- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy operator może zmuszać do używania tylko swojego routera?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Rbej Wiem. Tylko zgubiło mi formatowanie cytatu i nie chciało mi się poprawiać, więc dałem kursywą. Ale za uwagę o czytaniu ze zrozumieniem dziękuję. Na pewno się przyda:)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Glutnapisał(-a)@MrPepka, ale nikt Ci nie każe korzystać. Warunki umów są jasne jak komuś nie pasuje to nie kupuje i tyle.
Problem w tym, że warunki umów w PL nie są jasne. Znalezienie informacji, który operator daje publiczne IP, ONT, możliwość podłączenia własnego sprzętu wymaga szukania po wymierających forach i wypytywania użytkowników danego operatora. Konsultanci na infoliniach nie mają pojęcia o czym mówią, każdy powie co innego, w regulaminach na ten temat cisza (szukałem takich informacji w listopadzie, więc jestem w miarę na bieżąco).
Obecnie w Orange mamy możliwość podłączenia własnego routera, ale operator może to z dnia na dzień zmienić i wymusić korzystanie z FB, oczywiście wtedy również wina będzie użytkownika, bo wszystko zgodnie z regulaminem, czego się Pan czepia.
Zapewne część z Was pamięta usługi typu Muzyka na Czekanie przy połączeniu z danym numerem telefonu? Też operatorzy włączali sami z siebie, wszystko było zgodnie z regulaminem, można było przecież wyłączyć. A jednak kary się posypały i obecnie nikt niczego bez mojej wiedzy i zgody nie włącza.
Podsumowując zakładający temat ma rację przynajmniej w jednym miejscu: regulamin nie zastępuje prawa i jeśli jest z nim niezgodny to nie obowiązuje. A jak pokazuje przeszłość często nie jest.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@zbynak1234 dodam tylko, że nie sama umowa stanowi, tylko również zapoznanie się z regulaminem, który jest elementem uzupełniającym
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13napisał(-a)@zbynak1234 dodam tylko, że nie sama umowa stanowi, tylko również zapoznanie się z regulaminem, który jest elementem uzupełniającym
Przeglądałem regulaminy u wszystkich dużych operatorów, u żadnego z nich nie znalazłem słowa na temat publicznego adresu IP oraz korzystania z własnego routera. Również w mojej umowie z Orange znajduję jedynie informację:
Internet domowy w Opcji do 600 Mb/s z dynamicznym adresem IP, bez limitu przesyłania danych i z prędkościami:
Dynamiczny adres IP wcale nie musi być publiczny, więc tutaj również wszystko wisi na dobrej woli operatora.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W przepisie jest napisane " nie powinien" a nie "nie może". I samo to powoduje że prawnie ten przepis jest dziurawy. To tak jakby w prawie karnym było napisane "nie powinno się zabijać ludzi”, zamiast „nie można zabijać ludzi”.
- « Poprzedni
- Następny »