Quo vadis FTTH od Orange , czyli krótka historia łącza lub też wiatr zmian

ROZWIĄZANE

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 2551
  • 11326
  • 100

Quo vadis FTTH od Orange , czyli krótka historia łącza lub też wiatr zmian.

Wczoraj natrafiłem na Orb - The Network Experience Platform. - "Real-time network observability", można spróbować. Na Rasberry Pi, OpenWrt, Docker, HA, Proxmox, różne systemy, co się chce, na pralkę i na lodówkę tylko nie ma pakietu

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9716
  • 40402
  • 335

No jak dla mnie zdecydowanie zbyt intruzywne. Bardziej szpieg niż monitor.

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 16
  • 38
  • 0

Szanowni!

Tak dla porządku, Cloudflare jest firmą o światowym zasięgu ,świadcząca usługi dla ogólnoświatowych ISP - w tym dla Orange ( jeśli nic się nie zmieniło). Jej test jakości łącza jest uważany za dosyć dobry/wiarygodny. 

Wracając do meritum sprawy ,czyli jakości świadczonej usługi ,zostawiając agresywny marketing na boku a przypominają  do znudzenia cechy dobrego i stabilnego łącza internetowego

-wysoka średnia prędkość z niewielkimi wahaniami

-niska latencja/ping

-niski jitter ( najlepiej bliski zeru)

-brak utraty pakietów

Z w/w warunków  mój obecny ISP dotrzymuje tylko ostatniego - bez względu na metodę wykorzystaną do testowania łącza.

Co to oznacza dla użytkownika - czyli dla mnie

- problemy z płynnym streamingiem  muzyki ( Tidal HiFi), gier , multimediów np. "zwiechy" TV, wideorozmów/konferencji. VoIP'a przestałem używać

No i tyle , albo aż tyle. ,

Dostęp do internetu od Orange nie jest darmowy/charytatywny. Płacę za niego i potemu mam prawo oczekiwać dobrej jakości usługi , którą szeroko reklamuje Orange. Nie musi to być 1Gbps . Niech będzie stałe/stabilne 600 Mbps z lagiem 8-15ms , z jitterem bliskim zeru i bez utraty pakietów (to obecnie jest spełnione).

A to co poniżej to jakość mojego przyłącza z dzisiaj , bez testu z Cloudflare (podobny do wczorajszego).

Kłoni się

Milles

HA_Speedt.odtest_18lip26.pngSpeedtestOrange_18lip26.png