Koniec zamówień na sieci miedzianej Orange

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 466
  • 2083
  • 6

Kto by pomyślał. I robi to największy operator stacjonarny w kraju (sic!) a tacy lokalni operatorzy z różnym skutkiem oferują z powodzeniem tanią telefonię stacjonarną. Ale po takim operatorze jak Orange spowiewalem się promowania VoIPa, a nie takiego traktowania telefonu stacjonarnej. W końcu to nie jak TPSA a potem Orange miało taką dużą bazę stacjonarnych usług. Znają się na rzeczy. 

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 583
  • 3319
  • 0

No ale zaraz... Ja mam od paru lat pakiet Love a w nim telefon voip na miedzi 🙂

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9384
  • 38415
  • 324

No właśnie. Love mają VoIP, nowe pakiety już nie. VoIP "na miedzi" miał być łagodną formą migracji do VoIP na FTTH. Tymczasem teraz wciskają telewizję choćby i przez przez GSM, ale pod warunkiem że zrezygnujesz z VoIP.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16060
  • 66628
  • 854

Wniosek: operator wycofuje się z telefonii stacjonarnej?

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1943
  • 8315
  • 69

@agat13  coś w tym jest, mobilnie wygodniej.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 1366
  • 3397
  • 31

@j131napisał(-a)
No właśnie. Love mają VoIP, nowe pakiety już nie. VoIP "na miedzi" miał być łagodną formą migracji do VoIP na FTTH. Tymczasem teraz wciskają telewizję choćby i przez przez GSM, ale pod warunkiem że zrezygnujesz z VoIP.

jeżeli dziś ktos posiada voip (obojetnie która opcja 2P/3P/4U i w jakiej technologii jest internet xdsl/ftth) to nadal może to mieć. 
prawda jest taka że jak ktoś chciał ofertę internet+tv+kom czy internet+tv to na siłę dostawał voipa i powiedzcie mi ilu klientów korzystało z tego voipa??? może znalazło się 3 na 1000 gdzie tego voipa raz w życiu użyło. 
nikt własciwie nie pyta o założenie telefonu stacjonarnego czy voipa. 
ale u nas mentalność taka że jak cos jest to nam to zwisa ale jak już tego nie ma to wielki płacz 😂
nie zmam sie wiec nie wiem w czym jest problem a jedynie moge sie domyslać dlaczego nie chca wdrożyć extra tv do 2P. nie ma co się nastawiać ze to sie zmieni, za małe zainteresowanie
telewizja bedzie promowana bo cel jest jeden .... i na pewno bedzie ona rozwijana bo dziś to produkt niedopracowany 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9384
  • 38415
  • 324

Masz 100% racji co do tego że na siłę wciskano ten telefon "stacjonarny" VoIP wszystkim. I tak jak wtedy wciskano, tak teraz zwrot o 180 stopni: nie wolno. To że można mieć i TV i VoIP to oczywiste, tak właśnie mam, podpisałem przedłużenie kilka miesięcy temu bez żadnych zastrzeżeń ze strony Orange.
Ale dlaczego nie mogę mieć jednocześnie VoIP i telewizji w apce zamiast w dekoderze, to tego nie zrozumiem. Akurat mnie bardzo zależało na stacjonarnym numerze i korzystam z niego całkiem sporo.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 3079
  • 11570
  • 68

Nie wiem ilu klientów indywidualnych korzysta z telefonu IP ale u mnie w pracy sukcesywnie zastępujemy tradycyjne telefony na telefony IP. Oczywiście to nie są telefony Orange.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16060
  • 66628
  • 854

@PARANOJA  wiele starszych osób i tych mieszkających w terenach że słabym zasięgiem korzysta z telefonów stacjonarnych.

Sporo firm używa tego do centralek ppozż. Technologia dużych ISDN po części  oparta jest na miedzi. 

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 583
  • 3319
  • 0

@j131napisał(-a)
No właśnie. Love mają VoIP, nowe pakiety już nie. VoIP "na miedzi" miał być łagodną formą migracji do VoIP na FTTH. 

Ja znam inną teorię - namawiano na voip by zlikwidować "analogowe" centrale w danym rejonie i nie miało to nic wspólnego z ftth.

A zachętą były i są darmowe połączenia z zagranicznymi numerami stacjonarnymi do kilku krajow, dla niektórych to bardzo potrzebna i wygodna sprawa 🙂