- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
jakosc sieci na wsi vs miasto
dzwonie do rodzicow majacych nuemry w Orange.
jak sa w miescie typu Szczecin czy Swionoujscie to slysze ich perfekcyjnie.
na podmiejskiej wsi jest nadajnik NetWorks i tam juz powiem tak - zero kodeka o lepszej jakosci, czesto gesto abonent jest chwilowo nieosiagalny.
Ten nadajnik nie ma pasma 2600 tylko 2100 proteze. Czy to normalne ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@impetiginisatio lepsza jakość połączenia wymaga większej przepustowości. Być może nadajnika jest przeciążony, więc i połączenie gorszej jakości, bądź brak w przypadku sporej odległości od nadajnika.
Zauważyłem, że w przypadku VoLTE musi być dobre połączenie z transmisją danych. Jeśli telefon jest na granicy, pokazuje jeszcze zasięg, ale z internetu nie da się skorzystać, to i połączenie VoLTE nie zadziała. W przypadku 3G na granicy zasięgu dało się jeszcze chociaż połączenie głosowe wykonać, czy wysłać/odebrać SMS-a.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@impetiginisatioto zależy. U mnie na wsi też różnie bywało z zasięgiem. Od pewnego czasu jest super. Aż się boję, że popsują robiąc następne modernizacje.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Glut masz jeszcze zasięg 3G w Twojej lokalizacji? U mnie już wyłączyli, a dziś miałem okazję sprawdzić nad morzem, hdzie też nie ma zasięgu 3G. Zasięg na telefonie jeszcze był, na granicy, ale żadne usługi już nie działały, ani połączenia głosowe, ani internet.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ketrasaArtur mam, ale od pewnego czasu 4G 800 super hula. Boję się bo dostałem sms o pracach na moim nadajniku 7.05. a mojego powiatu to jeszcze nawet w harmonogramie wyłączeń nie ma. Pytałem na czacie, prace potwierdzili, ale nie wiedzą niby jakiego typu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Glut ostatnio też zauważyłem, że Orange rozsyła SMS-y z informacją o pracach serwisowych na nadajniku, gdzie najczęściej jestem zalogowany do sieci. Być może i u rodziców @impetiginisatio też zostaną przeprowadzone odpowiednie prace i bez problemów będzie można dzwonić.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@impetiginisatio przepustowość i jakość zależy od zasięgu.
Czasem warto sprawdzić to na mapach i na NetMonster zanim się cokolwiek oceni. Co z tego, że nadajnik uzbrojony we wszystkie częstotliwości, jak do nas dociera jedna, a nasz dom jest między sektorami anten przeciążonego BTS-a..
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
czy przeciazony to nie wiem, 3G tam juz nie ma ale jest jedynie 2100 i predkosc max na smartfonie to 190 megabitow.
to wszystko to moje dowody anegdotyczne. Dzwonioac na numer mamy ktory jest z orange i zawsze byl z orange jest przywolanie bip bip i w powiedzmy sekunde (a dzwonie z orange flex wificalling zagranica na przyklad) a na numer taty, co pochodzi jeszcze z ery a byl u fioletowych to sdamo wykonanie polaczenia trwa do 9 sekund i slyszue beeep beeep jak z poczatku ery voipow.
Tak samo dzwoniac z PL czas zestawiania polaczenia na numer przeniesiony jest dluzszy.
Dziwi mnie tylko to ze jakosc w miejscach teoretycznie bardziej obciazonyc h ruchem telekomunikacyjnym jest lepsza. W Swinoujsciu tysiace Niemcow w roamingu orange i dziala perfekcyjnie
Wies eNodeB widoczne z okna 200 metrow w linii prostej i czesto jak w half rate.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A czy masz suwak Volte i jest włączony ? Coś mi podpowiada, że raczej nie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
wlaczylem rodzicom ale czy ze strony sieci dziala nie jestem w stanie sprawdzic