- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Quo vadis FTTH od Orange , czyli krótka historia łącza lub też wiatr zmian.
Wczoraj natrafiłem na Orb - The Network Experience Platform. - "Real-time network observability", można spróbować. Na Rasberry Pi, OpenWrt, Docker, HA, Proxmox, różne systemy, co się chce, na pralkę i na lodówkę tylko nie ma pakietu
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Szanowni!
Tak dla porządku, Cloudflare jest firmą o światowym zasięgu ,świadcząca usługi dla ogólnoświatowych ISP - w tym dla Orange ( jeśli nic się nie zmieniło). Jej test jakości łącza jest uważany za dosyć dobry/wiarygodny.
Wracając do meritum sprawy ,czyli jakości świadczonej usługi ,zostawiając agresywny marketing na boku a przypominają do znudzenia cechy dobrego i stabilnego łącza internetowego
-wysoka średnia prędkość z niewielkimi wahaniami
-niska latencja/ping
-niski jitter ( najlepiej bliski zeru)
-brak utraty pakietów
Z w/w warunków mój obecny ISP dotrzymuje tylko ostatniego - bez względu na metodę wykorzystaną do testowania łącza.
Co to oznacza dla użytkownika - czyli dla mnie
- problemy z płynnym streamingiem muzyki ( Tidal HiFi), gier , multimediów np. "zwiechy" TV, wideorozmów/konferencji. VoIP'a przestałem używać
No i tyle , albo aż tyle. ,
Dostęp do internetu od Orange nie jest darmowy/charytatywny. Płacę za niego i potemu mam prawo oczekiwać dobrej jakości usługi , którą szeroko reklamuje Orange. Nie musi to być 1Gbps . Niech będzie stałe/stabilne 600 Mbps z lagiem 8-15ms , z jitterem bliskim zeru i bez utraty pakietów (to obecnie jest spełnione).
A to co poniżej to jakość mojego przyłącza z dzisiaj , bez testu z Cloudflare (podobny do wczorajszego).
Kłoni się
Milles
- « Poprzedni
- Następny »