- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam,
Proszę o informację czy jest możliwość wyłączenia 5ghz w Funbox 3 oraz 6 tak aby działała tylko sieć 2.4ghz 11n/b/g.
Domyślam się że ustawienia mocy nadawania dbm czy wyłączenie anten MIMO nie wchodzi w grę. Chyba że się mylę.
Można zdobyć pełną dokumentację tych urządzeń? Chodzi mi głównie które opcje da się ustawić dla wifi.
Zależy mi ograniczyć moc nadawania wifi w mieszkaniu do minimum. 1 antena 2.4 z małym dbm.
Dziękuję Piotr
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Piotrek99 oczywiście że jest taka możliwość, a w zasadzie 4 możliwości, wspólna konfiguracja pasm 2,4 i 5 GHz, osobna konfiguracja tych pasm, wyłączenie 5 i pozostawienie 2,4 GHz oraz wyłączenie 2,4 i pozostawienie 5 GHz.
tu masz na przykładzie FB 6 jak wygląda strona z ustawieniami wifi w menu konfiguracyjnym routera, ale w FB 3.0 jest podobnie z wyjątkiem braku standardu wifi 6.
W obydwu routerach brak możliwości ustawienia mocy nadawania oraz wyłączenia anten.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Piotrek99 oczywiście że jest taka możliwość, a w zasadzie 4 możliwości, wspólna konfiguracja pasm 2,4 i 5 GHz, osobna konfiguracja tych pasm, wyłączenie 5 i pozostawienie 2,4 GHz oraz wyłączenie 2,4 i pozostawienie 5 GHz.
tu masz na przykładzie FB 6 jak wygląda strona z ustawieniami wifi w menu konfiguracyjnym routera, ale w FB 3.0 jest podobnie z wyjątkiem braku standardu wifi 6.
W obydwu routerach brak możliwości ustawienia mocy nadawania oraz wyłączenia anten.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ustawienia wifi w funbox 3 funbox 6 - czy da się wyłączyć 5 GHz?
@Piotrek99 wyłączenie WiFi 5GHz jest do wykonania. Najpierw będzie trzeba rozdzielić pasma WiFi, a następnie wyłączyć 5GHz. Niestety zmiany mocy nadawania i/lub wyłączenie anten już nie da się wykonać w FB.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Piotrek99 podzielam zdania przedmówców, tylko małe sprostowanie, że 2,4 ma większy zasięg, przez co musi mieć silniejszy sygnał...ale i mniejszą prędkość. Ja bym właśnie 5GHz sobie zostawił,a modem ustawił z odpowiednią strefą rażenia wedle potrzeb
Warto przetestować środowisko WiFi za pomocą wifiAnalyzera, bo to, że Ty ograniczysz, nie znaczy, że sąsiedzi nie mają większego wpływu na otoczenie sieciowe
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@slav72 @ketrasaArtur @agat13 Bardzo dziękuje kolegom za odpowiedzi!!!
Jeszcze dopytam chociaż widzę po screenie od @slav72 że ptaszek przy opcji "Standard wifi6" jest chyba nie do "odptaszkowania" i wyłączenia wifi6 i jest raczej informacją a nie opcją że standard działa.
W takim razie pozostaje mi chyba zamówić 300/50 z funboxem 3 i wyłączyć niepotrzebne opcje wifi (2.4/5ghz) a funbox 3 aby uniknąć zwielokrotnionego sygnału z wifi6 którego i tak nie potrzebuje.
Pozdrawiam serdecznie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Piotrek99 można wyłączyć standard wifi 6 odznaczając "ptaszka" właśnie na 2,4 lub 5 GHz albo na obydwu pasmach i wtedy jest w trybie wifi 5.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dopowiem tylko, że moc nadajników FB3 jest za słaba na coś więcej niż małe, jednopoziomowe mieszkanie. FB6 ma nieco lepszy zasięg WiFi. Tak że z tym planowaniem mocy to możesz się przeliczyć. Jeśli masz bardzo konkretne acz nieco egzotyczne wymagania to raczej pomyśl o własnym AP a WiFi modemu wyłącz zupełnie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Piotrek99 warto dopowiedzieć, że wifi jest opcjonalne i wyłączalne guzikiem na obudowie...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Myślę, że teraz temat dla mnie jest już jasny w kwestii ustawień wifi w tych urządzeniach.
Bardzo dziękuje za odpowiedzi! Wszystkie są dla mnie bardzo pomocne!
Pozdrawiam