Nie ukrywam, że wolałbym mieć podłączony dekoder kablem, ale na chwilę obecną nie jest to możliwe z powodu tego zawieszania.

19 ODPOW. 19

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 19546
  • 56572
  • 768

@f00ku55 jak masz podłączony dekoder bezpośrednio kablem z pomonięciem switch-y, to też występuje sytuacja zacinania się dekodera? Jeśli tak, to wymiana dekodera, jeśli nie, to może być switch.

• 391
  • 1188
  • 9

Nie mam niestety możliwości podpięcia dekodera bezpośrednio do FB.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 19546
  • 56572
  • 768

@f00ku55 nawet przenosząc dekoder bliżej GB lub puszczając luzem kabel między dekoderem a FB? 

• 391
  • 1188
  • 9

Tak, nawet 😉 U mnie jest multiroom, drugi dekoder 4K Multi jest tuż koło FB, a u mnie w innym pokoju jest IWU200. Przez WiFi działa OK, przez kabel po resecie też, po prostu do następnego włączenia. No i podczas transmisji po kablu na ostatnim switchu mam miganie na wszyskich portach, także na tych, które w danej chwili nic nie robią, więc wydaje mi się, że to właśnie sprawa tego IGMP Snooping.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2165
  • 10341
  • 86

@f00ku55 Jeżeli switch nie obsługuje IGMP Snooping to ruch multicastowy do dekodera jest przesyłany również na wszystkie inne porty co obserwujesz w postaci migających diod. Raz, że podłączone urządzenia (ich karty sieciowe) i tak muszą pominąć ten ruch co obniża im prędkość pobierania. Dwa, że mimo używania przełączników należy dążyć do zmniejszenia udziału ruch broadcastowego w swojej sieci bo wpływa on niekorzystnie na jej działanie. Spróbuj następnym razem zresetować switch a nie dekoder.

• 391
  • 1188
  • 9

W takim razie może najrozsądniej będzie zostawić dekoder na WiFi i nie puszczać go po kablu? Różnicy w jakości odbierania i tak nie ma żadnej.

• 2165
  • 10341
  • 86

@f00ku55 Sprawdź jeszcze czy dekoder będzie się zawieszał jeżeli podłączysz zasilania obu urządzeń do jednego obwodu, oczywiście przy korzystaniu z przewodu ethernetowego. Brak obsługi IGMP Snooping nie powinien powodować zawieszania dekodera, ewentualnie tylko brak dostępu do sieci jak switch się podda - to powinieneś odczuć na innych urządzenia podłączonych do niego.

• 391
  • 1188
  • 9

W sensie dekoder i switch? One są podłączone do jednej listwy zasilającej i nie ma jak tego zmienić.

A to zawieszenie dekodera wygląda tak, że jego główne menu (ten „panel”) reaguje, ale nic się w nim nie ładuje, TV nie ma i niestety nie da się go wyłączyć przyciskiem na pilocie.

• 2165
  • 10341
  • 86

@f00ku55 To możesz uwagę o zasilaniu pominąć. A inne urządzenia mają dostęp do sieci gdy dekoder jej nie ma? Reset switcha przywraca działanie dekodera?