Koniec zamówień na sieci miedzianej Orange

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9384
  • 38415
  • 324

@bluesmanniakinapisał(-a)

@j131napisał(-a)
No właśnie. Love mają VoIP, nowe pakiety już nie. VoIP "na miedzi" miał być łagodną formą migracji do VoIP na FTTH. 

Ja znam inną teorię - namawiano na voip by zlikwidować "analogowe" centrale w danym rejonie i nie miało to nic wspólnego z ftth.

A zachętą były i są darmowe połączenia z zagranicznymi numerami stacjonarnymi do kilku krajow, dla niektórych to bardzo potrzebna i wygodna sprawa 🙂

O taryfach lepiej nie rozmawiajmy w tym kontekście, bo to osobny temat rzeka. Ale akurat darmowe rozmowy do USA konkurencja miała w POTS (IIRC) wtedy kiedy zmieniałem z ADSL na FTTH. A Orange robił ogromne problemy z migracją samego numeru. Ostatecznie udało się to zrobić, ale nie w ramach migracji usługi, tylko przez punkt obsługi klienta, w osobnym zleceniu. Tak że z tą zachętą taryfami i wygodą to nie do końca zawsze tak było. W dodatku konkurencja miała i ma w abonamencie rozmowy na krajowe komórki, czego Orange z uporem maniaka odmawia - i to jest stabilna, zniechęcająca do VoIP polityka prowadzona od lat. Ergo: nawet kiedy wciskano VoIP, to taryfowo zachęty jakiejś szczególnej nie odczułem. A teraz ten "bonus" w postaci darmowych rozmów międzynarodowych jest tak skrzętnie ukrywany przez marketing, że trudno byłoby znaleźć na ten temat jakąkolwiek informację.   

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 1366
  • 3397
  • 31

@j131napisał(-a)
Masz 100% racji co do tego że na siłę wciskano ten telefon "stacjonarny" VoIP wszystkim. I tak jak wtedy wciskano, tak teraz zwrot o 180 stopni: nie wolno. To że można mieć i TV i VoIP to oczywiste, tak właśnie mam, podpisałem przedłużenie kilka miesięcy temu bez żadnych zastrzeżeń ze strony Orange.
Ale dlaczego nie mogę mieć jednocześnie VoIP i telewizji w apce zamiast w dekoderze, to tego nie zrozumiem. Akurat mnie bardzo zależało na stacjonarnym numerze i korzystam z niego całkiem sporo.

napisałem ze na siłę dodawano a nie że wciskano 😜 bo oferta była tak skonstruowana że jak chciałeś internet i telewizję czy komórkę to i voip bo był w pakiecie czy chcesz czy nie. zawsze klient miał możliwość "wyboru".... no ale kto się tym voipem przejmował? 
możesz mieć telewizje w apce Orange Tv Go natomiast nie będziesz jej miał w Orange Tv bo masz inną telewizję IPTV (rozumiem że masz 3P?)

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 1366
  • 3397
  • 31

@j131napisał(-a)
No właśnie. Love mają VoIP, nowe pakiety już nie. VoIP "na miedzi" miał być łagodną formą migracji do VoIP na FTTH. 

Ja znam inną teorię - namawiano na voip by zlikwidować "analogowe" centrale w danym rejonie i nie miało to nic wspólnego z ftth.

A zachętą były i są darmowe połączenia z zagranicznymi numerami stacjonarnymi do kilku krajow, dla niektórych to bardzo potrzebna i wygodna sprawa 🙂

po prostu chodziło o koszty
tak samo jest dziś z miedzią, po co to utrzymywać skoro jest nakładka w postaci ftth

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9384
  • 38415
  • 324

@PARANOJAnapisał(-a)

...

nie będziesz jej miał w Orange Tv bo masz inną telewizję IPTV (rozumiem że masz 3P?)

Tak. I gdybym chciał zmienić TV na "po nowemu" (nie chcę), to bym mógł, ale VoIP by mi zabrali.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 583
  • 3319
  • 0

@PARANOJAnapisał(-a)

@j131napisał(-a)

po prostu chodziło o koszty
tak samo jest dziś z miedzią, po co to utrzymywać skoro jest nakładka w postaci ftth

Gdzie jest tam jest, u mnie na razie żadnych planów...