- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie otrzymałem Funboxa 10 do oferty Pro 2.0
Cześć Community 🙂 .
Parę dni temu rozmawiałem z Infolinią orange z DTZ (Dział Techniki Zaawansowanej) dla usług firmowych. Rozmawiałem nt. podniesienia prędkości światłowodu z 1Gb/s do 2Gb/s.
Dwa miesiące temu dostałem cynk od znajomego z innego miasta, który jako nowy klient orange - podpisał umowę na internet Pro 2.0 i razem z nią dostał do umowy router Funbox 10.
Tak więc wracając do Infolinii powiedziałem, że chciałbym podnieść do Pro 2.0.
Następnego dnia pojawił się kurier do podpisania umowy i mamy dzień następny. Dzwonię ponownie na Infolinię i mówię, że Pan z infolinii powiedział, żeby w sprawie wymiany urządzenia kontaktować się dopiero po zaaneksowaniu Pro 2.0. Tak więc się odezwałem. Pan na infolinii chciał wprowadzić taki wpis, ale system mu nie pozwolił. Coś tam zaczął mówić, że w sumie Funbox 10 to jeszcze jest na jakichś testach, że jak nie teraz to później będzie dostępny po aktualizacji. Następnie poinformował mnie, że on tego zrobić nie może, ale jak udam się do salonu Orange z tym Funbox 6 to mi od ręki wymienią.
Tak przychodzi dzień dzisiejszy 08.03. Wchodzę do salonu i mówię jaka jest sytuacja. Pan w salonie mówi, że oni nie wydają routerów funbox 10, że jak on nie ma w systemie to on nie może złożyć rezerwacji no i ogólnie, że Funbox 10 dostępny jest tylko od 8Gb/s. Tak więc się go pytam, jak to w końcu jest. Na infolinii Pan mówi, że jasne idź i Ci wymienią, a Pan w salonie mówi, że on nie może mi wymienić urządzenia na Funbox 10.
Tak więc postanowiłem, że przy Panu w salonie zadzwonię na infolinię Orange, skoro oni sami nie wiedzą co jest możliwe a co nie. Pominę już MAX'a z którym spędziłem czasu zanim mnie łaskawie połączył. Później jakaś Pani mnie chyba wyciszyła niechcący bo rozmawialiśmy i nagle cisza. Oddzwoniłem no i nowa osoba do mojej sprawy i znowu tłumacz o co chodzi.
Finalnie uzyskałem odpowiedź, że jest zamieszanie z informacją na ten temat, bo ponoć jeszcze do niedawna FB10 można było wziąć do każdej prędkości, później tylko od Pro 2.0, następnie były jakieś "obejścia" żeby wydać FB10 mimo, że komuś nie przysługiwał, a obecnie niestety nie ma takiej możliwości. No więc się pytam Pana z Infolinii jak to jest, że orange nie informuje przy podpisywaniu umowy na Pro 2.0, że Funbox 6 nie obsłuży pojedynczo takiej prędkości? No chyba, że mówimy o informacji w dokumencie .pdf, że 2Gb tzn. 1Gb per urządzenie... W takiej sytuacji klient powinien zostać poinformowany.
Chwilę porozmawialiśmy i on tak od siebie mówi: "Wie Pan, te rzeczy tak naprawdę to zmieniają się co tydzień, więc nie każdy jest na bieżąco z aktualnie obowiązującą wersją. Może Pan spróbować poprzez ONT. Użytkownicy na forum orange prowadzą taką dyskusje. Ja tam czasem prywatnie jeżdżę do klientów i widzę, że sami sobie radzą kupując własne ONT. Orange kiedyś wydawało bez problemu takie urządzenie ONT, ale przestało - nie wiem dlaczego."Oczywiście z góry mnie przeprosił, za nieporozumienie i poprzednich konsultantów, że wprowadzili mnie w błąd.
Zrobiłem kurs na darmo, bo oni sami nie wiedzą co oferują. Zwłaszcza rzecznik orange i jego posty na X'ie... Ponad pół roku temu była u mnie na ulicy - ekipa, która wymieniała/dokładała światłowód. Przekonany byłem, że to właśnie ten 8Gb/s. Próbowałem się dowiedzieć czegokolwiek nt. tych prac na infolinii orange już jakiś czas temu, ale nikt nic nie wie na ten temat, albo nie mają dostępu do takich informacji.
