- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy światłowód doprowadzany jest jedynie do granicy działki, a do budynku po zamówieniu usługi?
@Tomiii zapas jest w ostatniej studni ..
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy światłowód doprowadzany jest jedynie do granicy działki, a do budynku po zamówieniu usługi?
@j131 trochę dziwnie, bo lepiej w domu czy garażu zostawić...kto będzie kostkę podnosił jak trzeba 10cm kabla odzyskać? No nie wiem, czy bym tak zrobił zapas
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Od chodnika do domu jeszcze kawał drogi, linia zabudowy jest na ósmym metrze. Nie wiem dlaczego tak, ale zdaje się że w ogóle studzienek nie używali, wszystko leży wprost w ziemi, kabelki od posesji idą do tych skrzynek, co to wiesz... Są podatne na uszkodzenia. W kanalizacji teletechnicznej są tu tylko kable miedziane.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wczoraj zadałem pytanie a dziś się wszystko wyjaśniło😀
Kable idą dokładnie tak jak u j131.
Zdaje się,że studzienka będzie użyta jedynie do głównego kabla światłowodowego.
Od skrzynki do posesji (sąsiadujących) Panowie używali kreta czy jak to się zwie i przeciągali kable pod wjazdami,studzienek nie używali.
Jeśli chodzi o kabel do posesji to w moim przypadku jest on pociągnięty od skrzyni do granicy działki a tam zawinięty został w rulon i wrzucony do wykopanego kanału😀
Od zwiniętego kabla dali taśmę i przywiązali do ogrodzenia.
Wszystko jest już zasypane i ugniecione,więc uważam,że tak pozostanie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Tomiii Przyjdzie monter to ustalisz z nim którędy chcesz poprowadzić kabel do domu. Studnie wykorzystuje się w głównym ciągu ulicy dla kabli magistralnych i rozdzielczych. Na prywatnych posesja studni się nie sadowi bo nie ma takiej potrzeby. Kabel abonencki leci do domu albo napowietrzenie, albo w ziemi zakopany bezpośrednio lub w rurze osłonowej (peszel, mikrorurka, HDPE). Zapas kabla może być w najbliższej studni, na słupie lub zakopany przy granicy posesji. Wszystko zależy od tego jak został wykonany projekt techniczny.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jako,że skrzynka/rozdzielnia jest postawiona przed moim domem i jest w zasięgu kamery to mam podgląd na etapy pracy😉
Wczoraj chyba część instalacji była odbierana bo chodzili z jakimś urządzeniem pomiarowym i coś odznaczali w papierach.
Wcześniej Ci sami Panowie z tym samym urządzeniem nanosili punkty i zaznaczali je małymi słupkami wbijanymi w ziemie-najwidoczniej znaczyli kierunek montażu światełka.
To tak dla ciekawych relacjonuje jak to wygląda😃
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Może oznaczali przebieg kabla dla geodety. Jeśli to jest inwestycja Orange to wypatruj auta z logiem Orange i przynajmniej 2 lub 3 panów którzy będą coś mierzyć w szafie. To będzie odbiór techniczny.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak to wyglądało jak praca geodety.
Jeden chodził z urządzeniem,drugi w papierach coś wpisywał a trzeci nabijał znaczniki/kołki w ziemię oraz na chodniku znaczył kierunek.
Dokładnie tam zostały położone kable.
Jedynie czego brakuje to prawdopodobnie kabla głównego ze światłowodem (nie widziałem by go przeciągali) no i kable w skrzynce nie są pospawane.
Inwestycja prowadzona przez światłowód inwestycje.
Jeszcze trochę czasu minie zanim światełko będzie,ale pogoda nie pomaga.
W każdym bądź razie ważne,że prace się posuwają😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Tomiii A tam jest kanalizacja na ulicy, bo jeśli nie ma i kable mają wkopywać to jeszcze najważniejsza robota przed nimi. Myślałem że już wszystko jest wprowadzone a wygląda na to że dopiero trasę kabla wyznaczają.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W sumie nie dziwię się,że masz wątpliwości bo moderator nie wiedząc czemu wydziela sobie z głównego tematu część wątków i tworzy nowy temat🤔
Trochę streszczę:
Światłowód podziemny będzie biegł wzdłuż ulicy.
1.Na początku pociągnięte zostały peszle/rury dla światłowodu właśnie kanałami technicznymi/studzienkami (zdjęcia wrzucałem w innym temacie).
2.Następnie widziałem Panów,którzy wyznaczali trasę kabli do domów wbijając znaczniki w ziemię.
3.Kable zostały podciągnięte do granicy działek domów-część kabli była przeciskana kretem i nadmiar zwijany pod ogrodzeniem posesji a część kabli widziałem,że przeciągali między studzienkami w szczególności dla posesji oddalonych.
Wszystkie kable zostały pociągnięte od rozdzielni do domów-mały zapas kabli znajduje się również w rozdzielni.
Wszystkie prace ziemne zostały zakończone👍
4.Po powyższych pracach przyszli Panowie z punktu nr 2 i ponownie coś mierzyli (pewnie jakiś odbiór) oraz usuwali słupki.
Reasumując:
Kabel światłowodowy od skrzynki do poszczególnych posesji jest położony.
Na pewno brakuje prac,które wykonują technicy w samej skrzyni oraz całkiem możliwe,że głównego kabla światłowodowego jeszcze nie przeciągneli,ale patrząc na ich tempo samo przeciągnięcie to chwila skoro peszel już tam jest 😃
Co najciekawsze to wchodzą na stronę gov.pl pojawiła się informacja,że mam dostępny internet 1000Mb-jeden jakiś nieznany operator.