Nie można wyświetlić tego widżeta.

Wysłałem dużo SMS-ów z życzeniami na święta i zablokowano mi numer

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 816
  • 3416
  • 18

Aż tak bardzo tego nie śledzę, ale zwykle odblokowują od razu, a czasem karty idą do kosza. Operator i oczywiście nasz opiekun wiedzą, czym się zajmujemy i teoretycznie aż się prosi, aby zdjęli nam te blokady. W końcu robimy usługi głównie dla operatorów komórkowych. No ale system tak działa i w sumie nic z tym nie robimy. Zwykle wystarczy 1 mail i za pół godziny karta działa.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 43
  • 170
  • 1

@atlas_cudownapisał(-a)

@STARYWYGA  Aż tak bardzo tego nie śledzę, ale zwykle odblokowują od razu, a czasem karty idą do kosza. Operator i oczywiście nasz opiekun wiedzą, czym się zajmujemy i teoretycznie aż się prosi, aby zdjęli nam te blokady. W końcu robimy usługi głównie dla operatorów komórkowych. No ale system tak działa i w sumie nic z tym nie robimy. Zwykle wystarczy 1 mail i za pół godziny karta działa.

Zastanawiam się za co dokładnie miałeś te blokady. Jak za rozmowy to jakie to musiały być liczby 😄

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2697
  • 14356
  • 71

Ze statystyk które podał @STARYWYGA , wynika że rozmawia i SMSuje równocześnie, ja bym chyba kręćka dostał, jakbym cały dzień tak robił, podziwiam gościa 😄

@alexypp pewnie chce rekord zrobić i 1k SMS dziennie wysłać 😀

• 43
  • 170
  • 1

@IreneuszCDnapisał(-a)

Ze statystyk które podał @STARYWYGA , wynika że rozmawia i SMSuje równocześnie, ja bym chyba kręćka dostał, jakbym cały dzień tak robił, podziwiam gościa 😄

@alexypp pewnie chce rekord zrobić i 1k SMS dziennie wysłać 😀

Nie widzę nic w tym złego, by rozmawiać, jak się ma z Kim. Korzystam z tego i bym się trochę wkurzył jakbym z jakiegoś powodu nie mógł lub ktoś by stwierdził, że za dużo rozmawiam. 

Uważam, że skoro jest taka opcja, to można i nawet trzeba jeśli się chce 🙂

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2697
  • 14356
  • 71

Jak się ma czas i zdrowie, to można cały dzień rozmawiać i SMS słać 🤠

Ale nic nie robić cały dzień 🤔 To bym musiał być obłożnie chory i tak zabijał czas 🤨

Teraz mam wolne, to trochę z rodziną porozmawiam przez telefon, normalnie to tylko praca i po niej relaks, jak ktoś ma coś pilnego, to porozmawiam, skracam rozmowy do max godziny, bo gadanie o wszystkim, by zabić czas mnie nuży, wolę ten czas poświęcić, na spacer z pieskiem 😋

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6773
  • 27764
  • 221

Nie wiem czemu dyskusja zaszła na temat jakichś urojonych blokad za liczbę sms czy czas rozmów. IMHO nie o to chodzi, na pewno nie w tym przypadku. OP zachowuje się jak typowy spamer i system to zachowanie wychwytuje, automatycznie blokując spamerskie działania. Uważam, że to dobrze i prawidłowo zaimplementowany zapis regulaminu. Oczywiście jak każdy automat tak i ten może się pomylić, ale akutat tym razem chyba się nie pomylił; to co OP nazywa życzeniami świątecznymi podpada pod definicję spamu i jako takie jest słusznie blokowane. Jeżeli, jak sam OP pisze, odblokowano mu numer warunkowo, to pewnie przy kolejnej próbie rozsyłania spamu numer zostanie zablokowany na stałe.

Może rzeczywiście byłoby dobrze, gdyby stosowny paragraf regulaminu był sformułowany bardziej precyzyjnie, ale dla mnie jest on wystarczająco zrozumiały.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 50
  • 155
  • 0

Od razu mówię, że piszę za pośrednictwem translatora głosowego, więc mogą pojawić się błędy. Przecinków nie ma, ponieważ pisze się szybciej, a mam dużo do napisania.

Po pierwsze, SMS-ów jeszcze nie wysłałem, bo musiałem ostatnio odpocząć po Sylwestrze i nieprzespanych nocach, ponieważ miałem pewne sprawy. Po drugie, zamierzam je wysłać dzisiaj w godzinach porannych i zobaczymy, jak się rozwinie sytuacja.

