Dostał ktoś przy trwającej umowie i wizycie technika ONT 2.5GB/s do FB7 bądź FB10?

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 45
  • 172
  • 1

Dostał ktoś przy trwającej umowie i wizycie technika ONT 2.5GB/s do FB7 bądź FB10?

Mnie, to ciekawi, czy zrobiliby np. Bridge w FB 10 z wi-fi 6e, który mam, jeżeli wyjechałbym im z przepisem, ustawą o dostępności obowiązującą od 28 czerwca 2025. Niby okres przejściowy dla istniejących produktów mają do 2030, ale problem jest taki, że ich router Funbox, dowolnego typu, miałem 6 i mam 10... jest niedostępny dla czytników ekranu dla osób niewidomych. Wierzcie mi, że bez pewnej znajomości rzeczy, takich czynności jak odczytywanie kodu strony administracyjnej Funboksa, dodawanie wszystkich ustawień do ulubionych, żeby w ogóle coś odczytać i dokonać modyfikacji ustawień, bez nawigacji w chierarhii obiektów programistycznych taki niewidomy, nawet świadomy użytkownik niewiele z funboksem zrobi nawet korzystając z tych marnych możliwości zarządzania, jakie oferuje. ONT jak OnT. Nie da się to nie, ale faktycznie mogliby dać bridge na fb 10 7 i6. Mojego właściwego lanu i taknie widzą, bo jestem za podwójnym Natem w routerze docelowym Asus RT-BE88U, który chociaż dostępnością nie grzeszy w rozumieniu formalnym np. WCAG 2.0 i 2.1, to jednak przy użyciu klawiatury i czytnika ekranu w porównaniu z funboksem jest wygodny do zarządzania. Ustawa dopiero weszła, ale z pewnością nie odpuszczę takim operatorom jak Orange (dostępność tj. jej brak w funboksie, brawo za dekoder 4k stream, jest dostępny) czy też play (kompletna niedostępność androidowego dekodera Playbox TV dla programu odczytu Ekranu TalkBack na android tv 11). Będę drążyć, aż wybiorą jakieś sensowne rozwiązanie, z resztą nie ja jeden. Nie zawsze musi chodzić tutaj o kaprys klienta, że chce swój router i już albo o logikę, że optyczne gniazdko jest o x zablisko, żeby dawać ont. Czasami chodzi o elementarne możliwości użycia sprzętu, nawet tego operatorskiego.
Z nostalgią wspominam czasy czystego html 5 na funboksie 6 w październiku roku 2022, gdy zainstalowano u mnie pierwszy raz FTTH od Orange. Wtedy było za co chwalić. Najśmieszniejsze jest to, że pod tą nową warstwą frondendową, wizualną, dalej jest to stare html 5 i okienka konfiguracyjne routera. No, ale co ja tam wiem, lepiej robić narzut na procesor routera zamiast soft maksymalnie uczynić lekkim... i dostępnym.