- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ile Gb dziennie zużywacie? Pomocy!
@tomatossTo zużycie nie jest tak duże to tez zależy ile i co pobierasz czy oglądasz HD czy 4K ja czasem mi w 24H zassać 50GB.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Te 13 Giga to możliwe jest dziennie pobrać. Ja sam jak była Olimpiada i nom stop oglądałem ją przez internet, to pobierałem ok. 14 Gb danych na dzień.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Ron @DawidOrange Szok to jest od tego, jak wy takie rzeczy możecie pisać...Osoba która podpisuje umowę, ma swój limit, jest równoprawnym abonentem i nic wam do tego czy pobiera dziennie 10 GB, 20 GB i jak zapycha sieć. Masakra, nie spodziewałem się czegoś takiego przeczytać. Komuś już od bzika na punkcie techniki, nadajnika tylko dla siebie i najlepszych osiągów sodówka odbija.
@tomatoss 13 GB to jest normalne zużycie w dzisiejszych czasach, kiedy ktoś kilka, kilkanaście razy odświeża facebooka, YouTube ogląda w 1080p, do tego telefony same sobie pobierają aktualizacje, system w komputerze się aktualizuje...długo można wymieniać. Ja przy zwykłym przeglądaniu(YouTube do 1440p, kilka urządzeń w sieci) dobijam regularnie do 20GB dziennie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
BORAX napisał(-a):@Ron @DawidOrange Szok to jest od tego, jak wy takie rzeczy możecie pisać...Osoba która podpisuje umowę, ma swój limit, jest równoprawnym abonentem i nic wam do tego czy pobiera dziennie 10 GB, 20 GB i jak zapycha sieć. Uryna pełną gębą. Masakra, nie spodziewałem się czegoś takiego przeczytać. Komuś już od bzika na punkcie techniki, nadajnika tylko dla siebie i najlepszych osiągów sodówka odbija.
Chyba nie czytasz ze zrozumieniem, wyraźnie zaznaczył, że pakiet wykorzystuje o wiele szybciej. Zawsze można wykupić dodatkowe pakiety. Sieć komórkowa ma swoje ograniczenia i jest dla wszystkich. Pewnie w okolicy jest trochę osób, które chcą skorzystać z GB na normalnych prędkościach. Ruch rośnie szybciej niż modernizacja, a konkurencja wymusza dodawanie kolejnych GB w ramach promocji
A jestem jak najbardziej za siecią bez limitów, ale mało realne przez najbliższy czas.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@BORAX: pozwolę się nie zgodzić, że ilość GB ma znaczenie. Jeśli ktoś podpisał umowę lub ją przedłużył po 13 listopada 2015 roku, zaakceptował zapis w regulaminie mniej więcej taki:
"Zasoby Mobilnej sieci Orange są ograniczone i zmienne. Prędkość przesyłania danych w związku z korzystaniem z usług dostępu do Internetu zależy między innym od takich czynników, jak obciążenie stacji nadawczej, siły odbieranego sygnału stacji nadawczej, technologii czy maksymalnych prędkości dostępnych w urządzeniach, z których korzysta Abonent, a także od warunków atmosferycznych. Operator dokonuje pomiarów ruchu wewnątrz Mobilnej sieci Orange oraz na stykach do innych sieci, w tym sieci Internet. Mobilna sieć Orange jest monitorowana przez całą dobę, 7 dni w tygodniu. Operator dokonuje pomiarów w celu zapobiegania osiągnięciu lub przekroczeniu pojemności łączy lub Mobilnej sieci Orange oraz rozdzielenia jej zasobów w ten sposób, aby zapewnić Abonentom najlepszą w danych warunkach jakość świadczenia Usługi. Może to wpłynąć na prędkość przesyłania danych dla poszczególnych Abonentów."
Kolejny temat to ilość danych wykorzystanych na dzień. Dla mnie argumenty w stylu "nie można wykorzystać 13GB w dzień" należy poprzeć faktami, zaczynając od podstawowego licznika danych na poziomie modemu/routera. Argument "nigdy tylko nie korzystałem" jest trudny do udowodnienia. Nowsze wersje aplikacji pobierają i wysyłają co raz więcej danych. Uwaga: trzeba liczyć zarówno dane pobrane i wysyłane i uwzględnić rodzaj taktowania 1kB/100kB/1MB.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Ron Nic do tego nie mam, że pakiet wykorzystuje szybciej...co z tego? Korzysta z tych danych, a nie są to śmieci pobierane do /dev/null żeby tylko wyssać prędkość. Jak można pisać o robieniu innym ludzi krzywdy, przez to że człowiek normalnie korzysta ze swojego pakietu? Bo pobrał 13 GB i zapycha ludziom nadajnik ? Kpina. Tym bardziej, że autor osiąga tylko 10 Mbit/s
Ruch rozkłada się w czasie. To nie jest tak, że dane lecą cały czas z pełną prędkością. U mnie( i u wielu) np. YouTube dociąga sobie dane w locie z prędkością po 15 Mbit, a nie pobiera cały film 300 Mbit/s.
P.S. Jeżeli chcesz LTE bez limitu, to trzeba było sobie podpisać z umową za 80 PLN. Wtedy możesz nawet ssać zdjęcia afrykańskich słoni do "null".
@Piotrekk85 Oczywiście że dane pobrane mają znaczenie, ale bardziej w miastach niż na wsi. Jednak nie można komuś pisać, że opłacając usługę, korzystając normalnie z internetu(13 GB dziennie to jest bardzo normalnie), osiągając 10 Mbit/s on jest zły, bo zapycha ludziom stację(która przesyła pewnie tyle danych co kot napłakał szczególnie w godzinach 8-16).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@BORAX, o jakiej Ty krzywdzie piszesz, sam korzysta z prędkością 10 Mbit/s Możesz se pisać co chcesz jak już wspomniał @Piotrekk85, sieć ma swoje ograniczenia i tyle, jest przygotowana na takie przeciążenia zapisami w regulaminie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Ron Widać Ty nie czytasz ze zrozumieniem. Przeczytaj o czym jest ten temat jeszcze raz i nie zarzucaj mi braku umiejętności czytania ze zrozumieniem.
Przeczytaj swój post i wydedukuj jaki ma wydźwięk
Ron napisał(-a):
tomatoss napisał(-a):Dziennie zużywamy ok.13 Gb. Czyli limit jak łatwo się domyśleć jest wykorzystany w 25 dni, albo i mniej. W salonie Orange śmieją się, że nie można zużyć nawet 150 Gb na miesiąc, że to niemożliwe, a jednak.
Szok, jak można zapychać sieć innym użytkownikom. Dziennie 13GB Nie lepiej pomyśleć o stałym łączu, Neostrada lub coś innego ??
Jaka taryfa ?
"Szok, jak można zapychać sieć innym użytkownikom." Ja tu widzę, że autor tematu robi komuś krzywdę z tego, że korzysta normalnie z internetu...
@DawidOrange też się nie popisał "Proponuję jakieś stałe łącze.Jeśli złużywałbyś dziennie 20 GB,ale w różnych lokalizacjach to byś sieci nie zapychał.Współczuję sąsiadą."
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@BORAX, Widzę że się nakręcasz Autor zużył swoje GB i tyle i nie ma, bo przekroczył wykupiony limit GB, fakty Sieć nie jest bez limitów, ma limity i operator pisze o tym w Regulaminie