- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Komentarze do artykułu: Światłowód - podstawowe informacje
► W nawiązaniu do tej informacji - Moderator Wiktor ◄
Niniejszy temat to miejsce, w którym można dodawać uwagi o artykule: Światłowód - podstawowe informacje
Zapraszam do dyskusji
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ciekawe kiedy światłowód trafi do małych miasteczek...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Misiek62 Jak tylko pojawią się nowe miejscowości artykuł będzie aktualizowany 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jasne, zdaję sobie z tego sprawę, wykaz przeczytałem... Moja uwaga podszyta jest wątpliwością czy w ogóle, w dającej się przewidzieć perspektywie, ta technologia będzie wdrażana w małych miasteczkach. Są takie miejscowości, które w latach bumu "komitetów telefonizacji" zbudowały sieć i to często nawet skanalizowaną, więc jak sądzę w takich warunkach znika bariera robót gruntowych, wystarczy tylko rozprowadzić w tej sieci wiązki i....
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wg mnie gdy będzie się opłacać będzie szybko. Na liście nie są tylko miasta wojewódzkie. Pytanie tylko na ile jest penetracja kablówek czy innych operatorów. Ew. ile Unia w nowycm rozdaniu budżetu dorzuci do budowy nowych łącz na "zacofanych" nieco terenach.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No właśnie kwestia opłacalności... jest nie do pogodzenia z zapewnieniem szybkiego internetu w każdym domu. Tzw ostatnia mila (kilometr) dla terenów o niskiej liczbie mieszkańców, rozproszonej zabudowie zawsze będą opóźnione. Nawet technologia bezprzewodowa nie wszędzie daje zadowalające parametry.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Rafał w Radomiu już można korzystać z opcji 100 i 300 Mb/s 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pewnie późno większość ludzi w dużych miastach mieszkają poza granicami miast my mieszkam na Rotmance w dużym skupiska 10 km od Gdańska i 2 km od Pruszcza Gdańskiego i to im się nie opłaca nawet żeby Neostrada dobrze chodziła nawet gdy w takiej lokalizacji niema w tym interesu to jestem ciekawy jak to wygląda przy gorszych lokalizacjach
@Misiek62napisał(-a)Ciekawe kiedy światłowód trafi do małych miasteczek...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zmiana prędkości do 600Mb/s na 1Gb/s + dodanie informacji na najczęściej zadawane pytania nt. Ftth
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Fachowcy przybliżcie starszym ludziom jak to działa.
Zawsze mi się kojarzył kabel telefoniczny, taki między szafką kablową a centralą z "grubością ręki dorosłego mężczyzny" a par to miał chyba z 500. Potem cieńsze kable do głowic na budynkach. Na koniec z głowicy do mieszkania.
teraz właściwie kolejność taka sama:
Sama sieć światłowodowa składa się z 3 odcinków:
sieci dosyłowej - to ona odpowiada za transmisję danych do centrali w budynku, tzw. splittera, który dzieli sygnał między użytkowników
sieci pionowej- kabli światłowodowych, które prowadzone są przez pionowe kanały od splittera do skrzynek kablowych na każdym piętrze budynku
sieci poziomej - wszystko to, co zaczyna się od skrzynki kablowej, a kończy gniazdkiem światłowodowym w Twoim mieszkaniu
jak to wygląda z ilością włókienek dla takiej samej ilości użytkowników, np 500 mieszkań.
Oczywiście mam na myśli porządny internet.
- « Poprzedni
- Następny »