- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Odłączacie urządzenia na czas burzy? 🌩️⚡🔌
„Sezon burz” z jednej strony kojarzy mi się bardzo dobrze, bo to tytuł jednej z moich ulubionych książek, ale z drugiej strony to też określenie pory roku, gdy często występujące wyładowania atmosferyczne robią mnóstwo szkód i znacznie zwiększają liczbę problemów technicznych, które do nas trafiają.
W Polsce ten czas przypada od maja do sierpnia, a najwięcej burz występuje w czerwcu i w lipcu.
Sezon burz za chwilę będzie w pełni, więc uczulam Was, że urządzenia z których korzystacie w domu, jeśli nie zostaną zabezpieczone - mogą bardzo ucierpieć.
Przepięcia wywołane uderzeniami piorunów mogą trwale uszkodzić m.in. modemy i dekodery, które macie od nas. Tak naprawdę zagrożone są wszystkie urządzenia, które są podłączone do instalacji elektrycznej (np. do gniazdka zasilania) albo do linii telefonicznej lub antenowej.
Jak je chronić?
- W sezonie burzowym warto regularnie sprawdzać prognozę pogody (np. w Google, a jeśli lubicie wykresy to na meteo.pl).
- Na czas burzy, a także, gdy wychodzicie z domu i spodziewane są burze, warto odłączyć urządzenia nie tylko od zasilania, ale także od linii telefonicznej i antenowej.
Jeśli przegapicie ostrzeżenie przed burzą, a po powrocie do domu modem albo dekoder nie włączają się – poinformujcie nas o tym na czacie albo telefonicznie. Urządzenie zostanie wymienione, ale w sezonie burzowym takich zgłoszeń mamy nawet 10 razy więcej, niż zwykle, więc spodziewajcie się, że wymiana może potrwać dłużej i nawet przez kilka dni będziecie pozbawieni dostępu do internetu czy telewizji.
Zgodzicie się, że w takiej sytuacji „lepiej zapobiegać, niż leczyć”? Waszym zdaniem warto wykształcić w sobie i domownikach nawyk odłączania urządzeń? A może uważacie, że to zbyt uciążliwe? Zdarzyło się Wam, że jakieś urządzenie domowe przestało działać po burzy?
Jestem bardzo ciekawy co o tym myślicie, więc napiszcie o tym w komentarzach.
Więcej informacji znajdziecie na naszej stronie: https://www.orange.pl/omnibook/ochrona-sprzetu-przed-burza
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja osobiście nie miałem żadnego problemu z uszkodzonym sprzętem w moim życiu ale widziałem sporo uszkodzony sprzętów od 90 roku większość przypadków były w domkach jednorodzinnych nie w blokach.
Polecam apke RSO.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Niestety tego dnia jak wróciłem do domu, jak zawsze spróbowałem włączyć router. Ten niestety nie załączał się, jedynie świeciła czerwona dioda wskazująca uszkodzenie. Burza nie była wtedy jakaś bardzo, a mimo to doszło do przepięcia. Skąd wiedziałem, że to burza? Wtedy kiedy zobaczyłem jak gniazdo telefoniczne i do routera było zupełnie całkiem spalone. Na szczęście urządzenie było na gwarancji i choć awaria wystąpiła z mojej winy, bo nie odłączyłem od gniazda, to firma okazała się bardzo wyrozumiała i w 2 dni sama odebrała ode mnie i przysłała drugi nowiutki modem wifi. Nie ma to jak amerykańskie marki, zawsze mocno dbają o klienta i zaskakują jakością obsługi, dając więcej niż oczekuje się. Moja historia skończyła się happy endem, ale nie w każdym przypadku może tak być, dlatego pamiętajcie o odłączaniu urządzeń, by uniknąć przykrych sytuacji i niespodziewanych wydatków. 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ponad 20 pożarów po ostatnich wyładowaniach, o których słyszałem z mediów, to wcale nie żarty. Wiem o jednym przypadku u piekarza, gdzie kupowałem pieczywo, że cały nieodłączony sprzęt rtv, łącznie z domofonem został uszkodzony. Osobiście widziałem przeskok ładunku elektrycznego w gniazdku obok okna. Zasłony i firany są łatwym łupem pioruna. Dlatego przy względnie normalnej burzy odłączamy wszystko od zasilania, a kiedy "nadciąga front z katiuszami", to bezpieczniki główne też. Możecie sobie wyobrazić, że nie byłoby mnie wśród żywych, gdy ledwie odpiąłem pas bezpieczeństwa od uziemionej trakcji elektrycznej, będąc jeszcze na dachu lokomotywy elektrycznej, jak grzmotnęło w odiskiernik słupa, to została wypalona stopka uziemienia w szynie. Byłem wtedy młodym i niezbyt doświadczonym elektrykiem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie. Z 3 powodów:
1. Nigdy nie zdażyło mi się żeby jakikolwiek sprzęt został uszkodzony.
2. Ubezpieczenie od wyładowań.
3. Nawet odłączony sprzęt nie jest chroniony z powodu indukcji elektrycznej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie.
Jeżeli Orange woli wymieniać uszkodzony sprzęt niż zainwestować w warystory w swoich urządzeniach to ich sprawa. Ja wszystkie urządzenia które kupowałem za własne pieniądze mam zabezpieczone i od czasu zakupu net protektorów mam spokój, ale nie będę dokładał do zabezpieczania czyichś urządzeń tylko dlatego, że oni oszczędzają na kosztach montażu warystorów. Dotyczy to nie tylko Orange, także NC+ itp.
Panie i Panowie z Orange. Proponuję jako zabezpieczenie montaż warystotów i gniazdko z uziemieniem zamiast gonienia klientów do wyłączników podczas burzy.
Oczywiście od bezpośredniego wyładowania nie ma zabezpieczenia, a trudno cały dom w klatkę Faradaya zamknąć
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@jsand, to nic nie pomoże jak jest konkretne wyładowanie, to i tak spali.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jasne, że tak. Ale sporo mi sprzętu od indukcji po wyładowaniu poleciało zanim poszedłem po rozum do głowy i net protektory kupiłem i już z pięć lat mam spokój.
Jak bezpośrednio w linię wyładuje to iskra spokojnie przez nawet wykręcone bezpieczniki przeskoczy i posprząta wszystko dalej.
J
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
IMGW wydał na dziś ostrzeżenia dla większości kraju - Silne burze.
Przypomnienie dla Wszystkich, aby uniknąć późniejszych problemów z wymianą sprzętu
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Przez te zawirowania, nie obejrzałem wieczornego meczu Kilkunastometrowe brzozy gięło w pół, ale plusem jest, że nasączyło wilgocią spragnioną i przesuszoną ziemię. Tak ze cztery kręgi dla deszczówki to sporo, jak na kilka godzin deszczu.
- « Poprzedni
- Następny »