- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dostępność światłowodu
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dostępność światłowodu
@-brtk- sieć dosyłowa w kontekście 5G jest również bardzo ważna.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dostępność światłowodu
@sebaswiderskinapisał(-a)@-brtk- sieć dosyłowa w kontekście 5G jest również bardzo ważna.
Ja rozumiem, ale powinni wcześniej myśleć o FTTH tam, gdzie nikt inny nie dawał. A tak to weszli do bloków gdzie jest UPC, Vectra, Netia i inni i próbują walczyć i tam inwestycja im się nie zwróci.
Prosty przykład nawet był u mnie, gdzie mieli monopol, pisałem o tym wiele razy tutaj na społeczności (pisałem też maile do Orange, by wprowadzili światłowód, bo jest 600m dalej ode mnie). UPC wyprzedziło ich o rok, bo u mnie świadczyli tylko VDSL'a z max prędkością 30Mb/s bo było daleko od centralki. Weszli rok po UPC ze światłowodem i blok świeci pustkami u Orange, bo UPC przygarnęło klientów ich. Teraz nie chcą do nich iść, bo u nas działa to bardzo dobrze, żadnych awarii. Jeden zanik internetu od 3 lat miałem na 30 minut dosłownie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dostępność światłowodu
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dostępność światłowodu
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dostępność światłowodu
Nie rozumiem, czemu tak trudno położyć światłowód praktycznie tam, gdzie Orange ma swoje centralki ze światłowodem. U mnie na osiedlu była taka sytuacja. Wpadła firma na osiedle i w dwa tygodnie położyła światłowód na całym osiedlu. Teraz co chwila ktoś rezygnuje z Neostrady i podłącza światłowód, a Orange przez 4 lata nie mogło się przybrać.
Położenie światłowodu w moim mieście trwało około 6-9 miesięcy. Inwestycja została zrobiona przez firmę, które korzysta z punktu dosłownego dzierżawionego z Orange i światłowody są położone w studzienkach Orange. Całę zaplecze było gotowe, tylko ktoś nie wykorzystał drzemiącego potencjału, a później zdziwko, że klienci odchodzą do konkurencji Tym bardziej, że jak miałem Noezdradę, to często Orange dostawało ode nie komunikaty o potrzebie światłowodu. Jeszcze półtora roku temu mój dostęp do internetu wynosił 10 Mb/s. Sieć komórkowa szybciej działała.
Czy to tak trudno wziąć podwykonawcę i położyć światłowód Orange? Inwestycja szybko by się zwróciła, a teraz to nawet jak światłowód Orange się pojawi, to nie zamierzam przechodzić. Zadomowiłem się już u konkurencji
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dostępność światłowodu
Ostatnio minister cyfryzacji mowil cos ze do konca 2022roku ma byc swiatlowod w KAZDYM domu. A tutaj orange pisze ze ogranicza inwestycje w swiatlowod. Niezle jaja.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dostępność światłowodu
@Piotrekk85A niby czemu tylko Orange ma być ciągle do czegoś przymuszane. Na rynku jest jeszcze wielu innych operatorów.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dostępność światłowodu
@ketrasaArturGdyby położenie światłowodu, było tak proste jak pójście po bułki do sklepu. To pewnie byłoby tak jak piszesz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dostępność światłowodu
Firma, która u mnie w mieście kładła światłowód jakoś to szybko zrobiła i wykorzystała studzienki Orange, a jest znacznie mniejsza na rynku.
Widać więc, że infrastrukturę pod światłowód jest gotowa, tylko Orange się spóźniło.
Chyba, że rynek chcą oddać małym graczom, a później ich wykupić łącznie z klientami.
Cyfrowy Polsat tak zrobił. Jak chciał mieć nadajniki komórkowe pod internet mobilny, to kupił Plusa, Mobyland, Centranet, Areo2 i Sferie.