A próbowałeś przełożyć karty sim?
Ta karta w tym drugim działającym telefonie też nie działa?
Sprawdziłbym kartę w tym telefonie, oprócz tego w mój Orange czy nie masz blokad dcb i na infolinii czy usluga mms jest aktywna.
Patrzę na swój telefon, który pobrał automatyczna konfiguracje i mam ipv4 w mms (pomimo tego, ze w apn transmisji danych mam ipv6).
I pytanie czy masz włączone RCSy? Sprobuj wyłączyć i wysłać mms przy wyłączonych rcs.
@grzesiek999 przy ręcznej konfiguracji wysyłałem mmsy testowe na ten sam numer. A po nieudanej próbie kasowałem tego niewysłanego mmsa żeby mi nic nie bruździło.
Poniżej konfiguracja z samsunga
a tak wygląda na xiaomi
@spiro @marcin0216 @Glut @atlas_cudow @agat13 Witam Was ponownie po dłuższej przerwie.
Próbowałem już wszystkiego co mi doradzaliscie ale niestety nie pomogło.
Więc kupiłem kartę SIM z sieci Play
Gdy włożyłem do włączonego telefonu i wysłałem MMS z karty Play do Play to od razu bez żadnych ustawień poszło.
No to stwierdziłem że dodam nowy APN MMS w Play celowo z błędnymi danymi. Po restarcie wysłałem MMS tak jak poprzednio i doszło.
Ale zauważyłem różnice że w Play mogę edytować oryginalnie przysłana konfiguracje a w Orange nie mogę.
Więc dla pewności zrobiłem edycję oryginalnej konfiguracji Play oczywiście z błędem i MMS wiadomo że nie przyszedł.
Czyli wniosek jak dla mnie jest taki że mogę sobie ustawiać w konfiguracje Orange ile chce to nic mi nie da do póki Orange wyśle konfiguracje z poprawną konfiguracja albo z opcją edycji.
Myślicie że Orange są wstanie wysłać taka konfiguracje z opcją edycji ?
W większości urządzeń jest tak, że możesz mieć tylko jeden APN dla MMS a wszystkie inne, które dodajesz są dla połączenia internetowego i nie mają wpływu na MMS'y. w sensie możesz ustawić TYP APN na MMS, ale nie ma opcji ustawienia danego profilu jako aktywny. I w sumie nie do końca wiem, jak to działa... Czy oba profile są aktywne, czy pierwszy w kolejce?
Operator sam "wrzuca" jedyne, słuszne ustawienia MMS, które powinny działać. Jeżeli nie działa, to ja bym męczył infolinie techniczną o naprawę.
BTW. Kiedyś miałem kartę SIM, która nie łączyła z netem terminalna na Win CE. Pani na infolinii, przyznała, że moja SIM'ka nie wspiera w pełni tak starego urządzenia i wysłali mi kartę starszego typu.
BTW2. Swoją drogą mi te mms'y też nie działają
. Mam taki komunikat przy wysyłaniu:
A odbieram mms's normalnie.
@atlas_cudow Zrobię tak jak mówisz będę dzwonić do działu technicznego i niech kombinuja jak rozwiązać problem.
Dam znać jak coś bede wiedzial
MMSy to zło, powinny zostać zlikwidowane.
IMHO, oczywiście.
Do działania tej usługi trzeba zbyt wielu komponentów, zupełnie inaczej niż do każdej innej funkcji telefonu.
Więc wystarczy że np. zasięg jest słaby i nici z MMSów.
Ale żeby nie było, u mnie działa to we Flex i na konfiguracji takiej samej jak ta szczegółowo opisana w tym filmiku (z tym ze ustawiła się domyślnie):
https://www.youtube.com/watch?v=fuQYMQCoYjM
Ustawienia APN internetu też mam domyślne (internetipv6), bez natywnej obsługi IPv4.
@grzesiek999 wiem, że obecnie nie ma możliwości zdalnego wymuszenia wysyłki konfiguracji. Telefon powinien zrobić to sam, lub zostaje ścieżka ręcznego wpisu...
Witam, mam taki sam model telefonu Ulefone 27T Pro z Androidem 15. Również nie mogłem wysyłać i otrzymywać MMS. Przeszedłem podobne próby, jak opisywano w dyskusji powyżej, bez skutku. Problem został dzisiaj rozwiązany w salonie Orange w Kielcach przy ul. Sienkiewicza 46. Kierownikowi salonu, panu Marcinowi, zajęło to ok. 5 minut. Wszystko działa sprawnie, szybko i bez przekłamań. Problem rzeczywiście dotyczył ustawień APN ale o szczegóły nie wypytywałem. Chciałem wstawić pozytywną opinie na stronie salonu ale nie znalazłem stosownej zakładki. Więc tą drogą wyrażam uznanie dla fachowość pana Marcina i może pomoże to też innym użytkownikiem tego telefonu. A swoją drogą wg. mnie jest to doskonały telefon.