Nie można wyświetlić tego widżeta.

Czy operator może zmuszać do używania tylko swojego routera?

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 105
  • 321
  • 3

@atlas_cudow 

Pisałem o @MrPepka a nie o Tobie.

Wystarczy czytać ze zrozumieniem.

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 1251
  • 5093
  • 26

@Rbej Wiem. Tylko zgubiło mi formatowanie cytatu i nie chciało mi się poprawiać, więc dałem kursywą. Ale za uwagę o czytaniu ze zrozumieniem dziękuję. Na pewno się przyda:)

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 33
  • 138
  • 0

@Glutnapisał(-a)

@MrPepka, ale nikt Ci nie każe korzystać. Warunki umów są jasne jak komuś nie pasuje to nie kupuje i tyle. 

Problem w tym, że warunki umów w PL nie są jasne. Znalezienie informacji, który operator daje publiczne IP, ONT, możliwość podłączenia własnego sprzętu wymaga szukania po wymierających forach i wypytywania użytkowników danego operatora. Konsultanci na infoliniach nie mają pojęcia o czym mówią, każdy powie co innego, w regulaminach na ten temat cisza (szukałem takich informacji w listopadzie, więc jestem w miarę na bieżąco).

Obecnie w Orange mamy możliwość podłączenia własnego routera, ale operator może to z dnia na dzień zmienić i wymusić korzystanie z FB, oczywiście wtedy również wina będzie użytkownika, bo wszystko zgodnie z regulaminem, czego się Pan czepia.

Zapewne część z Was pamięta usługi typu Muzyka na Czekanie przy połączeniu z danym numerem telefonu? Też operatorzy włączali sami z siebie, wszystko było zgodnie z regulaminem, można było przecież wyłączyć. A jednak kary się posypały i obecnie nikt niczego bez mojej wiedzy i zgody nie włącza.

Podsumowując zakładający temat ma rację przynajmniej w jednym miejscu: regulamin nie zastępuje prawa i jeśli jest z nim niezgodny to nie obowiązuje. A jak pokazuje przeszłość często nie jest.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14801
  • 60778
  • 750

@zbynak1234  dodam tylko, że nie sama umowa stanowi, tylko również zapoznanie się z regulaminem, który jest elementem uzupełniającym

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 33
  • 138
  • 0

@agat13napisał(-a)

@zbynak1234  dodam tylko, że nie sama umowa stanowi, tylko również zapoznanie się z regulaminem, który jest elementem uzupełniającym

Przeglądałem regulaminy u wszystkich dużych operatorów, u żadnego z nich nie znalazłem słowa na temat publicznego adresu IP oraz korzystania z własnego routera. Również w mojej umowie z Orange znajduję jedynie informację:

Internet domowy w Opcji do 600 Mb/s z dynamicznym
adresem IP, bez limitu przesyłania danych i z prędkościami:

Dynamiczny adres IP wcale nie musi być publiczny, więc tutaj również wszystko wisi na dobrej woli operatora.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 105
  • 321
  • 3

W przepisie jest napisane " nie powinien" a nie "nie może". I samo to powoduje że prawnie ten przepis jest dziurawy. To tak jakby w prawie karnym było napisane "nie powinno się zabijać ludzi”, zamiast „nie można zabijać ludzi”.