- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Maksymalne prędkości WIFI przy różnych ustawieniach.
Poniżej zamieszczam ciekawą tabelę teoretycznych maksymalnych prędkości WIFI przy różnych ustawieniach:
wifispeeds - Arkusze Google
Dodatkowo ciekawy artykuł w języku Angielskim:
Understand Wi-Fi 4/5/6/6E (802.11 n/ac/ax) (duckware.com)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@CzulloWiedza...gdyby to jeszcze jakoś wszczepić tym, którzy narzekają na wifi... 😉
Uważam, że technologię trzeba oswoić i gdyby ludziska poczytali, to mniej by było takich akcji z cyklu "mam FTTH 1Gb/sek, a po wifi mam 40Mb/sek-usługa do kitu"
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dokładnie tak. Wiedza na temat działania wifi i jego właściwych ustawień to ważna sprawa. Poza tym wiele osób nie wie o tym, że do tanga trzeba dwojga i kupując szybki internet nie posiada sprzętu wyposażonego w odpowiednie karty sieciowe obsługujące wysokie prędkości. W efekcie później pojawia się niesłuszne rozczarowanie operatorem i rzekomą niskiej jakości usługą, choć ta jest faktycznie świadczona zgodnie z umową. Sam spotkałem się kilka razy z takimi przypadkami, którzy korzystali ze światłowodu i twierdzili, że słabo działa. Przy czym byłem bardzo zdziwiony takimi opiniami, bo sam korzystałem prawie z tej samej sieci oraz operatora i nie stwierdzałem żadnych niedogodności bądź spadków prędkości. Jednak jak się okazało wystarczyło pytanie czy posiadają odpowiedni sprzęt (także router dobrej jakości obsługujący posiadane prędkości łącza) i często okazywało się, że wiele osób nie miało świadomości o braku obsługi na przykład prędkości powyżej 100 mb/s przez wiele urządzeń. Nadal wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że na dość starym komputerze bądź w dalekiej odległości od routera w mieszkaniu/domu bez wzmacniacza czyli przy niskim zasięgu nie osiągnie pełnej prędkości łącza. Myślę, że edukacja i budowanie świadomości w tym zakresie to obopólna korzyść zarówno dla klienta, który będzie wiedział jak dostosować do obsługi zamówionej usługi i tm samy osiągnąć zadowolenie z prędkości łącza jak również dla operatora, który ograniczy w ten sposób bezpodstawne reklamacje bądź negatywne opinie związane właśnie z niewystarczającą znajomością działania nowoczesnych usług. Teraz szczególnie w czasach licznych inwestycji światłowodowych w dużej mierze związanych z POPC można byłoby się zastanowić czy nie warto aby operatorzy dołączali do instalacji każdej nowej usługi internetowej mini przewodnik/wprowadzenie dla klienta (taki napisany w pigułce w przystępnej formie zbiór podstawowych informacji na temat działania usługi i minimalnych wymagań sprzętowych dla poszczególnych usług) w formie papierowej oraz przede wszystkim mailowej. Skierowanych głównie dla tych, którzy na co dzień nie interesują się tego rodzaju technologiami i nie do końca wiedzą jak w pełni wykorzystywać możliwości posiadanych usług. 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzięki @Czullo za wrzutkę.
Zagadnienie prędkości sieci WiFi szeroko omawialiśmy przy wejściu do oferty Orange Funboxa 6.0 i testowaniu prędkości połączenia/sieci via WiFi w zależności od urządzenia końcowego (np w moim przypadku jest to 1083 Mbps - Samsung i 1024 QAM)
Znając życie zagadnienie, niestety, wpadnie tylko i wyłącznie w oko zapaleńcom.
Teoretycznie Orange (i każdy inny z operatorów świadczących usługi szybkiego internetu) ma w swoich materiałach informację mówiącą o tym, iż aby osiągnąć pełnię prędkości danego łącza to muszą zachodzić określone warunki techniczne po stronie odbiorcy, ale mało kto to czyta a jeszcze mniej rozumie.
