Quo vadis FTTH od Orange , czyli krótka historia łącza lub też wiatr zmian

ROZWIĄZANE

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2649
  • 10332
  • 38

Quo vadis FTTH od Orange , czyli krótka historia łącza lub też wiatr zmian.

@Millesnapisał(-a)

Cloudflare jest firmą o światowym zasięgu ,świadcząca usługi dla ogólnoświatowych ISP - w tym dla Orange ( jeśli nic się nie zmieniło). Jej test jakości łącza jest uważany za dosyć dobry/wiarygodny. 

no speed test—including Cloudflare’s—is a definitive measure of ISP service.

https://blog.cloudflare.com/how-does-cloudflares-speed-test-really-work/#what-do-the-cloudflare-spee...

Orange jest jednym z największych operatorów telekomunikacyjnych w Europie, dysponującym rozbudowaną siecią szkieletową i wieloletnim doświadczeniem w obsłudze klientów indywidualnych oraz biznesowych. Jego infrastruktura światłowodowa zapewnia wysoką przepustowość, niskie opóźnienia i stabilne parametry łącza

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9727
  • 40493
  • 335

@atlas_cudownapisał(-a)

Przecież kolega @Milles  pisał że 3 razy, że robił testy też na wersji CLI.  

No pisał, ale nie pokazał wyników. Oczywiście ten test z HA też tak naprawdę jest pod spodem CLI, mimo że wyświetla się w przeglądarce. To ten oryginalny od którego OP rozpoczął ten wątek, i na który potem się ciągle powołuje. U mnie taki  test daje wyniki nieco dziwne, ale nie niepokojące - w szczególności nie obserwuję anomalii na download.

Problem nie w braku wyników speedtestów - tych jest aż za dużo. Problem jest w tym, że kolega ma wyniki tych testów od wielu miesięcy nienormalne, kolega reklamuje, Orange mu reklamacji nie uznaje bo diagnostyka łącza nie pokazuje żadnych anomalii. Mimo to kolega (mimo iż wie i planuje to zrobić) ciągle nie zamówił sondy z UKE żeby ten konflikt rozstrzygnąć, na swoją korzyść ma się rozumieć. Przy niespełnianiu parametrów umownych należałby się co najmniej rabat, gdyby oczywiście zmusić Orange do przyznania klientowi racji - bez sondy z UKE nie ma na to szans, skoro diagnostyka Orange jest przeciwnego zdania. Żeby nie było: tak jest w przypadku OP, w przypadku awarii łącza u mnie (dwie w ciągu kilku lat) diagnostyka pokazała problem, łącze zostało naprawione a rabat przyznany - więc nie jest też tak, że diagnostyka Orange jest fikcją. Nie rozumiem wobec tego na co OP czeka i czemu jeszcze tej sondy nie zamówił. Oczywiście nie musi tego robić. W ogóle nic nie musi, tylko nie rozumiem czemu w takim razie jest taki sfrustrowany?

Gdybym miał wróżyć z fusów to napisałbym że sonda z UKE pokaże wzorcowe parametry łącza a problem jest w jakimś całkowicie nie branym pod uwagę elemencie sieci LAN kolegi. Ale ponieważ nie lubię wróżenia a zwłaszcza z fusów, to tego nie napiszę.

PS. A sondę z UKE zamówiłem z czystej ciekawości. Niczego szczególnego nie wykazała. Zainteresowanym mogę udostępnić logi z jej aktywności w moim LAN.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16201
  • 67493
  • 877

@j131  podłączę się do opinii kolegi...tylko bez fusów