Nie można wyświetlić tego widżeta.

Pogaduchy 3.0

Zespół Nasz Orange
  • 3072
  • 12067
  • 66

Pogaduchy 3 0

Ciekawy wpis: Stacje BTS mają wpływ na ceny nieruchomości? Naukowcy sprawdzili czy to prawda

Jak coś, to nie reklamuję portalu i artykułu 😋

Zespół Nasz Orange
  • 2981
  • 12498
  • 151

Pogaduchy 3 0

@Samotnick napisał(-a)

@Wiktor Przy wspomnianym przez Ciebie lektorze (odsłuchałem) ten z YT brzmi jak robot.

Otóż to. 😎 Chciałbym widzieć minę zawodowego lektora, który odsłuchuje takiego audiobooka.

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 8
  • 50
  • 0

Pogaduchy 3 0

I tutaj musze ciebie zaskoczyć, ale zawodowi lektorzy mają "lekko pozytywne zdanie" na temat syntezatorów głosów, ale jednocześnie twierdząc, że im też by się przydała taka pomoc, ale nie zastępstwo.

Na YT jest kilka kanałów poświęconych rozmowom właśnie z różnego typu lektorami, więc jeśli chcesz, to mogę Tobie je podesłać (tylko nie wiem, czy tutaj bezpośrednio można wstawiać linki do YT).

Druga sprawa - bardziej związana z całą tematyką AI (różnego typu generatorami AI): Czy w waszych miejscach pracy jest to "temat tabu, obwarowany tymi samymi zakazami jak rozmowa o piractwie komputerowym", czy można swobodnie rozmawiać i/lub podsyłać artykuły/linki do stron do takich generatorów?

Pytam się, ponieważ w moim miejscu pracy doszło do takiego przypadku, że jeden z pracowników rozmawiając z innym pracownikiem rozmawiał o jakimś generatorze AI i później przesłał przez firmowy mail link do tego generatora. Następnego dnia był wezwany do kierownika, który przekazał jemu, że ich dział IT przypieprzył się do linku, ponieważ w ich mniemaniu, to jest naruszenie wewnętrznych protokołów bezpieczeństwa. Na szczęście skończyło się na upomnieniu i też było zebranie, na którym przedstawiciel zarządu przekazał obwarowania, które dotyczą przesyłania linków z generatorami AI, które zostały potraktowane na równi z sieciami torrent.
Ten pracownik powiedział, ze skąd miał wiedzieć, że narusza politykę firmy wobec AI, skoro nikt im nie przekazał tych informacji, w odpowiedzi usłyszał, że firma podjęła środki ostrożności niedawno i jeszcze nie do wszystkich zainteresowanych to dotarło. Dodał też, że jest robiony monitoring sieci i dział IT zauważył, że niektóre strony mające boty AI za bardzo obciążają sieć firmy i "zażyczył sobie", żeby kierownictwo poinformowało pracowników o niewchodzenie na takie strony - konkretnych stron nie podali jako przykład.
Efektem była rozesłana broszura mail, w której napisano, że można rozmawiać pomiędzy pracownikami o AI, ale nie można wysyłać linków do generatorów AI.
Wiem, że to jest "masło maślane i lekkie naciąganie faktów", ale trochę mnie sytuacja zaskoczyła i teraz nie na jakie strony wchodzić, żeby dział IT się nie przypieprzył i do mnie.

Zespół Nasz Orange
  • 281
  • 4077
  • 17

Pogaduchy 3 0

Scenarzyści, aktorzy protestują, CEO Nvidii wysyła piszących kod do pługa. Wydaje się, że spora liczba osób różnych profesji może się czuć zagrożonych wraz z rozwojem SI. Ciekawi mnie czy będzie za niedługo rozróżnienie miedzy tym co tworzy człowiek, a tym co tworzy maszyna. Chodzi mi tutaj w szczególności o zawody artystyczne, jak malarstwo, pisarstwo, aktorstwo itp.

Czy taki podział to szansa na nowy zawód, czy może jednak takie rzeczoznawstwo to też będzie domena SI?

Pytanie zadałem, ale chyba znam odpowiedź 🙂

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32748
  • 38605
  • 1385

Pogaduchy 3 0

Pytanie czy SI daje dobre odpowiedzi? Nie. Więc w cenie cały czas będą specjaliści, co zrobią to czego SI nie robi.

Tak samo jak MAX nie zastąpił ludzi na obsłudze - i pewnie długo nie nastąpi 😉

Dla szefów to tylko furtka do przenoszenia kosztów w inne miejsce. Kto był na pierwszym zlocie NO - mógł usłyszeń moją dyskusję - dosyć gorącą 🙂 ale mam nadzieję, że wiele takich osób już tu nie ma 🙂

Zespół Nasz Orange
  • 281
  • 4077
  • 17

Pogaduchy 3 0

W tej chwili zdarza jej się, że tak powiem konfabulować, co nie znaczy że tak samo będzie w przyszłości.

No jasne, że będą zawody gdzie SI może być jedynie pomocą i nie zastąpi człowieka, myślę jednak że reguły wprowadzania i wykorzystywania SI powinny być już stworzone.

Co do Maksa to zakładał się nie będę, ale wydaje mi się że to nie jest aż tak odległa perspektywa (żadna wiedza insiderska).

@Tomin82 co do naszej firmy to nie zauważyłem żadnych takich praktyk.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6199
  • 25297
  • 211

Pogaduchy 3 0

Konfabulacja to dość immanentna wada modeli językowych. To niejsko skutek uboczny ich podstawowych właściwości. Nie będzie łatwo to zmienić.

Dlatego nie wolno używać AI do pisania artykułów naukowych, z wyjątkiem polerowania sformułowań. I nie wolno na AI zwalać odpowiedzialności za publikowanie bzdur; AI nie może być autorem publikacji naukowej.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 333
  • 2149
  • 0

Pogaduchy 3 0

Mam wrażenie, że w ostatnim czasie pojęcie SI, które istnieje od dziesięcioleci, dostało jakiegoś "kopa" mentalnego i to co wcześniej nazywano algorytmami teraz określa się inteligencją, tylko dlatego że są większe możliwości techniczne.

Inną sprawą która wydaje mi się intersująca jest czy ta współczesna  SI potrafi zrozumieć czego od niej chcemy. Bo na razie to mam wątpliwości 😉 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6199
  • 25297
  • 211

Pogaduchy 3 0

@bluesmanniaki 

Zaloguj się na ChatGPT i zapytaj o cokolwiek. Zmiana terminologii odzwierciedla zmianę postrzegania drugiej strony w tej interakcji. Różnica jest jakościowa.

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32748
  • 38605
  • 1385

Pogaduchy 3 0

1000011659.jpg