Dostał ktoś przy trwającej umowie i wizycie technika ONT 2.5GB/s do FB7 bądź FB10?

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

Dostał ktoś przy trwającej umowie i wizycie technika ONT 2.5GB/s do FB7 bądź FB10?

@MrPepka  przecież pisałem, że to tylko mój punkt widzenia. 

Trybu bridge na razie ni widu ni słychu, a z jakiegoś powodu zabronili dawać ONT na życzenie. Co do ilości osób zwracających uwagę, to wierz mi...nikły procent, bo większość woli iść na prostotę że sprzętem operatora.

ONT generuje użycie własnego routera, a to już generuje problemy z konfiguracją , przez co jest kłopotliwe dla operatora 

Tyle wiem..

• 15594
  • 64172
  • 825

@deest  a kto by instalował ONT przy modemie i gniazdku optycznym w jednym miejscu ( prócz usług na sieci innego operatora)???

Duża odległość między modemem i gniazdem optycznym wymusza użycie kabla eth i pół biedy, kiedy jest fabryczny...reszcie nie wierzę...z natury 😁

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

@MrPepkanapisał(-a)

...

Im więcej klientów będzie zwracać na to uwagę tym większa szansa, że Orange coś z tym zrobi.

Możecie sobie gdybać, ale fakty są trochę inne. Tematy na temat trybu bridge i dodania ONT do istniejącej umowy są an forum od zawsze. Te pierwsze zdobywały rekordową popularność. A jakże, były też pomysły. Mimo to, przez te kilka lat Orange zaostrzył procedury - kiedyś dostanie ONT do istniejącej umowy było możliwe, jedyną zaporą zniechęcającą była konieczność wykupienia płatnej asysty. Potem jeszcze przez jakiś czas można było to wywalczyć w trybie reklamacyjnym. Teraz nawet i o to trudno. Mimo że intensywność "zwracania uwagi" nie osłabła.

Orange nic z tym nie zrobi, IMHO. A w każdym razie nie zrobi nic z czego byście się cieszyli. Takie moje wróżenie z fusów. Musi ma swoje powody.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 2157
  • 16474
  • 3

@agat13napisał(-a)

@deest  a kto by instalował ONT przy modemie i gniazdku optycznym w jednym miejscu ( prócz usług na sieci innego operatora)???

Duża odległość między modemem i gniazdem optycznym wymusza użycie kabla eth i pół biedy, kiedy jest fabryczny...reszcie nie wierzę...z natury 😁

@agat13 , czy dobrze Ciebie zrozumiałem, że bliskość w/w urządzeń u mnie może mieć minusy? Wiesz, im więcej czytam, to czasem wzbogacam moją wiedzę, a nierzadko ogłupia mnie do reszty😊

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@bronzub Nie bierz na poważnie wszystkiego co czytasz. Czy blisko czy daleko, ale w zakresie normy, nie ma żadnego znaczenia.

• 15594
  • 64172
  • 825

@bronzub  nie ma minusow technicznych.

Po prostu ONT + modem FB obok siebie są nielogiczne, bo jedno urządzenie jest niepotrzebne, skoro używasz sprzętu operatora, który można podłączyć bezpośrednio do gniazda krótkim patchcordem z kompletu FB 

Po prostu to nielogiczne 

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 48
  • 151
  • 0

@agat13 No to niech dadzą sam ONT jak ktoś potrzebuje, nie trzeba mieszać

@j131 Czym innym jest pisanie na forum, a czym innym realne działania, gdyby choć 1% klientów z forum napisał reklamację do Orange czy skargę do urzędu to Orange raz dwa zaproponowałby rozwiązanie i skończyłoby się kombinowanie

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 2157
  • 16474
  • 3

@agat13 , nie posiadam wiedzy, co stanowi zakres umowy pomiędzy zleceniodawcą a wykonawcą instalacji, ale sam od siebie, z tego co wyczytałem, technik-wykonawca tego bez zgody Orange nie dokona. Przynajmniej z rozmowy z technikiem wynikło w sposób oczywisty, za co z faktury otrzyma zwrot. Udokumentowana fotograficzna instalacja chyba nie daje szans na samowolkę😊 

• 15594
  • 64172
  • 825

@MrPepka  przecież dają, przy instalacji..oczywiście do określonych prędkości...i nie wracajmy do punktu wyjścia, dlaczego nie wszystkich opcji i zawsze.......

• 15594
  • 64172
  • 825

@bronzub  teoretycznie tak...praktyka jednak czasem się mija z teorią, co widzimy nawet na forum