- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć forumowicze.
Postanowiłem trochę podrążyć temat internetu światłowodowego (jego braku) u moich rodziców i stąd pytania do bardziej doświadczonych forumowiczów.
Numer budynku widnieje w arkuszu inwestycyjnym POPC (przewidywana data zakończenia projektu 09.2020r ) oraz znajduję go na stronie.
Na stronie widnieje status "w realizacji" i tego samego dowiaduję się w punktach orange.
W sumie bym nie zakładał tematu,ale przyjrzałem się bliżej skrzynce i o to moje spostrzeżenia.
Skrzynka jest sygnowana logiem orange,są wybite numery oraz nazwa miejscowości.
Ze skrzynki są już wyprowadzone przewody,które są przypisane do poszczególnych domów (każdy przewód ma etykietę z numerem domu ) i to mnie zastanawia.Jest również data wykonania 06.2020r
Co jeszcze jest konieczne by wkońcu to ruszyło?
Ogólnie wkoło jest już światłowód,więc wydaje mi się,że i w skrzynce on jest.
W razie potrzeby dołączę zdjęcia.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Stało się😀
W końcu po 3 latach,wielu telefonach i meilach zainstalowano światłowód.
Tak naprawdę moje pisma/telefony/meile nie doczekały się odzewu do dziś.
Dopiero po interwencji UKE temat ruszył i zakończył się pozytywnie😉
Infrastruktura jest firmy orange (budowa z popc) i tylko u nich oraz u t-mobile mogłem zamówić internet.
U innych jestem niewidoczny.
Co ciekawe,budynek ma 5 mieszkań,ale tylko moje mieszkanie jest w zasięgu światłowodu-ewidentnie od samego początku adres był blokowany w systemie orange-dlaczego? Nie wiadomo.
Sam montaż przebiegł szybko i sprawnie a Panowie technicy zasługują na najwyższą ocenę-bardzo pomocni i kompetentni😀
Dziękuję Wszystkim forumowiczom za pomoc.
Każdy post był pomocny👍
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Internet światłowodowy czy kiedykolwiek będzie
@Tomiiijakiś adres by sie przydał inaczej możesz pisać i pisać
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Adres-jakie ma znaczenie jak wszystko opisane zostało w poście powyżej?
Dodam tyle,że rzecz dzieje się w wiosce.
Podejrzewam,że mając nawet adres nikt nie napisze mi nic więcej o czym nie poinformowano mnie na infolinii,czyli o tym że projekt jest,ale nie widomo kiedy zostanie zakończony.
Istotne jest tylko to,że skrzynka jest tak jakby na gotowo zrobiona.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Tomiii skoro już tyle wiesz to pozostaje cierpliwie czekać. nikt tu Ci nie wywróży ze szklanej kuli kiedy będziesz mógł korzystać ze światłowodu
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Tomiii adres ma kluczowe znaczenie. Można określić jak wyglądają inwestycję w okolicy, czy już realizują podłączenia jaki to beneficjent itp..
Czasem nawet sporo się da dowiedzieć...
Dziwne, że inwestycja z 2020 roku nie doczekała się podłączenia do Sieci. Pytanie, czy to po prostu zaniedbanie czy nrak warunków technicznych wynikających z przyczyn nieustalonych?
Czasem trafi się i tu znawca tematu i rejonu, więc jeśli masz szczęście to odpowiedź jest za rogiem...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Raczej wolałbym by nikt ze szklanej kuli mi nie wróżył 🙂
Uzupełniam dane:
Beneficjent to orange,rzecz dzieje się w wiosce w której już orange puścił usługę w sąsiednich budynkach a sama skrzynka wygląda na gotową-proszę spojrzeć na zdjęcia.
Projekt o numerze POPC.01.01.00-32-0039/17
Według danych z internetu zakończony w 2020r
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
I co, nie da się złożyć zamówienia na tym adresie? A na sąsiednich? Może jest jakiś problem z bazą adresową? Był już tu opisywany przypadek kiedy adres był nieunikalny i to blokowało zamówienie...
To oczywiście Twoja sprawa, ale bez podania orientacyjnej choćby lokalizacji nie dowiesz się niczego więcej niż już wiesz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Tomiii skoro cześć domów ma już podłączone usługi, to znaczy, że reszta wypadła z planów beneficjenta
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W takim razie cała skrzynka która jest w centrum wioski została wyrzucona z planów.
Jest to około 10 adresów dla których są już wyprowadzone przewody.
Problem w tym,że ogólnie nikt nic nie wie...
Tak,pod tym adresem można podpiąć neta do 10Mb/s ale zamawiając jedynie przez internet (w punkcie czy na infolinii nie ma takiej możliwości,ponieważ pod tym adresem nie ma spełnionych warunków).
Dla innych budynków jest możliwe wykupienie usługi orange światłowód-sprawdzane było w punkcie orange.
Co więcej,podejrzewam że jeden budynek jest właśnie podłączony pod ową skrzynkę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Tomiii czasem się zdarza, że inwestycja robiona jest z zapasem i jeden korzysta, reszta czeka. Tylko tu nie widzę powodu, a czas już jest dość długi
- « Poprzedni
- Następny »