Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Liczba kresek, a zasięg sieci

pirenej
Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy

Wiadomość zawiera hiperłącze

Poprosiłem moderatorów o przeniesienie wpisów na temat rozważań o zasięgu usług mobilnych, z tematu o charakterze ankietowym, do osobnego tematu  o charakterze technicznym. Poczynając od tego wpisu: https://nasz.orange.pl/t5/Zakup-nowej-oferty/Dlaczego-wybrali%C5%9Bcie-Orange-jako-swojego-operatora... . Niniejszym otwieram ten wątek.

27 ODPOW. 27
Emill1
Poziom 20, Odkrywca Przestworzy

@Kacper3006 napisał(-a)

Za niedługo będę już mógł mieć światłowód od Orange i też jako jeden z dwóch ma jakikolwiek zasięg u mnie, bo u poprzedniego operatora (Plus) najczęściej mogłem zobaczyć obok zasięgu E a czasami 3G. Oferta też dość korzystna. Na domowym (NJU czyli zasięg Orange) prędkości około 20Mbps bez anten kierunkowych i na routerze jest jedna lub dwie kreski. Jak na te ceny i zasięg to jestem zadowolony.

ludzie serio nauczcie się. Kreski nie są wyznacznikiem zasięgu. Tak dla jasności jeden router może mieć 5kresek wszystkich a kresek dostępnych powiedzmy 4 a jakiś telefon czy inny router będzie miał  4 kreski wszystkie i będzie miał ze zasięg wszystkich4 kresek więc jak porównasz zasięg pomiędzy tymi dwoma routerami? skoro na jednym możliwe jest osiągniecie 5 kresek a na drugim 4? widzisz to nie optymalny wskaźnik .W świecie technicznym parametr określający zasięg określany jest w dBm  i to jest jeden z wielu parametrów chociaż można orzec ze główny.A co do określania czy zasięg jest dobry to tak: przy -49 i wyżej(czyli niżej bo mamy "-" -49 do 0) idealny -50-60 dobry -70 optymalny -80-100 zły -101- i dalej tragiczny

* Wydzielone z tematu Dlaczego wybraliście Orange jako swojego operatora ?  – moderator Kinga

Highlighted
Kacper3006
Poziom 21, Odkrywca Przestworzy

Wiadomość zawiera hiperłącze Wiadomość zawiera obraz

No faktycznie kreski nie są zbyt miarodajne, ale jak na te parametry (niezbyt dobre) to internet działa naprawdę ok. Ping niski prędkość 20/4 lepsze to niż neostrada która narazie jest dostępna bo co najwyżej można osiągnąć 7/0.5 ale dopóki nie mam jeszcze możliwości podłączenia światłowodu musi to wystarczyć. 

C7DD2E7E-40D7-430E-A28A-7E1B874E1324.png

* Przeniesione z tematu Dlaczego wybraliście Orange jako swojego operatora ? – moderator Kinga

ketrasaArtur
Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny

Oprócz kresek warto zwracać uwagę na obciążenie nadajnika. Najprościej inajdzybciej kupić sobie startery operatorów, nawet i wirtualnych, to nie jest duży koszt, 5 zł za sztukę to znikomy koszt w porównaniu z podpisaną umową. Na starterach najczęściej jest 5 zł do wykorzystania + GB na minimum 2 tygodnie. W zupełności wystarczy do przeprowadzenia testów. Łatwiej podjąć wtedy decyzję, kogo wybrać.

Warto też uwzględnić technologie, jaki dany operator posiada. Karty eSIM na razie są dostępne tylko w Orange, natomiast poza zielonym i Orange lepiej działa u konkurencji VoLTE, WiFi Calling oraz 5G.

* Przeniesione z tematu Dlaczego wybraliście Orange jako swojego operatora ? – moderator Kinga

agat13
Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny

@pirenej  dla osób zorientowanych i tak kreski nie stanowią żadnej informacji. Są aplikacje pomocnicze z dokładniejszymi informacjami o sieci. Ja korzystam z NetMonstera

ketrasaArtur
Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny

To żeby się nie powtarzać, posępne tylko link do mojego postu:

https://nasz.orange.pl/t5/Zakup-nowej-oferty/Dlaczego-wybrali%C5%9Bcie-Orange-jako-swojego-operatora...

Uważam, że również te informacje tu się przydadzą.

Do swoich testów najczęściej używan routerów Huawei oraz aplikacji HManager. Taka kombinacja w zupełności wystarcza do sprawdzenia dostępności pasm 3G, LTE oraz agregacji pasma.

Emill1
Poziom 20, Odkrywca Przestworzy

I właśnie na tym obrazku widzisz podane parametry. Załączę link gdzie jest opisane co który oznacza może Ci to trochę wyjaśnić sytuację https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=13747. I może świadomość społeczna na wiedzę techniczna się poprawi i ktoś faktycznie się nauczy jak się określa co

Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji

Obecnie liczba kresek zasięgu na Androidzie i iOS nie jest wyznacznikiem mocy sygnału. Więc to tylko PR
Anonim
Nie dotyczy

Kreski a zasięg

Dokładne parametry sygnału, są w sprzęcie, te kreski sygnału, miały na Android zniknąć dawno, szkoda że tego nie wprowadzili, mi to zbędne i nic sensownego nie pokazuje.

j131
Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny

Kreski a zasięg

@Anonimnapisał(-a)

Dokładne parametry sygnału, są w sprzęcie, te kreski sygnału, miały na Android zniknąć dawno, szkoda że tego nie wprowadzili, mi to zbędne i nic sensownego nie pokazuje.

To nie jest kwestia Androida. Najbardziej "androidowe" Androidy czyli takie jak LineageOS czy CrDroid mają to konfigurowalne/wyłączane/modyfikowalne.