Poza tym nie do końca słuszna jest teza, iż stary sprzęt nie obsługuje 1 Gbps - użytkuję PC samodzielnie złożonego w 2012 roku (CPU AMD FX 8320) i wszelkie testy przy użyciu aplikacji SpeedTest pokazują prędkości rzędu 950 Mbps/309 Mbps 🙂
Z drugiej strony w dalszym ciągu w sklepach specjalizujących się w zakresie sprzedaży sprzętu elektronicznego można znaleźć kable sieciowe o przepustowości do 100 Mbps (składałem w ubiegłą sobotę PC znajomemu z kupionych przez niego części (podpisał też umowę z Orange na 1 Gbps 😉 i zaskoczył mnie właśnie przewodem sieciowym kupionym dzień wcześniej - cat 5 (bez "e" niestety) "No przecież jest cat 5!").
Przy łączności WiFi sprawa wygląda jeszcze bardziej zawile (co przedstawiają przytoczone materiały) ale dochodzi jeszcze kwestia i odległości i ilości przeszkód na drodze sygnału.
Informacja, o której piszesz @Matt55 , aby trafiła do "zwykłego Kowalskiego" musi być napisana prostym językiem. Najlepiej przez kogoś, kto nie posiada wiedzy technicznej, ale wytłumaczono mu o co chodzi z tymi prędkościami.
Tylko czy operatorzy są zainteresowani tym, aby końcowy klient dowiedział się, że nie potrzebuje na co dzień łącza 1 Gbps, ba - nie potrzebuje nawet 100 Mbps, ponieważ zarówno prędkości urządzeń "po WiFi" jej nie obsłuży (mój telefon wskazuje obecnie prędkość sieci 43 Mbps), jak i sposób wykorzystywania przez niego tego łącza (pojedynczy strumień Netflix - w 4K to max 20 Mbps (w czasie lockdownów obcięte było do 7.2 Mbps)) świadczy o tym, że takie prędkości są mu najzwyczajniej niepotrzebne.
Ale magia wielkich liczb robi swoje 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja tam wrzucę 3 grosze, Microsoft nie długo naprawi ten problem z wi-fi, stare komputery zostaną bez wsparcia, nowe Laptopy mają wi-fi ac i czasem ax, więc klient wreszcie wykorzysta max prędkość po wi-fi, choć w blokach to może być trudne do osiągnięcia.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@AnonimA ja dorzucę 1,5 grosza. Gdyby to było takie proste...
Producenci oszczędzają jak mogą, bo przecież z oszczędności biorą sie niższe ceny telefonów/lapków dla zwykłych zjadaczy chleba i wersje dla co bardziej zasobnych w fundusze na ten cel...
Oszczędzają na sofcie i na wyposażeniu i widać tę różnicę nawet w nowym sprzęcie. Tym bardziej, że AX dalej jest nowinką, za którą się płaci dodatkowo...a czasem nie działa jak powinna.
Sam widziałem jak superhiperultranewtechnology Tv miał tylko 2,4GHz...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 nawet budżetowe Laptopy mają wi-fi ac, to już standard, te za 4k zł wzwyż mają już w większości ax, Windows 11 wytrzebi te stare komputery starsze niż 5 lat 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Anonim No ja nie będę miał Windows 11 mój komputer ma nie całe dwa lata🙄
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Citi2017 to 4 lata jeszcze popracujesz na Windows 10 (do Pażdziernika zdaje się, 2025 ma wsparcie), potem zmienisz komputer 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
O tym wszystkim fajnie by było informować na starcie rozmowy przedstawiciel-klient. A w tym momencie to polega na tym, podpisujemy umowe, rachu ciachu i następny. Potem przychodzi technik, pyta gdzie Panu "dociągnąć" kabel/światłowód bez żadnych rad i wskazówek. A potem widzimy takie sytuacje, że router jest zamknięty w metalowej szafce "przygotowanej" przez dewelopera lub router jest schowany w kącie w piwnicy bo było bliżej.
Klient nie musi znać się na wszystkim...
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »