- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Gdzie najlepiej zamontować router/jak zlecić montaż technikom przy takim projekcie?
@grrigor Uważaj na switche, bo czasem nie wyrabiają i są problemy z transmisja IPTV i netu...dla np dwóch jednoczesnych zwykły switch może nie wydolić
Podciągnięcie do salonu FTTH dla mnie byłoby optymalne. Mostka sie nie bój, można to zrobić w 20 minut mając jako takie pojęcie. A korzyści? Dekoder po kablu przy modemie i TV, konsoli...LAN do drugiego pokoju po mostku pod kompa lub multiroomu z wifi za pomocą AP. To minimalne minimum jak dla mnie
Wszystko dostępne, ukryte i wentylowane.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Gdzie najlepiej zamontować router/jak zlecić montaż technikom przy takim projekcie?
@agat13 - masz jakiś patent, żeby przekonać monterów żeby mi przeciągnęli mikrorurkę ftth do salonu? Czy muszę błagać na kolanach? 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@grrigornapisał(-a)
@agat13 - masz jakiś patent, żeby przekonać monterów żeby mi przeciągnęli mikrorurkę ftth do salonu? Czy muszę błagać na kolanach? 🙂
@grrigor wystarczy zamiast mikrorurki użyć normalny kabel ftth z gniazdem w zestawie dostępny dla monterów z defaultu do instalacji. Nie trzeba kleczeć, a normalnie technicznie pogadać
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 - to ostatnie pytanie, myślisz, że taka przedłużka ftth w obecnym rurarzu powinna się udać? Tak żeby ją wyciągnąć obok gniazda rj45?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@grrigor kabel ftth ma coś koło 4mm średnicy i jest bardzo wytrzymały na rozciąganie. Przy zastosowaniu odpowiednich technik przeciągania kabli czasem się idaje go włożyć.. nie spróbujesz, nie dowiesz się.. tym bardziej, że robić to będą fachowcy z praktyką
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@grrigor Potrzebujesz przeciągnąć w peszlu taki patchcord (średnica 3mm). Musi być tylko zakończony wtyczkami SC/APC i nie wiadomo czy by przeszły bo są znacznie większe. W Twoim przypadku najprostsze rozwiązanie to wziąć Funbox bez zewnętrznego ont-a, włożyć do skrzynki multimedialnej i tyle. Jaki będzie zasięg Wi-Fi przekonasz się po włączeniu. W salonie będziesz miał dekoder TV po kablu ethernetowym a w pokoju komputer stacjonarny.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak czysto informacyjnie. Dziś podpisaliśmy protokół końcowy odbioru robót budowy wewnątrzbudynkowej sieci szerokopasmowej FTTH.
Mam nadzieję, że niewiele już zostało.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@grrigornapisał(-a)Dziś podpisaliśmy protokół końcowy odbioru robót budowy wewnątrzbudynkowej sieci szerokopasmowej FTTH.
Z deweloperem?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@marder - z wykonawcą z ramienia Orange. Tak to sobie śmiesznie nazwali. A dziś dzwonił technik z Orange dopytać o zdjęcia skrzynek wewnątrzbudynkowych.
Tak z ciekawości @marder @agat13 @j131 tak wygląda skrzynka wewnąrzbudynkowa nad drzwiami. Czy idzie z tego wywnioskować ile kabli UTP jest rozprowadzonych po mieszkaniu, czy nie bardzo?
P.S. Rozmawiałem wstępnie z technikiem - powiedział, że jak peszel będzie drożny i będzie miał pilota to spróbuje przeciągnąć mikrorurkę FTTH do salonu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@grrigor super z tym technikiem ustaliłeś Ja bym poszedł dalej...jak się da, niech wciągnie i skrętkę dodatkową. I tak wciąga i tak..wiem, że wystarczy jak dociągnie ftth do salonu, ale apetyt rośnie w miarę jedzenia...
Masz 5 gniazd eth. Zerknij czy są rozszyte. Zobacz czy gniazdek w pokojach masz 5 i odpowiedź gotową...Ja bym już sam rozebrał wszytko , aby sprawdzić. Jeśli nie masz wkrętaka, niech to zrobi monter przy instalacji I przy okazji przetestuje kable...