Nie można wyświetlić tego widżeta.

Katastrofalna jakość transmisji na niektórych kanałach

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2217
  • 10615
  • 89

@mateuszlitwin76 Zaktualizuj firmware/sterowniki do tej stacji dokującej. Google zwraca wiele informacji o problemach z tym związanych.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 12
  • 31
  • 1

Są aktualne, to był pierwszy krok który podał wujek Google. Tak samo jak sterowniki karty sieciowej w dock - aktualne.

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 403
  • 1244
  • 10

@atlas_cudow Ja nie mam tego efektu na meczach tylko podczas ostatniego meczu stwierdziłem, że na TVP1 była katastrofa, a na TVP Sport było OK.

Ten problem jest u mnie cały czas, po prostu jak widać nie na wszystkich kanałach.

• 40
  • 118
  • 0

Na wczorajszym meczu na TVP 1 była katastrofa jeśli chodzi o jakość obrazu .

Co chwila w dynamicznych scenach obraz się rozsypywał i robił niewyraźny.

Orange co wy odstawiacie?

Przerobiłem już UPC I Canal+ i tam jakość obrazu nie była na tak beznadziejnym poziomie jak w przykładowym wczorajszym meczu.

Jestem na półmetku usługi Love i jeśli taką jakość chcecie oferować klientom to ja wam za rok podziękuję i poszukam operatora, który świadczy usługę telewizyjną na odpowiednim poziomie.

Oglądałem na telewizorze Sony z 2023 r 65 cali z zaawansowaną technologią. 

Obraz nędzy i rozpaczy jeśli chodzi o jakość na TVP i niektórych kanałach gdy przy dynamicznych scenach sypie się obraz.

Dekoder IWU 200 połączony ethernetowym kablem do Funboxa 6 blisko na półce.

Czy któryś z przedstawicieli Orange może podać wartość bitrate na TVP i skąd oni pobierają sygnał..?

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2380
  • 13133
  • 63

@Praziomek dekoder nie grzeszy jakością, może nie psuje obrazu bardzo, ale to nie top dekoder, podobnie jest na podstawowym dekoderze Canal+, jakość kanałów sportowych musiała by być najwyższej jakości, by dynamiczne sceny nie przycinały, wszelkie ulepszacze w TV czy dekoderze raczej szkodzą niż polepszają dynamiczne sceny.

TV kablowa też cię rozczaruje raczej, ale wolna wola, szukaj lepszego dostawcy kanałów TV.

• 40
  • 118
  • 0

Przełączyłem na naziemną telewizję i tam jakość obrazu była akceptowalna.

Jeszcze tak marnej jakości w Orange na kanale telewizyjnym nie widziałem.

Eleveny itp.są ok, ale to co było na TVP jest poniżej krytyki.

Jeśli my klienci nie będziemy zwracać uwagę to operator uzna, że nie ma sprawy, a co gorzej nie poprawi jakości bitrate.

Zjechać niżej już chyba się nie da.

• 79
  • 301
  • 0

Potwierdzam. I to nie jest wina dekodera ani ulepszaczy telewizora,  tylko kiepskiej jakości sygnału transmitowanego "na żywo" przez Orange. Jak wytłumaczyć fakt, że ten sam material odtworzony z multinagrywarki ma już dobrą jakość?  I tu nie chodzi o jakieś super dynamiczne sceny sportowe a np. szybsze poruszanie rękami przez osobę lub jakieś dynamiczne światła i już się robi kasza i makrobloki. Z moich obserwacji wynika, że pogorszenie jakości kanałów TVP nastąpiło jakieś dwa miesiące temu. Inne popularne kanały jak TVN i Polsat już dłuższy czas mają niski bitrate. Gdy zaczynałem przygodę z telewizją Orange 6 lat temu, nie było takich problemów, dekodera cały czas ten sam, tylko prędkość światłowodu się zwiększyła. Może ktoś z ekipy Orange zabrał by w końcu głos w tej kwestii?

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 403
  • 1244
  • 10

Ja ze swojej strony będę zgłaszał reklamację jeśli to się w najbliższej przyszłości nie zmieni.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 404
  • 1670
  • 4

Pomysł w tej kwestii jest założony można głosować i podawać więcej szczegółów w komentarzach

https://nasz.orange.pl/t5/Pomys%C5%82y/Sprawdzenie-i-poprawienie-jako%C5%9Bci-obrazu-iptv/idi-p/4106...

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 15
  • 50
  • 0

U mnie było to samo dekoder icu 100 , na multiroomie iwu 200 też to samo, więc to  nie przypadek. Na canal plus 360 wyglądało to lepiej , ale i tak nie tak dobrze jak na canal plus online. Internet z orange działa pięknie ale jakość tv to czasami dramat, zwłaszcza to widać na transmisjach sportowych w tvp.