- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
SWITCH TP-LINK LS1005G
@Samotnicknapisał(-a)https://www.tp-link.com/us/support/faq/3529/
Najważniejsze wydaje się to, że router w trybie AP nie stworzy sieci mesh....
Nie zgodzę się. Mam DECO pracujące w trybie mesh jako AP.
BTW: ten Microtik nie ma w ogóle WiFi więc nie ma po co go mieszać do konfiguracji WiFi.
Naprawdę to nie wiadomo co OP ma zamiar zrobić i po co, ale jest znany ze swojej odwagi konfiguracyjnej więc uważajmy co doradzamy. 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
SWITCH TP-LINK LS1005G
@j131 On już ma cześć systemu EasyMesh. Ty masz rozwiązanie o półkę wyżej.
Jeżeli @Januszbba chciałby wykorzystać posiadane urządzenia RE300 to musi dokupić router z EasyMesh. I co ważne ten router musi pracować jako router a nie AP. Dlatego lepiej byłoby mieć Microtika w trybie bridge. Mam nadzieję, że teraz to lepiej opisałem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
SWITCH TP-LINK LS1005G
@Samotnick Ja wolę nie grzebać w ustawieniach microtika bo mogę coś zepsuć a to dla takiego początkującego użytkownika jak ja może być trudne w konfiguracji. Wiem że tam miałbym wifi ale bezpieczniej będzie podłączyć urządzenia z microtika do switcha a ze switcha do routera np. archer c6 tp-link bo ma easy mesh i wtedy dołożę wzmacniacz tp-link re 300 mam nadzieję że tak jak zrobię będzie wtedy wszystko ok?
https://www.tp-link.com/pl/home-networking/wifi-router/archer-c6/
https://www.tp-link.com/pl/home-networking/range-extender/re300/
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
SWITCH TP-LINK LS1005G
@Januszbba Przecież i tak cały czas coś grzebierz. Ja z kolei cały czas pamietam o Twoich kamerach i ewentualnych kłopotach po zmianie konfiguracji. One (kamery) są podłączone bezprzewodowo czy do switcha? Przekierowywałeś jakieś porty na Mikrotiku aby uzyskać do nich zdalny dostęp?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
SWITCH TP-LINK LS1005G
Nie. Jeśli przełączysz archer c6 w tryb AP to nie uruchomisz easymesh, tak wynika z materiałów które wskazał @Samotnick powyżej, przeczytaj je uważnie. Jeśli przełączysz go w tryb ruter to możesz mieć easymesh, ale wtedy będziesz miał problem konfiguracyjny z zagnieżdżoną siecią. W takiej konfiguracji zresztą kolejność połączeń musiałaby być inna: microik-archer-switch-wszystko_inne, a nie mikrotik-switch-wszystko_inne.
Rzecz jest do ogarnięcia, aczkolwiek nadal nie wiem co takiego chcesz osiągnąć, czego już nie masz, bo z jednej strony piszesz że masz za dużo sprzętu, a z drugiej chcesz dokupić jeszcze więcej. Pospinać kabelkami można wszystko co ma gniazdka RJ45, nie ma też ograniczeń na liczbę jednocześnie uruchomionych nadajników WiFi więc możliwości popsucia jest nieskończenie wiele.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
SWITCH TP-LINK LS1005G
@j131 potwierdzam i popieram, albowiem powiadam Wam, że jeno proste organizmy nie są zbytnio narażone na problemy z działaniem..im więcej kombinacji, tym szybciej coś się s..psuje
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
SWITCH TP-LINK LS1005G
@agat13 Masz rację. Sam jestem fanem KISS. Ale konfiguracja Mikrotik (bridge) - C6 (router z WiFi i mostek mesh) - switch (jeżeli brakuje portów w C6) jest prosta do bólu. Jeden NAT, bez potrzeby wyłączania go na C6 i grzebania w tablicy routingu na Mikrotiku. Do tego @Januszbba nie potrzebuje wypasionego WiFi bo i tak jego wyjście na świat jest wąskim gardłem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
SWITCH TP-LINK LS1005G
@j131 @Samotnick Jeśli 10 urządzeń podłącze do switcha owszem będzie wszystko działało ale jeśli chce mieć wifi no to muszę dołożyć archer c6 w trybie router i wyłączyć dhcp w nim no bo microtik ma dhcp i rozdziela adresy i nie będzie wtedy konfliktu a archer c6 tp-linka ma one mesh i będzie synchroniczny z wzmacniaczem re 300 tp-linka. @Samotnick Wszystkie kamery mam podpięte kablem lan i dobrze że tak zrobiłem bo przez wifi to było kiepskie rozwiązanie wiadomo internet mam mobilny lte nie jest tak źle.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
SWITCH TP-LINK LS1005G
@Januszbba Chodzi o to, abyś nie musiał nic wyłączać. DHCP musisz zostawić na C6. Jedynie należy przełączyć Mikrotika w tryb bridge i podłączyć do portu WAN w C6. Koniec zadania. https://netadminpro.pl/bridgowanie-interfejsow-konfiguracja-mikrotik/
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
SWITCH TP-LINK LS1005G
@Samotnick Tylko ja mam microtika atl lte 18 a ten poradnik się odnosi do innego urządzenia microtik pozatym dla mnie to czarna magia jest.