- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 7 umowa 2Gb/s i słaba prędkość pobierania
Dziękuję za zaangażowanie i rozważania. 🙂
Nadmienię, że Funbox to nie jest urządzenie końcowe, skrzynka na której wyświetla się internet. Orange postawi pudełko, twierdząc, że u nich to jest wszystko w porządku i basta - no chyba nie w tym kierunku! Za użytkowanie skrzynki pobiera opłatę, ale ja póki co nie mogę stwierdzić, że te ustrojstwo załatwia sprawę, że działa prawidłowo, czy podaje dalej internet do mojego domu w pełnej przepustowości. Tego na dzień dzisiejszy nie wiem. Funbox pokazuje jak sam pobiera z sieci dane, ale nie pokazuje jak do mnie je wysyła - pomiar na Funboxie jest nie obiektywny, tylko w jedną stronę!
Co do sprzętu, można uznać go za nowy 2024/2025. Macbook'a mam od grudnia 2024, kupiony jako nowy. Stacja dokująca kupiona 5 dni temu jako nowa, kompatybilna, dedykowana. Technologia portów Thunderbolt w macu i stacji - no nie ma obecnie lepszych i szybszych wynalazków.
Okej, skorzystam z rad i poszukam innego zestawu do testu. Zobaczymy co dalej..
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Rafalcia spotkałem się już z przypadkiem adaptera USB do eth dla Appla i też obcinał prędkość netu . Ne dawał pełnego Gbeth
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Thunderbolt 3 to nie taka nowość . Mam takie złącze w kilkuletnim lapku. Samą stacje masz całką niezłą. Masz pod nią podłączone jakieś monitory?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Rafalcianapisał(-a)...
nie ma obecnie lepszych i szybszych wynalazków.
...
Kupiłem kiedyś kartę 2.5Gbit na USB dla testów. Łącze zapięło się ładnie na 2500Mbps. Ale prędkości przesyłu były słabe, mniej więcej połowa tego co na wbudowanym porcie eternetowym 1Gbps.
Są lepsze i szybsze wynalazki niż USB. Szczególnie w kontekście 2.5Gb.
BTW: karta na PCIe załatwiła sprawę.
Oczywiście jest jakieś minimalne prawdopodobieństwo że trafił ci się ruter z uszkodzonym portem, ale jest to ekstremalnie mało prawdopodobne. Gdybyś jednak miał takiego pecha to sprzęt będzie wymieniony na sprawny.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Rafalcianapisał(-a)Brakuje up, potrzebne do pracy zdalnej, mam odbierać w krótkim czasie pliki po 20-30Gb lub więcej po kilkanaście razy w ciągu 8h
...
Czyli nie "up" tylko jednak "down" chcesz mieć większy. Ale czy obecnie (tak jak to teraz działa) wysycasz łącze? Czy serwer wysyłający nadąża za Tobą? To że ty masz szybkie łącze, nie znaczy że masz wyłączność na całej trasie od źródła danych do ciebie, i że każdy ruter po drodze przydzieli ci tyle samo pasma.
Przykładowo pobierając pliki z superkomputerów PLGRID jestem w stanie wysycić łącze na ~40MB/s (umowa 300/50); plik 20GB sciąga się wtedy jakieś 10 minut, można sciągnąć jakieś sześć na godzinę, czyli 48 na 8 godzin. Znacznie więcej niż deklarujesz. A mówimy o przepływności na poziomie pięć razy niższej niż ta, którą raportujesz w LAN (między FB a MacAir). Jeśli faktycznie serwer może podawać tak szybko jak ty możesz odbierać, to na taki plik będziesz czekał jakieś 2 minuty. Jeśli uda ci się naprawić LAN i serwer nadal będzie wyrabiał, to zamiast 2 minut będziesz czekał półtorej minuty.
Przy pobieraniu z mniej "specjalnych" miejsc nie osiągam maksymalnych przepływności, i nie spodziewam się tego, więc upewnij się że masz o co walczyć.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudow tak, stacja jest moim zdaniem bardzo fajna. Obecnie podpinam jeden duży monitor 34'. Na pomiary wszystko wypinam, tylko zostawiam LAN.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 tak, już technik Orange kazał wymienić, powiedział że te Funboxy 7 mają źle rozwiązane chłodzenie, przegrzewają się co może powodować obcinanie wydajności. Dostałem drugi i jest tak samo, też ciągle ciepły wg info systemowego 55 stopni i to na biegu jałowym 🙂 Może coś w tym jest..
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
55C to jest raczej chłodny:)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudow Funbox 6 miał 30 - 33 st. a tu w Funbox 7 jest o 20 więcej. Obok chłodnego to on nawet nie stał 😠. Elektronika + wysoka temperatura to źle wróży. W przypadków układów scalonych odpowiedzialnych za obliczenia, wysoka temperatura oznacza spadek wydajności. Dlatego w kompach na prockach stosuje się chłodzenie wszelkiej maści, z wyrafinowanym chłodzeniem wodnym włącznie.
ps. teraz jest jesień i w pomieszczeniu raczej chłodno, ale jak słońce latem w okno przygrzeje, może być ciekawie 😁
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tego typu SoC bez problemu działają nawet w 80 - 90C. Serio, nie musisz mnie uświadamiać 😄