Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Funbox 10 brak serwera SMB

agat13
Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny

@Aleksander_77 Z tego co się dowiedziałem SMB nie jest wspierany przez FB10. Może będzie...

IreneuszCD
Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny

Przecież można wpiąć jakiś router i SMB będzie działać i reszta, ja bym nie oczekiwał na modyfikację oprogramowania FB 10, to router do wydajnej pracy, nie do zabawy, im więcej dodadzą bajerów, tym więcej będzie błędów potem i znowu będzie narzekanie klientów

Aleksander_77
Poziom 18, Badacz Przestworzy

@IreneuszCD  Jakiś? Funbox 6 ma transfery 100 MB zapis/odczyt na dysk. Jakiś tak nie będzie działał. ASUS RT-AC56U 2 rdzenie 800 Mhz dochodził do 42 MB/s i miało to wpływ na prędkość Internetu. 

Oczywiście, że nie będę czekał. Odstąpiłem od umowy 2 Gb i wróciłem na 1Gb z Funboxem 6. Mam na nim domowy NAS, który jest wydajny i energooszczędny i jest to ważniejsze od prędkości dla fanu. 

Wydajność FB6 jest taka, że przy transferze w granicach 100 MB/s na jeden komputer na drugim działa pełny 1 Gb z Internetu -  przy podłączeniu obu komputerów do osobnego wyjścia Ethernet. 

agat13
Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny

@Aleksander_77 Słuszna decyzja, choć przy takich argumentach rozumiem i jestem zaskoczony osiągami FB6

Aleksander_77

Wiadomość zawiera hiperłącze
IreneuszCD
Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny

@Aleksander_77 mam Asus AX58U i spokojnie dałby radę, promocyjne kupiony i mega fajny, wszystko ma co potrzebne

Ale skoro zdecydowałeś na mniejszą prędkość, to ok, tu tylko sugerujemy, decyzja należy do autora tematu

Highlighted
Leptuss
Poziom 19, Odkrywca Przestworzy

Wiadomość zawiera hiperłącze

Właśnie stoję przed koniecznością przedłużenia umowy i waham się czy zwiększyć prędkość i brać nowy Funbox 10? Ogólnie to nie podoba mi się to że z generacji na generację dostajemy coraz gorszy sprzęt w coraz wyższych cenach. Na wstępie dostaliśmy router który w niewielkim zakresie można zarządzać bo brak mu wielu funkcji. Następnie dostaliśmy ruter z gniazdem usb 3.0 które zakłóca Wi-Fi 2,4 GHz. Potem aktualizacja firmware do zupełnie nieintuicyjnego oprogramowania. Teraz dostajemy w prezencie brak podstawowej usługi jaką jest protokół SMB co dla mnie jest dyskwalifikacją. Z jednej strony jakieś brednie o byciu "eko" typu wyłączanie diod LED żeby nie świeciły i nie pobierały prądu, co daje oszczędność może 0,05 kWh w skali miesiąca. A z drugiej strony konieczność podłączenia dodatkowego urządzenia do sieci typu NAS aby nadal korzystać z zasobów sieciowych. A to dodatkowe ok. 20-30 W więc gdzie tu logika. Chyba mogę powiedzieć że jestem najbardziej eko, bo nie korzystam z Wi-Fi, mam je na stałe wyłączone a router uruchamiam tylko jak jestem w domu i korzystam z sieci 16-23 w pozostałym czasie jest odłączony od zasilania. Już bardziej eko to się nie da być! A co najgorsze praktycznie nie ma możliwości podłączenia własnego urządzenia (routera) aby móc w pełni korzystać z usług. Dopiero od niedawna można sobie "wywalczyć" prawo do OLT ale i tak musimy dzierżawić Funboxa. O co tu chodzi? O te magiczne 5 zł opłaty za dzierżawę urządzenia? Jeśli ktoś nie chce korzystać z danej funkcji to może ją wyłączyć ale powinna być dostępna dla reszty którzy korzystają z niej. Równie dobrze mogę napisać post o usunięcie wi-fi z routera bo jest kosztowne; nie tylko pobiera sporo energii ale też obciąża procesor urządzenia. Ale po co? Uważam że brak SMB to duży błąd i widzę że wiele osób myśli podobnie. Nawet już ktoś założył taki pomysł. Proszę więc o oddanie głosu aby szybko naprawiono to niedopatrzenie:

https://nasz.orange.pl/t5/Pomys%C5%82y/Funbox-10-dodanie-serwera-SMB/idi-p/408386

Aleksander_77

Wiadomość zawiera hiperłącze Wiadomość zawiera obraz

Witam wszystkich.

Zwracam się z prośbą do posiadaczy Funboxa 10 o sprawdzenie czy pojawił się nowy firmware z obsługą SMB.

Ostatni przez ze mnie sprawdzany w październiku 2024 roku to:

2024-10-10 19_24_07-Informacje systemowe - Funbox Orange – Brave.png

SMB jest do sprawdzenia za pomocą programu Zenmap https://nmap.org/download z poleceniem:

nmap --script smb-os-discovery 192.168.1.1

Jeżeli SMB jest, będzie wynik z nazwą SMB (taki jest w Funbox 6):

2024-10-09 11_36_22-Zenmap.png

Jeżeli SMB nie będzie wynik, będzie następujący:

2024-10-09 09_04_07-Zenmap.png

  

j131
Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny

A skąd nadzieja że się pojawi?