Orange Światłowód na FTTB - czy to możliwe

ROZWIĄZANE

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 390
  • 1168
  • 1

@agat13 na stronie Polskiego Światłowodu Otwartego pisze, że Orange współpracuje z PŚO na światłowodach - a u mnie w bloku jest PŚO od T-Mobile to czy to oznacza, że Orange będzie mógł działać na liniach T-Mobile w ramach współpracy z PŚO czy nadal będą instalować własne linie światłowodowe?

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33092
  • 40645
  • 1403

Orange korzysta z różnych technologii, nie tylko ma własne sieci, ale działa jako BSA czy LLU na innych. Podkupuje lokalnych operatorów.

To co będzie pod konkretnym adresem zależy od projektowania, sprzedaży, hurtu itp itd.

• 390
  • 1168
  • 1

@Piotrekk85 kolega mi mówił, że ma Orange 8 Gb/s i w jego budynku na stronie PŚO są tylko: TMPL, Netia, Plus i P4 - i się zastanawiam czy to Orange doinstalował swoje "kable" (kable - w namyśle światłowód) czy korzysta z jednego z powyższych dostawców

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33092
  • 40645
  • 1403

A co jest na stronie https://internet.gov.pl/ ?

• 390
  • 1168
  • 1

@Piotrekk85 nie wiem bo nie zarejestrowałem się do tego portalu, bo nie mam M-Obywatela ani loginu do login.gov.pl

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15598
  • 64189
  • 825

@ign24467  PŚO tak jak i inni operatorzy wystawiają swoje adresy ( wykonane z POPC) dla innych. Nie wszystkie jednak, bo wykonane ze środków własnych nie znajdują się w publikacji miedzyoperatorskie, czyli inni nie mogą z nich korzystać. Jeśli adres nie znajduje się jako w zasięgu na stronie Orange, to możesz tylko pisać o dorejonizowanie, co skutkuje upomnieniem się w PSO o Twój adres w publikacji. 

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 1354
  • 3338
  • 31

@ign24467napisał(-a)

@Piotrekk85 kolega mi mówił, że ma Orange 8 Gb/s i w jego budynku na stronie PŚO są tylko: TMPL, Netia, Plus i P4 - i się zastanawiam czy to Orange doinstalował swoje "kable" (kable - w namyśle światłowód) czy korzysta z jednego z powyższych dostawców

Ftth do 8Gb/s Orange świadczy wyłącznie na własnej sieci, siec z logo OPL (SI nie dotyczy, jeszcze :p).

Na sieci PŚO OPL jedzie na ftth, żadne koncentryki.

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 3
  • 9
  • 0

a to ciekawe bo u mnie w budynku są tylko koncentryki PŚO i Netii
PŚO ogłosiło modernizację do FTTH 5Gb/s ale ostatecznie wymienili tylko koncentryka i światłowodu nie ma
T-Mobile i Orange rzuciło się na mój budynek i reklamują FTTH ale jak dopytam w T-Mobile to mówią że jednak HFC dostanę natomiast w Orange nikt nic nie wie
mogę zamówić na stronie światłowód z funboxem 6 do 900Mb/s max i ciekawe co zrobią jak go zamówię jak tu światełka nie ma

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8694
  • 35143
  • 293

Skoro uważasz że to ciekawe, to zamów.

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 3
  • 9
  • 0

jednak nie widzi mi się płacić 60zł za instalację tylko po to żeby zobaczyć jak to podłączą