Nie można wyświetlić tego widżeta.

Funbox 10 brak serwera SMB

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14453
  • 59386
  • 722

@Aleksander_77 Z tego co się dowiedziałem SMB nie jest wspierany przez FB10. Może będzie...

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2616
  • 14043
  • 69

Przecież można wpiąć jakiś router i SMB będzie działać i reszta, ja bym nie oczekiwał na modyfikację oprogramowania FB 10, to router do wydajnej pracy, nie do zabawy, im więcej dodadzą bajerów, tym więcej będzie błędów potem i znowu będzie narzekanie klientów 😎

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 28
  • 129
  • 0

@IreneuszCD  Jakiś? Funbox 6 ma transfery 100 MB zapis/odczyt na dysk. Jakiś tak nie będzie działał. ASUS RT-AC56U 2 rdzenie 800 Mhz dochodził do 42 MB/s i miało to wpływ na prędkość Internetu. 

Oczywiście, że nie będę czekał. Odstąpiłem od umowy 2 Gb i wróciłem na 1Gb z Funboxem 6. Mam na nim domowy NAS, który jest wydajny i energooszczędny i jest to ważniejsze od prędkości dla fanu. 

Wydajność FB6 jest taka, że przy transferze w granicach 100 MB/s na jeden komputer na drugim działa pełny 1 Gb z Internetu -  przy podłączeniu obu komputerów do osobnego wyjścia Ethernet. 

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14453
  • 59386
  • 722

@Aleksander_77 Słuszna decyzja, choć przy takich argumentach rozumiem i jestem zaskoczony osiągami FB6

• 28
  • 129
  • 0

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2616
  • 14043
  • 69

@Aleksander_77 mam Asus AX58U i spokojnie dałby radę, promocyjne kupiony i mega fajny, wszystko ma co potrzebne 😎

Ale skoro zdecydowałeś na mniejszą prędkość, to ok, tu tylko sugerujemy, decyzja należy do autora tematu 😎

• 47
  • 223
  • 0

Właśnie stoję przed koniecznością przedłużenia umowy i waham się czy zwiększyć prędkość i brać nowy Funbox 10? Ogólnie to nie podoba mi się to że z generacji na generację dostajemy coraz gorszy sprzęt w coraz wyższych cenach. Na wstępie dostaliśmy router który w niewielkim zakresie można zarządzać bo brak mu wielu funkcji. Następnie dostaliśmy ruter z gniazdem usb 3.0 które zakłóca Wi-Fi 2,4 GHz. Potem aktualizacja firmware do zupełnie nieintuicyjnego oprogramowania. Teraz dostajemy w prezencie brak podstawowej usługi jaką jest protokół SMB co dla mnie jest dyskwalifikacją. Z jednej strony jakieś brednie o byciu "eko" typu wyłączanie diod LED żeby nie świeciły i nie pobierały prądu, co daje oszczędność może 0,05 kWh w skali miesiąca. A z drugiej strony konieczność podłączenia dodatkowego urządzenia do sieci typu NAS aby nadal korzystać z zasobów sieciowych. A to dodatkowe ok. 20-30 W więc gdzie tu logika. Chyba mogę powiedzieć że jestem najbardziej eko, bo nie korzystam z Wi-Fi, mam je na stałe wyłączone a router uruchamiam tylko jak jestem w domu i korzystam z sieci 16-23 w pozostałym czasie jest odłączony od zasilania. Już bardziej eko to się nie da być! A co najgorsze praktycznie nie ma możliwości podłączenia własnego urządzenia (routera) aby móc w pełni korzystać z usług. Dopiero od niedawna można sobie "wywalczyć" prawo do OLT ale i tak musimy dzierżawić Funboxa. O co tu chodzi? O te magiczne 5 zł opłaty za dzierżawę urządzenia? Jeśli ktoś nie chce korzystać z danej funkcji to może ją wyłączyć ale powinna być dostępna dla reszty którzy korzystają z niej. Równie dobrze mogę napisać post o usunięcie wi-fi z routera bo jest kosztowne; nie tylko pobiera sporo energii ale też obciąża procesor urządzenia. Ale po co? Uważam że brak SMB to duży błąd i widzę że wiele osób myśli podobnie. Nawet już ktoś założył taki pomysł. Proszę więc o oddanie głosu aby szybko naprawiono to niedopatrzenie:

https://nasz.orange.pl/t5/Pomys%C5%82y/Funbox-10-dodanie-serwera-SMB/idi-p/408386