jakosc sieci na wsi vs miasto

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 683
  • 1821
  • 4

dzwonie do rodzicow majacych nuemry w Orange.

jak sa w miescie typu Szczecin czy Swionoujscie to slysze ich perfekcyjnie.

na podmiejskiej wsi jest nadajnik NetWorks i tam juz powiem tak - zero kodeka o lepszej jakosci, czesto gesto abonent jest chwilowo nieosiagalny.

Ten nadajnik nie ma pasma 2600 tylko 2100 proteze. Czy to normalne ?

9 ODPOW. 9

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21561
  • 62787
  • 860

@impetiginisatio lepsza jakość połączenia wymaga większej przepustowości. Być może nadajnika jest przeciążony, więc i połączenie gorszej jakości, bądź brak w przypadku sporej odległości od nadajnika.

Zauważyłem, że w przypadku VoLTE musi być dobre połączenie z transmisją danych. Jeśli telefon jest na granicy, pokazuje jeszcze zasięg, ale z internetu nie da się skorzystać, to i połączenie VoLTE nie zadziała. W przypadku 3G na granicy zasięgu dało się jeszcze chociaż połączenie głosowe wykonać, czy wysłać/odebrać SMS-a.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5933
  • 57

@impetiginisatioto zależy. U mnie na wsi też różnie bywało z zasięgiem. Od pewnego czasu jest super. Aż się boję, że popsują robiąc następne modernizacje.

• 21561
  • 62787
  • 860

@Glut masz jeszcze zasięg 3G w Twojej lokalizacji? U mnie już wyłączyli, a dziś miałem okazję sprawdzić nad morzem, hdzie też nie ma zasięgu 3G. Zasięg na telefonie jeszcze był, na granicy, ale żadne usługi już nie działały, ani połączenia głosowe, ani internet.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5933
  • 57

@ketrasaArtur  mam, ale od pewnego czasu 4G 800 super hula. Boję się bo dostałem sms o pracach na moim nadajniku 7.05. a mojego powiatu to jeszcze nawet w harmonogramie wyłączeń nie ma. Pytałem na czacie, prace potwierdzili, ale nie wiedzą niby jakiego typu.

• 21561
  • 62787
  • 860

@Glut ostatnio też zauważyłem, że Orange rozsyła SMS-y z informacją o pracach serwisowych na nadajniku, gdzie najczęściej jestem zalogowany do sieci. Być może i u rodziców @impetiginisatio też zostaną przeprowadzone odpowiednie prace i bez problemów będzie można dzwonić.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15596
  • 64176
  • 825

@impetiginisatio  przepustowość i jakość zależy od zasięgu. 

Czasem warto sprawdzić to na mapach i na NetMonster zanim się cokolwiek oceni. Co z tego, że nadajnik uzbrojony we wszystkie częstotliwości, jak do nas dociera jedna, a nasz dom jest między sektorami anten przeciążonego BTS-a..

• 683
  • 1821
  • 4

czy przeciazony to nie wiem, 3G tam juz nie ma ale jest jedynie 2100 i predkosc max na smartfonie to 190 megabitow.

to wszystko to moje dowody anegdotyczne. Dzwonioac na numer mamy ktory jest z orange i zawsze byl z orange jest przywolanie bip bip i w powiedzmy sekunde (a dzwonie z orange flex wificalling zagranica na przyklad) a na numer taty, co pochodzi jeszcze z ery a byl u fioletowych to sdamo wykonanie polaczenia trwa do 9 sekund i slyszue beeep beeep jak z poczatku ery voipow.

Tak samo dzwoniac z PL czas zestawiania polaczenia na numer przeniesiony jest dluzszy.

Dziwi mnie tylko to ze jakosc w miejscach teoretycznie bardziej obciazonyc h ruchem telekomunikacyjnym jest lepsza. W Swinoujsciu tysiace Niemcow w roamingu orange i dziala perfekcyjnie

Wies eNodeB widoczne z okna 200 metrow w linii prostej i czesto jak w half rate.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 352
  • 1553
  • 5

A czy masz suwak Volte i jest włączony ? Coś mi podpowiada, że raczej nie.

• 683
  • 1821
  • 4

wlaczylem rodzicom ale czy ze strony sieci dziala nie jestem w stanie sprawdzic