- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód NEXERA | POPC | CPPC | DSA | przyłącze dom blizniak brak w projekcie. Pomocy
Cześć, zwracam się o pomoc.
Zacznę od początku, kilka miesięcy temu zauważyłem, ze ekipa robi jakiś przyłącz na mojej ulicy, okazało się, ze to firma NEXERA prowadzi infrastrukturę, na mojej twarzy zagościł uśmiech – użytkuję od lat Internet najpierw 10 a później 30 Megabitów.
Około miesiąca temu, sąsiedzi zadowoleni opowiadają, ze już zamówili sobie światłowód właśnie z Orange jednakże mojego adresu na mapie Orange nie wyszukuje, coś poszło nie tak. (Na stronie nexery adres wyszukuje jako gotowy)
Zacząłem pisać i dzwonnic tam gdzie się da żeby się dowiedzieć co w trawie piszczy..
Dostałem odpowiedzi od zespol_popc@cppc.gov.pl i ekretariat.dsa@uke.gov.pl jednak nie mogę ich od tak zamieścić bo RODO
W duży m skrócie - dom nie został wskazany jako możliwy do objęcia zasięgiem, ze względu
na występowanie dla niego zasięgu o przepustowości ponad 30 Mb/s, przekazanego
w ramach przeprowadzonej inwentaryzacji według stanu na 31 grudnia 2015 r.
Do tego jedna z firm która działa na mojej ulicy zapewniała, ze jest możliwe łącze do 100Mb/s co jest nieprawdą.
Ja bym to wszystko zrozumiał i nie piekły by mnie policzki gdyby nie fakt, że dom bliźniak który jest dosłownie za ścianą dostał się do tego programu.
Wypustka/port mam zaznaczone przy posesji identyczny jak sąsiedzi. (taka foliowa brązowa wstążka)
Jeden z dostępnych operatorów zwrócił się w mojej sprawie do Nexery
i wycenili przyłącze na 7000 pln. - Rozumiem, ze to kawałek od płotu do domu.
Dla porównania to 1/3 kosztów instalacji fotowoltaicznej...
Może ktoś się już spotkał z czymś podobnym i idzie jakoś to przeforsować.
Bardzo dawno nie byłem tak rozczarowany. :< Tak blisko
#please_help
#temat_dla_uwagi :<
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód NEXERA | POPC | CPPC | DSA | przyłącze dom blizniak brak w projekcie. Pomocy
https://www.uke.gov.pl/download/gfx/uke/pl/defaultaktualnosci/36/364/4/1_biale_plamy_po_popc.pdf
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Poza projektem niestety licz się z kosztami, skoro na miedzianym łączu, tak duże szybkości ci wyliczyli, jeśli net do pracy, to bym się zgodził, na ten koszt, ale decyzja należy do ciebie, przyłącze od 5k do 10 k zł kosztuje, czy to dziś dużo, za rok będzie drożej, jak nie dogadasz sprawy, to poczekasz kilka lat.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Piotrekk85 Uznałem, że Społeczność forum da radę i ktoś już takie przeboje miał. Z Nexerą brak kontaktu, mapkę znam.
Powodem nie wpisania mnie na listę było to, że miałem dostęp do szybszego łącza niż sąsiedzi (?)
@Anonim z tym netem do pracy to bym uważał, mam Internet radiowy i jego upload leży i kwiczy.
Czy jest możliwość, że wynajmę firmę która pospawa mi gniazdko w domu i pociągnie infre do płotu od domu a później Orange podłączy urządzenie końcowe?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@PoProstuHeniu cokolwiek zrobisz na posesji, nie ma wpływu na podłączenie, trzeba dogadać sprawę z operatorem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Piotrekk85 - To pewnie 2 lata kolejne, zdążę umrzeć i z martwych wstać 😛
@Anonim -
Tak, to się zgadza ale z tego co rozumiem to Nexera po prostu za darmo nie chce pociągnąć infry do domu bo na mojej ulicy wytypowali tylko 6 adresów i ja mogę wyjść np. Orange naprzeciw i taką infre pociągnąć do wypustki która jednak jest pod moim płotem łącznie z gniazdkiem dla monterów z tego co wiem to ona po prostu idzie do switcha czy innego przekaźnika dołem do studzienki.
A np. Orange by tylko urządzenie końcowe i input puściło, nie wiem czy to wykonalne ale będę się dowiadywał po weekendzie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@PoProstuHeniu możesz, spróbować napisać do Orange pismo o dorejonizowanie siłami Nexery ( operatorzy mają porozumienie o współpracy) I zapewnić, że jesteś zainteresowany ofertą Orange.
Napisz do Skierniewic na adres do korespondencji zaznaczając wszystkie aspekty sprawy o których napisałeś ( sąsiedztwo ujęte, małe koszty wykonania, chęć współfinansowanie)
Dorejonizowanie obowiązuje wszystkich beneficjentów
Pisz gdzie możesz, to się opłaca
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 Dzięki, tak zrobię będę się też kontaktował z działem inwestycji.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Również korzystam z infrastruktury Nexery i u mnie problemów nie robili mimo iż po miedzi Orange miałem około 35 Mbps. Z ciekawości to na stronach operatorów (UPC, Vectra, Netia) gdy wpiszę swój adres to dostaję komunikat że pod moim adresem nie da rady założyć szerokopasmowego internetu.
- « Poprzedni
- Następny »