- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Koniec zamówień na sieci miedzianej Orange
Ja z kolei z VDSL2 byłem bardzo zadowolony, po przesiadce na światłowód nie poczułem znaczącej różnicy w normalnym korzystaniu z internetu. Prędkość miałem ~65/8
Na drugim zdjęciu tak głęboko zakopana miedź, raz porwałem 😁
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja też miałem napowietrzną linię z VDSL a odległość do centrali to było ok 200m. Przyłącze było nowe wykonane ok 2012 roku. Z biegiem czasu z 70 mbit zrobiło się 60. I stabilność łącza było mocno dyskusyjna. Były straty pakietów a to negatywnie wpływało na domowy monitoring. Po drugie tryb z przeplotem dawał się we znaki opóźnienie było zauważalne. Najlepiej działało u mnie LLU od Netii ale niestety było tylko 20 mbitów. Natomiast tryb fast to był złoty czas dla miedzi. Działało to bardzo podobnie jak na kablówce. Jednak światłowód wyeliminował wszystkie te problemy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Orange zaprzestaje oferty hurtowej, więc potem przechodzi to na ofertę detaliczną (dla przeciętnego Kowalskiego).
Tu bardziej chodzi o zmniejszanie puli klientów usług na miedzi.
Nie wiem czy Orange jeszcze gdzieś świadczy telefon radiowy jako G4F, ale wiele klientów na POTS ma jeszcze stare plany standardowe ze starymi regulaminami. Gdyby ktoś poszedł do sądu z odszkodowaniem - ma duże szanse na wygranie.
Wg mnie w skali całego kraju to w perspektywie 10 lat nie nastąpi całkowitego usług na miedzi. Może klientom indywidualnym to się uda, ale są też klienci korporacyjni. Często duże firmy mają swoje placówki w różnych miejscowościach - jakieś centrale PABX czy jeszcze gdzie nie gdzie ISDN. Tego się nie wyłączy jak nie ma alternatywy w postaci światłowodu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Piotrekk85 zapewniam Cię że takie firmy szybko przejdą na światłowód gdy tylko zostanie do nich ułożony. A taka jest strategia Orange i miedź prędzej czy później zniknie całkowicie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Sieć mobilna to oddzielny temat. Co do firm często jest duży problem z doprowadzeniem sieci z uwagi na ich lokalizację. Zazwyczaj masz ogromny teren na ktorym są mocno rozproszone budynki a w każdym z nich inna firma. To jest koszmar dla projektantów i podwykonawców. Natomiast jeśli jest to jakiś duży biurowiec w ktorym jest X pomieszczeń i co drugie zajmuje inny firma to wszystko zależy od infrastruktury w tym biurowcu. Jeśli jest w powijakach to też jest bardzo trudno wszystkich podłączyć.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@bluesmanniakinapisał(-a)U mnie światłowodu ani widu, czy mam się bać że wyłączą mi miedź, tzn. nie przedłużą aktualnej 24-miesięcznej umowy i zostanę na lodzie? 5G ani 4G nie wchodzą w grę...
Twoja umowa przejdzie na czas nieokreślony.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jednak chyba wiadomo kiedy mniej więcej koniec miedzi:
"Projekt dyrektywy Digital Networks Act przewiduje wyłączenie usług na sieci miedzianej we wszystkich państwach Unii Europejskiej do końca 2035 r."
https://www.telko.in/orange-przestaje-sprzedawac-uslugi-na-miedzi
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Orange chciał już 5 lat temu wygaszać sieć. Ale dalej to utrzymuje. Nawet jeśli można część telefonii przenieść na VoIP. To by było możliwe ale oni liczą się też z kosztami. Generalnie w Orange od początku chciała pozbyć się stacjonarnej ale w naszym kraju to idzie dość powoli. A wystarczyło zrobić dobrą ofertę… tak żeby ludzie nie płacili 40 zł abonamentu za nic ( no za sam fakt posiadania telefonii). Ale mleko się już wylało. Mogli o tym myśleć 15 lat temu. Szkoda że konkurencja dalej VoIP w cenie 10 zł za nielimitowane rozmowy i jakoś na tym wychodzi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś