POCO X7 pro problem przy połączeniach przychodzących

ROZWIĄZANE

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 112
  • 461
  • 1

Witajcie przychodzę z problemem nie do końca związanym z Orange ale coś jest na rzeczy. Od początku, kupiłem bratu na święta telefon POCO x7 Pro (brat jest w sieci Orange abonament Orange Love) wcześniej używał Xiaomi Mi 10T. Po kilku tygodniach od przesiadki na POCO x7 pro zauważyliśmy dziwne zachowanie telefonu podczas połączenia przychodzącego a mianowicie wygląda to tak że gdy ktoś do niego dzwoni a telefon leży bezczynnie to osoba dzwoniąca słyszy komunikat "Osoba do której dzwonisz jest niedostępna" po kilku minutach brat dostaje sms o nieudanej próbie połączenia. Po kilku takich przypadkach zacząłem prowadzić testy oczywiście były zgłoszenia techniczne po interwencji techników, Orange odpisał mi że po stronie sieci jest ok i tu mają rację bo przeprowadziłem testy:

* Wyłączenie VoLTE na kilka dni:

- problem występuje przy 2G co któreś połaczenie przychodzące gdy telefon leży bezczynnie (osoba do której dzwonisz prowadzi obecnie rozmowę na przemian z komunikatem jest niedostępna) na dodatek w 2G smsy o próbie połączenia przestały przychodzić, czyli już totalnie jak ktoś się nie dodzwoni to nawet telefon nie poinformuje smsem.

- Przywróciłem VoLTE skoro to nie wina tej usługi ale tutaj zaczęło się coś poprawiać bo częściej połączenia zaczęły docierać do brata ale wywalało z VoLTE na 2G. 

- Napisałem post na fb na grupie POCO komentarze były różne użytkownicy z innych sieci zgłaszały podobne problemy również tam była osoba z Orange flex chyba która kiedyś miała podobny problem i sam się rozwiązał.

- Włożyłem kartę SIM brata do jego poprzedniego telefonu Xiaomi Mi10T problem tam zniknął ale do tego POCO X7Pro włozyłem moją kartę z Playa i używałem go przez kilka dni z racji tego że tam dostaję dużo połączeń przychodzących i problemu z kartą Playa nie ma wszystko ładnie działa. 

- Napisałem również do Xiaomi o tym problemie przedstawiając im że to najprawdopodobniej wina ich oprogramowania bo karta SIM Orange w drugim telefonie działa bez problemu, dostałem zwrotną wiadomość bla bla bla przywrócić ustawienia fabryczne itp takie ich głupie gadanie oczywiście już to wcześniej zrobiłem więc niepotrzebnie tam napisałem. 

- Na jakmś forum znalazłem aby w ustawianiach baterii znaleźć aplikacje IMSapp i dealer i zmienić tam uśpienie aplikacji na "bez ograniczeń" zrobiłem tak i na chwilę obecną włożyłem tam z powrotem kartę SIM brata i już drugi dzień narazie spokój. Przychodzę z pytaniem co o tym sądzicie czy Xiaomi ma jakąś infolinie gdzie można zgłosić im problem aby aktualizacją naprawili czy jednak będzie trzeba im odsyłać telefon? A może jednak oddać ten telefon z tytułu rękojmi bo jakoś nie wierzę że telefon który służy do dzwonienia ma problem z połączeniami przychodzącymi. To jest troche uciążliwe czekając na ważny telefon myślisz czy dodzwonią się do Ciebie czy jednak nie. Z góry dziękuję za odpowiedzi 😉

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3864
  • 17843
  • 95

Chyba chodziło o aplikację "Dialer" :)?   Czyli wychodzi na to , że system ubija proces telefonu? Jeżeli wykluczenie pomogło to wg mnie można już tak używać urządzenia.  Moja siostrzenica miała podobny problem tylko w jakimś iPhone, więc to nie jest jakiś odosobniony przypadek.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

6 ODPOW. 6

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2040
  • 8769
  • 71

@Roberto971  jeśli masz możliwość to zwróć. Możesz próbować jeszcze zgłaszać przez apke "Usługi i opinie" no, ale nie wiadomo, czy i kiedy naprawią.

• 3864
  • 17843
  • 95

Chyba chodziło o aplikację "Dialer" :)?   Czyli wychodzi na to , że system ubija proces telefonu? Jeżeli wykluczenie pomogło to wg mnie można już tak używać urządzenia.  Moja siostrzenica miała podobny problem tylko w jakimś iPhone, więc to nie jest jakiś odosobniony przypadek.

• 112
  • 461
  • 1

@atlas_cudownapisał(-a)

Tak, dialer 😂 i w ogóle w Messengerze i w Whatsappie również trzeba bylo ustawić na "bez ograniczeń" bo wiadomości nie dochodziły 

• 3864
  • 17843
  • 95

Wygląda na to, że system agresywnie ubija procesy. Nie masz włączonego jakiegoś oszczędzania energii?

• 112
  • 461
  • 1

Telefon miał autamycznie ustawione żeby włączał jak jest 20% baterii ale na tą chwilę wszystko wyłączyłem żeby zobaczyć czy winą jest bateria (uśpienie aplikacji). Telefon od startu działał na androidzie 15 dopiero w trakcie jak został zaktualizowany do 16 po kilku dniach zauważyliśmy ten problem 

• 3864
  • 17843
  • 95

20% jest ok. Niektórzy cały czas używają tego trybu, co jest dla mnie bardzo dziwne:)