Po trzecie, jestem krótkofalowcem i telefonicznym maniakiem. Uważam, że skoro Orange i inne sieci oferują no limit SMS i no limit MMS, mam prawo wysyłać tyle wiadomości, ile chcę. Niektóre słabsze sieci ograniczają to i nakładają kary, ale to prowadzi tylko do ich upadku.

Teraz trochę więcej o temacie. Od razu mówię, że jestem osobą niepełnosprawną. W Orange jestem od wielu lat i wiele osób w tej sieci mnie zna. Byłem jednym z pierwszych w Andrychowie, którzy dostali usługę no limit. Ludzie patrzyli na mnie jak na wariata i mówili: „Co ty, stary, mnie stać płacić 35–40 groszy za rozmowy”. Dopiero zacząłem im tłumaczyć, i w końcu wszyscy przeszli na nielimitowane rozmowy.

Moim zdaniem same sieci komórkowe, oferując abonamenty no limit, same sobie zaszkodziły. Dlaczego? Normalny SMS kosztował 35 groszy, a teraz dzieciaki i młodzież mają pakiety no limit i robią, co chcą.

Czy likwidacja tych pakietów coś by dała? Nie, raczej nie. Może przyniosłoby to więcej pieniędzy, ale ludzie by się wściekli i zaczęli szukać obejść.

Co zatem robić? Jest kilka rozwiązań:

1. Najprostsze: Poprawić coś w systemie, żeby nie było blokad. To się da zrobić – kiedyś sam poprawiałem różne rzeczy w systemach, takie jak Maks czy inne funkcje.
  2. Dla Orange: Podnieść ceny abonamentów lub pakietów no limit, ale ludzie się na to wściekną, szczególnie że z takich pakietów najwięcej korzysta się w okresie świąt Bożego Narodzenia, Nowego Roku czy Wielkanocy.
  3. Pośrednie: Wprowadzić limit – na przykład po przekroczeniu 2000 lub 3000 SMS-ów w miesiącu, każdy kolejny kosztowałby 5–10 groszy. Ważne jednak, żeby te ograniczenia nie obowiązywały w okresach świątecznych.

*Edytowałem tekst - moderator Wojciech.

• 130
  • 474
  • 1

Bzdura kompletna...

Przerabiałem identyczną sytuację. Tyle tylko, że mam numery z abo dla firm (bez limitu)

Córa nie korzysta z Messengera, tylko z sms. Były miesiące, że wysyłała 3k i więcej SMS miesięcznie. I Orange przysłało mi list. Ze numer jest wykorzystywany do “maszynowego wysyłania sms”. I że rozwiążą umowę z mojej winy, w związku z niewłaściwym korzystaniem z usług.

Punkt, o który opierało się Orange to:

„109. Ponadto w ramach Promocji, zobowiązują się Państwo:

1) nie generować sztucznego ruchu telekomunikacyjnego, to jest w szczególności ruchu nie służącego wymianie informacji, którego głównym celem jest uzyskiwanie pewnej puli (liczby lub czasu) połączeń telekomunikacyjnych, zarówno w Mobilnej Sieci Orange, jak i pomiędzy Mobilną Siecią Orange a innymi sieciami telekomunikacyjnymi.

Jeśli mam abo "bez limitu", to jeśli używam sms do komunikacji ze znajomymi, to nawet i 10k sms miesięcznie nie powinno skutkować takimi akcjami. Po to są abo "no limit".

Po prostu, jak to już przebrzmiało, nikt nie analizuje bilingów. OK, niech robi to automat, ale jeśli są takie sytuacje, to niech bilingowi przyjrzy się człowiek. Bezmyślne wysyłanie takich "powiastek" klientom świadczy o Orange i jego podejściu do klientów...

Wysłałem odpowiedź. Po miesiącu przysłali przeprosiny…

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 50
  • 155
  • 0

Mam do wysłania 450 SMS-ów. W tej chwili najpierw zawiadomiłem rodzinę, a teraz zawiadamiam także Orange. Jeśli mi zablokują możliwość wysyłania, będę żądał przeprosin i zwrotu pieniędzy. Tyle w temacie. To skandal, jeszcze raz skandal!

Wysłanie około 430 SMS-ów zajęło mi 18 minut. Teraz zobaczymy, co zrobi system.

*Scaliłem wpisy w jeden oraz edytowałem treść - moderator Wojciech.

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3356
  • 8121
  • 151

@mrosi73 za ok 3000 tys smsów miesięcznie wysłali ostrzeżenia? Masakra. To bardzo słabo. Na forum pisały już osoby, które wysyłają po ok 2-4k SMSów miesięcznie i nic. Opłaty pobierają, a limitują... 

Przy rozmowach się dużo zmieniło z tego co wiem są osoby co rozmawiają z PrePaid po ok 4-6h dziennie i jest wszystko ok. 🙂