Czy operator może zmuszać do używania tylko swojego routera?

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 153
  • 502
  • 3

@atlas_cudow 

Pisałem o @MrPepka a nie o Tobie.

Wystarczy czytać ze zrozumieniem.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2846
  • 12121
  • 75

@Rbej Wiem. Tylko zgubiło mi formatowanie cytatu i nie chciało mi się poprawiać, więc dałem kursywą. Ale za uwagę o czytaniu ze zrozumieniem dziękuję. Na pewno się przyda:)

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 58
  • 253
  • 1

@Glutnapisał(-a)

@MrPepka, ale nikt Ci nie każe korzystać. Warunki umów są jasne jak komuś nie pasuje to nie kupuje i tyle. 

Problem w tym, że warunki umów w PL nie są jasne. Znalezienie informacji, który operator daje publiczne IP, ONT, możliwość podłączenia własnego sprzętu wymaga szukania po wymierających forach i wypytywania użytkowników danego operatora. Konsultanci na infoliniach nie mają pojęcia o czym mówią, każdy powie co innego, w regulaminach na ten temat cisza (szukałem takich informacji w listopadzie, więc jestem w miarę na bieżąco).

Obecnie w Orange mamy możliwość podłączenia własnego routera, ale operator może to z dnia na dzień zmienić i wymusić korzystanie z FB, oczywiście wtedy również wina będzie użytkownika, bo wszystko zgodnie z regulaminem, czego się Pan czepia.

Zapewne część z Was pamięta usługi typu Muzyka na Czekanie przy połączeniu z danym numerem telefonu? Też operatorzy włączali sami z siebie, wszystko było zgodnie z regulaminem, można było przecież wyłączyć. A jednak kary się posypały i obecnie nikt niczego bez mojej wiedzy i zgody nie włącza.

Podsumowując zakładający temat ma rację przynajmniej w jednym miejscu: regulamin nie zastępuje prawa i jeśli jest z nim niezgodny to nie obowiązuje. A jak pokazuje przeszłość często nie jest.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15596
  • 64177
  • 825

@zbynak1234  dodam tylko, że nie sama umowa stanowi, tylko również zapoznanie się z regulaminem, który jest elementem uzupełniającym

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 58
  • 253
  • 1

@agat13napisał(-a)

@zbynak1234  dodam tylko, że nie sama umowa stanowi, tylko również zapoznanie się z regulaminem, który jest elementem uzupełniającym

Przeglądałem regulaminy u wszystkich dużych operatorów, u żadnego z nich nie znalazłem słowa na temat publicznego adresu IP oraz korzystania z własnego routera. Również w mojej umowie z Orange znajduję jedynie informację:

Internet domowy w Opcji do 600 Mb/s z dynamicznym
adresem IP, bez limitu przesyłania danych i z prędkościami:

Dynamiczny adres IP wcale nie musi być publiczny, więc tutaj również wszystko wisi na dobrej woli operatora.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 153
  • 502
  • 3

W przepisie jest napisane " nie powinien" a nie "nie może". I samo to powoduje że prawnie ten przepis jest dziurawy. To tak jakby w prawie karnym było napisane "nie powinno się zabijać ludzi”, zamiast „nie można zabijać ludzi”. 

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 5
  • 0

Nie, nie jest to 'nielegalne'.  Ba! Każdy ma prawo do korzystania z takiego urządzenia, z jakiego tylko chce.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:02015R2120-20240515 

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2120 z dnia 25 listopada 2015 r. ustanawiające środki dotyczące dostępu do otwartego internetu

> Artykuł 3 - Zagwarantowanie dostępu do otwartego internetu

1.   Użytkownicy końcowi mają prawo – za pomocą usługi dostępu do internetu – do uzyskania dostępu do informacji i treści oraz do ich rozpowszechniania, a także do korzystania z wybranych aplikacji i usług oraz ich udostępniania, jak również do korzystania z wybranych urządzeń końcowych, niezależnie od lokalizacji użytkownika końcowego lub dostawcy usług czy też od lokalizacji, miejsca pochodzenia lub miejsca docelowego informacji, treści lub usługi.

Jeszcze wrzucę oryginalną treść po angielsku, gdyby komuś przyszło do głowy robić fikołki na słowie 'wybranych' 😉

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A02015R2120-20240515

> Article 3 - Safeguarding of open internet access

1.   End-users shall have the right to access and distribute information and content, use and provide applications and services, and use terminal equipment of their choice, irrespective of the end-user’s or provider’s location or the location, origin or destination of the information, content, application or service, via their internet access service.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15596
  • 64177
  • 825

@IreuNAlt2  z tego samego źródła

Otwartość Internetu pozwala jego użytkownikom eksperymentować z nowymi technologiami i nowymi zastosowaniami starych technologii bez konieczności wprowadzania zmian w samej sieci, które mogłyby zakłócić działania innych użytkowników .

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 5
  • 0

Bardzo proszę mi udowodnić, że ONT zakłóca działania innych użytkowników a także, że jest 'nową technologią' albo 'nowym zastosowaniem starych technologii', a do tego czasu - buziaki, idę stąd 😊

PS: nie wiem skąd ten punkt niby wziąłeś, ale wiem, że nie z tego rozporządzenia. 🙂

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35107
  • 293

@IreuNAlt2napisał(-a)

Nie, nie jest to 'nielegalne'.  Ba! Każdy ma prawo do korzystania z takiego urządzenia, z jakiego tylko chce.

...

wrzucę oryginalną treść po angielsku, gdyby komuś przyszło go głowy robić tu fikołki na słowie 'wybranych' 😉

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A02015R2120-20240515

> Article 3 - Safeguarding of open internet access

1.   End-users shall have the right to access and distribute information and content, use and provide applications and services, and use terminal equipment of their choice, irrespective of the end-user’s or provider’s location or the location, origin or destination of the information, content, application or service, via their internet access service.

Artykuł 3 dotyczy cenzury ruchu (a raczej zakazu takiej cenzury), a nie tego jak technicznie ma być podłączony do internetu sprzęt. Sieć optyczna wymaga określonych parametrów do prawidłowej pracy, i te operator stara się zapewnić zakazując podłączania do niej nieautoryzowanych urządzeń. Jeśli się z tym nie zgadzasz, i koniecznie chcesz podłączyć coś innego, to robisz to na własne ryzyko, ale jeśli wywołasz awarię to poniesiesz konsekwencje.  Bardzo wątpię żeby powoływanie się na ten akt prawny coś ci wtedy pomogło. Przecież nikt ci nie zakazuje podłączyć "terminal of your choice" do skonfigurowanego punktu dostępu (ONT czy ruter autoryzowany do pracy w sieci operatora).