- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pomoc w doborze oferty. Czy ta jest atrakcyjna?
Lokalizacja ma znaczenie tylko w doborze Internetu stacjonarnego przy wyborze dostawcy tv czy operatora telefonu komorowego już raczej nie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wybacz, ale ja to już chyba wapniak już jestem.
Jeśli przy wyborze dostawcy TV lokalizacja nie ma znaczenia, to nasuwają mi się pytania:
Jak wygląda podłączenie takiej TV? Na jakiej infrastrukturze?
O jakiej TV rozmawiamy? Kablówka? IP TV? Jeszcze coś innego?
Mieszkam w bloku i tu swoje kable mają właśnie UPC, Netia i Orange.
Nikt inny bez zgody spółdzielni kabla nie podciągnie.
Do tego nie posiadam Smart TV i nie podepnę do telewizorów internetu.
Czy dobrze podejrzewam, że chodzi o IP TV i jakąś przystawkę którą należy podłączyć do internetu od dowolnego dostawcy? Teraz tak to działa?
Ktoś już w tym wątku wspominał o przystawce z Orange.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zgodnie z regulaminem forum niestety nie mogę pisać o ofertach konkurencji więc napiszę tylko że obecnie operatorskie dekodery satelitarne mają możliwość działania w trybie internetowym.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No właśnie o technologię mi chodziło.
Dzięki, zrozumiałem 😉
Czyli rzeczywiście zbyt długo nie sprawdzałem aktualnych rozwiązań technicznych i się zapuściłem w tych sprawach. Teraz trzeba nadrabiać 😅
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mikes86napisał(-a)...
Czy dobrze podejrzewam, że chodzi o IP TV i jakąś przystawkę którą należy podłączyć do internetu od dowolnego dostawcy?
...
To nie jest aż takie dziwne. Przystawka czy dekoder - jak zwał tak zwał, robią to samo: dostają zaszyfrowany sygnał dostarczany jako pakiety IP, "rozpakowują" go i wyświetlają na TV. Współczesne TV mają wystarczająco mocne bebechy żeby samemu sobie z tym poradzić, starsze wymagają pomocnika. To jest bez znaczenia.
Wracając do meritum: ja tam na pakiet nie narzekam. A w Twojej sytuacji, zgodnie z tym co pisze @Arti_Kn_Pl (on wie co pisze, zapewniam Cię) możesz spokojnie zignorować ofertę dostępną przez www bo ona Ci do niczego, i spróbować uderzyć bezpośrednio do BOK, po pakiet "Love". Wtedy faktycznie możesz mieć multiroom i dekoderów kilka i cenę w miarę sensowną. Jedyny mankament, to taki że jeśli chciałbyś jednak ze streamingów korzystać, to albo musisz wziąć któryś z androidowych (teraz chyba tylko ten Multi dają), albo kupić własną "przystawkę". Osobiście do takich celów mam Chromecasta. No chyba że jedynie Netflix ewentualnie cię interesuje, to on wyjątkowo jest na wszystkich dekoderach. Jeśli chcesz nagrywać coś u siebie, to koniecznie dekoder ICU100 (i trzeba dokupić własny dysk).
Co do oferty programowej (jakie kanały i za ile) to się nie wypowiadam, bo jest jak jest. Gdybym myślał o HBO to raczej dokupiłbym go jako serwis internetowy, niezależnie. Ale YMMV, wiadomo.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cieszę się że pomogłem, w każdym razie jeśli chodzi o internet stacjonarny to z czystym sumieniem faktycznie polecam Orange, nawet jeśli nie najtańsze to stabilne szybkie i prawdziwe łącze światłowodowe utrzymujące parametry zgodne z podpisaną umową, co niestety niezawsze jest tak oczywiste:)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
I tak też zrobię. Choć ogólnie temat mnie zaciekawił i chciałem się jak najwięcej dowiedzieć na temat podłączenia choćby z uwagi na to, że rodzice mają stare meble których się nie da ruszyć.
Dlatego wolę zorientować się wcześniej jak to wygląda i w razie czego pociągnąć kable we własnym zakresie niż gdyby miał przyjść instalator i miał kombinować cały dzień na co raczej by się nie zgodził bo to chyba ja powinienem przygotować mieszkanie do instalacji.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zdecydowanie. To są niby niuanse, ale gdy przychodzi co do czego to okazuje się, że jednak mają znaczenie.
Jeśli chodzi o internet, to też bardzo skłaniam się w stronę Orange. Mam kilkoro znajomych którzy są bardzo zadowoleni i gorąco polecają, a nie ma chyba lepszej rekomendacji niż z polecenia zaufanych osób.
W tym miejscu dziękuję każdemu z osobna za swój wkład w temat.
Otworzyliście mi oczy i rozjaśniliście te nurtujące kwestie, choć odbiegało to delikatnie od wiodącego tematu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A, zdecydowanie. Kable to podstawa. A ile zabawy!
Teraz tak: długości kabelków nie mają większego znaczenia, zaplanuj to raczej tak żeby ominąć przeszkody i ładnie je pochować niż żeby było jak najkrócej. Ale najważniejsze to skąd i dokąd mają iść. Zastanów się gdzie chcesz mieć gniazdko światłowodowe i ruter. Od tego rutera powinieneś mieć kabelek eternetowy do dekodera, i oczywiście osobne (najlepiej) kabelki do innych pomieszczeń gdzie ma być internet. Kabelki znacznie wygodniej i poprawniej zakończyć gniazdkami niż wtyczkami. Kategoria kabli i gniazdek powinna być sensowna (5e powinno wystarczyć, może być więcej ale grubsze kable trudniej kłaść). W ramach instalacji masz prawo (IIRC) domagać się położenia 20m kabla od rutera do dekodera, ale nie sprawdzałem czy i jak daje się to wyegzekwować. Chociaż ci instalatorzy są zwykle bardzo kompetentni - w końcu mają spore doświadczenie. Kilku kolegów tutaj zapewne się za mną zgodzi😉.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mikes86 Ty mówisz instalatorowi gdzie co i jak przeprowadzić a dobry instalator zasugeruje inne opcje tylko wtedy jeśli ta zaproponowana przez ciebie mogłaby negatywnie wpłynąć na jakość usługi:)