Przygotowałem się już na te 8Gb/s kupując dodatkową kartę sieciową 10Gb/s i wychodzi na to, że jeszcze długo mi będzie czekać, aż będę mógł wykorzystać chociaż 3/4 możliwości :(.
Fajnie by było mieć te 2Gb/s - zwłaszcza jak ma się mini serwer w domu i to łącze ma znaczenie.
Teraz kwestia tego, czy jest sens kupować ONT 2.5Gb/s za te "500zł?" , potem z 300zł za router, aby osiągnąć te 2Gb/s? Czy może jednak anulować ten aneks do umowy i zostać przy tym 1Gb/s :(?
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Swojego ONTa legalnie nie podłączysz. Nawet o tym tu nie wspominaj, po posty na ten temat są zaraz kasowane.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131napisał(-a)
Swojego ONTa legalnie nie podłączysz. Nawet o tym tu nie wspominaj, po posty na ten temat są zaraz kasowane.
Nie wiem legalnie czy nie. Też się pytałem jak to możliwe, że każdy może się podpiąć takim urządzeniem i robić za bramkę dostępową Orange do Internetu. Powinny być jakieś zabezpieczenia, które ograniczałyby usługi tylko dla danego urządzenia a pozostałe blokowało. Skoro na Infolinii mówią wprost o takim rozwiązaniu jako "obejście" problemu, a technicy przy wizytach u klientów nic na ten temat nie raportują, to coś jest na rzeczy.
Ja się tylko chciałem dowiedzieć czy jest sens się w to bawić, czy lepiej zostać przy tym 1Gb/s?
Nawet jeśli zostanę przy Funbox6 to co decyduje, który port pozwoli użyć pełnej prędkości 1Gb/s przy podłączonych 4 urządzeniach? QoS?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@segawme Przy czterech urządzeniach będziesz miał jednocześnie 500 Mb down na każdym, jak to na przełączniku.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Co do nielegalnego podpinania nieautoryzowanych urządzeń do sieci optycznej Orange, to nie będę na ten temat prowadził tu dyskusji, bo szkoda na to czasu: posty i tak znikną.
Pytasz o radę co zrobić.
Jak bym zostawił tak jak jest. FB6 jest o niebo stabilniejszy od FB10. Pobieranie z prędkością ponad 1Gbps na jednym urządzeniu to jest potrzebne głównie do "speedtestów", normalnie raczej nie występuje. Ale nie przesądzam, jeśli faktycznie masz jakieś takie ultraszybkie połączenie z miejscami w internecie z których w ramach swojej działalności musisz mieć takie pobieranie, no to z FB6 po kabelkach się tak nie da. Ale do normalnego używania sieci, szczególnie jeśli chodzi o obsługę wielu urządzeń na raz, to FB6 bardzo dobrze sobie poradzi. Oczywiście że ma jakiś QoS, tyle że nie eksponuje opcji. Możesz dowolnie korzystać ze wszystkich portów eternetowych, na żadnym nie będziesz miał więcej niż 1Gbps, ale łącznie będzie więcej. No i nie bez znaczenia jest też większy (znacznie!) upload. Przy mini-serwerze u siebie to ma IMHO większe znaczenie niż download. IIRC to jest 600Mbps, czyli na każdym jednym urządzeniu będzie OK z FB6.
Reasumując: Orange daje ciała z tym "ultra nowym FB10" (poczytaj ostatnie AMA), ale nie ma się co o niego wykłócać, nie dla łącza 2Gbps. Nie warto. Ale łącze 2Gbps warto mieć, skoro już dali.
Acha, speedtest na FB6 powinien prawidłowo pokazać czy faktycznie połączenie jest tak szybkie jak powinno, więc jeśli chodzi tylko o speedtest to FB6 też jest OK.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
To już sprawdzałem, że jest te 2Gb/s.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No bardzo zacnie. Nie tylko jest 2Gbps w dół ale jest też 600Mbps w górę. Ja bym zostawił.