Konfiguracja MMS

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 322
  • 1398
  • 33

Konfiguracja MMS

A próbowałeś przełożyć karty sim?

Ta karta w tym drugim działającym telefonie też nie działa?

Sprawdziłbym kartę w tym telefonie, oprócz tego w mój Orange czy nie masz blokad dcb i na infolinii czy usluga mms jest aktywna.

Patrzę na swój telefon, który pobrał automatyczna konfiguracje i mam ipv4 w mms (pomimo tego, ze w apn transmisji danych mam ipv6).

I pytanie czy masz włączone RCSy? Sprobuj wyłączyć i wysłać mms przy wyłączonych rcs.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2163
  • 6974
  • 70

Konfiguracja MMS

@grzesiek999 przy ręcznej konfiguracji wysyłałem mmsy testowe na ten sam numer. A po nieudanej próbie kasowałem tego niewysłanego mmsa żeby mi nic nie bruździło.

Poniżej konfiguracja z samsunga

Screenshot_20251107_202419_Settings.jpg

a tak wygląda na xiaomi

IMG_20251107_202954.jpg

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 10
  • 36
  • 0

Konfiguracja MMS

@spiro @marcin0216 @Glut @atlas_cudow @agat13 Witam Was ponownie po dłuższej przerwie.

Próbowałem już wszystkiego co mi doradzaliscie ale niestety nie pomogło.

Więc kupiłem kartę SIM z sieci Play

Gdy włożyłem do włączonego telefonu i wysłałem MMS z karty Play do Play to od razu bez żadnych ustawień poszło.

No to stwierdziłem że dodam nowy APN MMS w Play celowo z błędnymi danymi. Po restarcie wysłałem MMS tak jak poprzednio i doszło.

Ale zauważyłem różnice że w Play mogę edytować oryginalnie przysłana konfiguracje a w Orange nie mogę.

Więc dla pewności zrobiłem edycję oryginalnej konfiguracji Play oczywiście z błędem i MMS wiadomo że nie przyszedł.

Czyli wniosek jak dla mnie jest taki że mogę sobie ustawiać w konfiguracje Orange ile chce to nic mi nie da do póki Orange wyśle konfiguracje z poprawną konfiguracja albo z opcją edycji.

Myślicie że Orange są wstanie wysłać taka konfiguracje z opcją edycji ?

• 2842
  • 12100
  • 74

Konfiguracja MMS

W większości urządzeń jest tak, że możesz mieć tylko jeden APN dla MMS a wszystkie inne, które dodajesz  są dla połączenia internetowego i nie mają wpływu na MMS'y. w sensie możesz ustawić TYP APN na MMS, ale nie ma opcji ustawienia danego profilu jako aktywny. I  w sumie nie do końca wiem, jak to działa... Czy oba profile są aktywne, czy pierwszy w kolejce? 

Operator sam "wrzuca" jedyne, słuszne ustawienia MMS, które powinny działać. Jeżeli nie działa, to ja bym męczył infolinie techniczną o naprawę. 

BTW. Kiedyś miałem kartę SIM, która nie łączyła z netem terminalna na Win CE. Pani na infolinii, przyznała, że moja SIM'ka nie wspiera w pełni tak starego urządzenia  i wysłali mi kartę starszego typu. 

BTW2. Swoją drogą mi te mms'y też nie działają:D. Mam taki komunikat przy wysyłaniu: 

atlas_cudow_0-1763023343616.png

A odbieram mms's normalnie.

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 10
  • 36
  • 0

Konfiguracja MMS

@atlas_cudow Zrobię tak jak mówisz będę dzwonić do działu technicznego i niech kombinuja jak rozwiązać problem.

Dam znać jak coś bede wiedzial

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35087
  • 293

Konfiguracja MMS

MMSy to zło, powinny zostać zlikwidowane.
IMHO, oczywiście.

Do działania tej usługi trzeba zbyt wielu komponentów, zupełnie inaczej niż do każdej innej funkcji telefonu.

• Musi być aktywna transmisja danych, i to na tej karcie na której MMS ma przyjść/wyjść.
  • Musi być obsługa tejże usługi w sieci.
  • Musi być poprawna(!) konfiguracja telefonu. (<- na tym jednym elemencie skupiła się dyskusja)
  • Nie działa to z założenia przez połączenia WiFi.

Więc wystarczy że np. zasięg jest słaby i nici z MMSów.

Ale żeby nie było, u mnie działa to we Flex i na konfiguracji takiej samej jak ta szczegółowo opisana w tym filmiku (z tym ze ustawiła się domyślnie):

https://www.youtube.com/watch?v=fuQYMQCoYjM

Ustawienia APN internetu też mam domyślne (internetipv6), bez natywnej obsługi IPv4.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1485
  • 5924
  • 57

Konfiguracja MMS

@grzesiek999  zgłaszaj bo to aż dziwne.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15592
  • 64163
  • 825

Konfiguracja MMS

@grzesiek999  wiem, że obecnie nie ma możliwości zdalnego wymuszenia wysyłki konfiguracji. Telefon powinien zrobić to sam, lub zostaje ścieżka ręcznego wpisu...

• 2163
  • 6974
  • 70

Konfiguracja MMS

@grzesiek999 jak się mają sprawy z mmsami?