Quo vadis FTTH od Orange , czyli krótka historia łącza lub też wiatr zmian

ROZWIĄZANE

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2656
  • 10369
  • 38

Quo vadis FTTH od Orange , czyli krótka historia łącza lub też wiatr zmian.

@Millesnapisał(-a)

Cloudflare jest firmą o światowym zasięgu ,świadcząca usługi dla ogólnoświatowych ISP - w tym dla Orange ( jeśli nic się nie zmieniło). Jej test jakości łącza jest uważany za dosyć dobry/wiarygodny. 

no speed test—including Cloudflare’s—is a definitive measure of ISP service.

https://blog.cloudflare.com/how-does-cloudflares-speed-test-really-work/#what-do-the-cloudflare-spee...

Orange jest jednym z największych operatorów telekomunikacyjnych w Europie, dysponującym rozbudowaną siecią szkieletową i wieloletnim doświadczeniem w obsłudze klientów indywidualnych oraz biznesowych. Jego infrastruktura światłowodowa zapewnia wysoką przepustowość, niskie opóźnienia i stabilne parametry łącza

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9756
  • 40618
  • 337

@atlas_cudownapisał(-a)

Przecież kolega @Milles  pisał że 3 razy, że robił testy też na wersji CLI.  

No pisał, ale nie pokazał wyników. Oczywiście ten test z HA też tak naprawdę jest pod spodem CLI, mimo że wyświetla się w przeglądarce. To ten oryginalny od którego OP rozpoczął ten wątek, i na który potem się ciągle powołuje. U mnie taki  test daje wyniki nieco dziwne, ale nie niepokojące - w szczególności nie obserwuję anomalii na download.

Problem nie w braku wyników speedtestów - tych jest aż za dużo. Problem jest w tym, że kolega ma wyniki tych testów od wielu miesięcy nienormalne, kolega reklamuje, Orange mu reklamacji nie uznaje bo diagnostyka łącza nie pokazuje żadnych anomalii. Mimo to kolega (mimo iż wie i planuje to zrobić) ciągle nie zamówił sondy z UKE żeby ten konflikt rozstrzygnąć, na swoją korzyść ma się rozumieć. Przy niespełnianiu parametrów umownych należałby się co najmniej rabat, gdyby oczywiście zmusić Orange do przyznania klientowi racji - bez sondy z UKE nie ma na to szans, skoro diagnostyka Orange jest przeciwnego zdania. Żeby nie było: tak jest w przypadku OP, w przypadku awarii łącza u mnie (dwie w ciągu kilku lat) diagnostyka pokazała problem, łącze zostało naprawione a rabat przyznany - więc nie jest też tak, że diagnostyka Orange jest fikcją. Nie rozumiem wobec tego na co OP czeka i czemu jeszcze tej sondy nie zamówił. Oczywiście nie musi tego robić. W ogóle nic nie musi, tylko nie rozumiem czemu w takim razie jest taki sfrustrowany?

Gdybym miał wróżyć z fusów to napisałbym że sonda z UKE pokaże wzorcowe parametry łącza a problem jest w jakimś całkowicie nie branym pod uwagę elemencie sieci LAN kolegi. Ale ponieważ nie lubię wróżenia a zwłaszcza z fusów, to tego nie napiszę.

PS. A sondę z UKE zamówiłem z czystej ciekawości. Niczego szczególnego nie wykazała. Zainteresowanym mogę udostępnić logi z jej aktywności w moim LAN.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16215
  • 67598
  • 879

@j131  podłączę się do opinii kolegi...tylko bez fusów 

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 28
  • 75
  • 0

Szanowni!

Wbrew pozorom nie będę się upierał za wszelką cenę przy swoim zdaniu/sposobie działania.

Zacznę od wymiany Funboksa 3 na coś innego. Najchętniej na ONT'a i swój router. Jeśli nie będzie to możliwe to może Funbox 6 lub coś nowszego co ISP mi zaproponuje. 

Wytargam z ukrycia router TP Link AC750 LTE  , wsadzę do niego kartę SIM - czyli tymczasowo zmienię ISP.

W trzeciej kolejności UKE i ich sonda ( "Whitebox" czy jak tam ją przezywają).

Chmm...Zmiana kolejności - najpierw router LTE i inny "prowajder".

Co do pomiarów/testów. Ich ograniczenia, wady i błędy są mi znanej. Jednak za Sir Winstonem Churchilem powtórzę : "Wierzę tylko w tę statystykę, którą osobiście fałszuję". Albo jakoś tak podobnie.

Kłoni się

Milles

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2438
  • 7645
  • 241

O ONT możesz zapomnieć, nie dadzą. FB3 też wymiana na FB3 lub FB10 za 20 zł mc.

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4197
  • 20393
  • 102

W poniższym  wątku piszą, że technik zamontował komuś ONT w trakcie trwającej umowy, więc nie jest to aż tak nieosiągane. 

https://nasz.orange.pl/t5/Gry-online/Problem-z-bufferbloat-i-utrata-pakiet%C3%B3w/td-p/454224/page/8

• 28
  • 75
  • 0

Szanowni!

Dzięki za dodatkowe informacje.

@atlas_cudow  wątek o ONT interesujący i ze względu na możliwość "wydębienia" onta od Orange jak i wyniki testow z Cloudflare . Gdybym ja miiał takie! Ech...

Kłoni się

Milles

• 28
  • 75
  • 0

Szanowni!

Dobra pierwsze kroki zrobione! Wytargałem z ukrycia router TP Link AC750 LTE 4G wsadziłem do niego kartę SIM. Przez litość nie wymienię nazwy ISP i nie wstawię screenów-chyba ,że będzie na to zapotrzebowanie. Download 19,7 mbps,  upload 29,7 gbps, latency 46 ms, jitter 63,3 ms . Bez utraty pakietów. Przezornie nie wymieniłem routerów , tylko na początek podłączyłem kabelkiem lapka z  Win10 do rzeczonego TP Linka. No cóż , na łącze zapasowe do sieci domowej to to się średniowato nadaje ( czytaj nie nadaje). Dla tkzw "świętego spokoje" przetestuję jeszcze jednego dostawcę LTE ,  ale myślę że może być podobnie.

Kłoni się

Milles

PS. @j131 ciekawym jak wyglądają testy sondy UKE z twojego LANu, zatem możesz je udostępnić to będę wdzięczny.

M. 

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4197
  • 20393
  • 102

Zachodzę w głowę, jakim cudem porównujesz net LTE ze światłowodem?   Naprawdę kombinuję i pomysłu nie mam. Chyba, że chcesz zrobić test  LAN, to do tego służy np iPerf. 

• 28
  • 75
  • 0

Szanowni!

@atlas_cudow z rozpaczy.

Od kilku dni prędkość pobierania jest słaba , a dziś od rana poniżej 200 mbps . Miejscami sporo poniżej 100 mbps by nie powiedzieć że zbliżyła się do tego co oferuje LTE. Telefon na BOK i tradycyjna odpowiedź , że wszystko jest OK.

Kłoni się

Milles