- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dodatkowe anteny do modemu w laptopie a stabilność internetu Orange przy wielu użytkownikach
Chciałem jeszcze zapytać tych, którzy się na tym znają, o modem. W moim wbudowanym modemie są miejsca, gdzie można podłączyć dodatkowe anteny. Na razie mam tylko dwie, te przewidziane konstrukcją laptopa. Jeśli dodam jeszcze dwie anteny, to czy transmisja danych przez internet mobilny Orange będzie stabilniejsza? Zauważyłem bowiem, że gdy przez punkt dostępowy jest podłączonych wielu użytkowników (4-5), to internet staje się niestabilny.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dodatkowe anteny do modemu w laptopie a stabilność internetu Orange przy wielu użytkownikach
Spróbuj spytać o to AI, te porty są dość kryptycznie opisane, i ich funkcja może zależeć od konkretnego modelu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem z dostępem do Internetu za pośrednictwem laptopa
Te gniazda na fotce AUX 1, 2 ,3 oznaczają złącze anteny bezprzewodowej WiFi zewnętrznej. Można poszukać coś takiego w necie, ale nigdy nie próbowałem i nie wiem czy się sprawdzi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mam takie właśnie anteny, kupiłem je na AliExpress i zastanawiam się, czy dodadzą one stabilności i jakości sygnału, jeśli je zamontuję. Ale nie wiem, jak je prawidłowo rozmieścić, żeby nie była ich zakryta przez płytę główną laptopa... Trzeba by znać całą płytę główną i umieścić je gdzieś pod obudową u góry, blisko dodatkowych klawiszy F1-F12.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@gjurza Zapytaj sprzedawcy gdzie je masz umieścić jeżeli w opisie na Ali nie znalazłeś tej informacji.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Trzeba podpiąć na razie tymczasowo, sprawdzić właściwości sieci, moc sygnału, prędkość speed testem. Jeśli się okaże że jest lepiej to na stałe dodatkowo gdzieś wzdłuż obudowy ułożyć jak w tabletach. A jeśli nie to tak jak pisałem wcześniej adapter WiFi na USB dwuzakresowy i sprawa rozwiązana.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@janio1 Może nie zauważyłeś, że karta o której mowa to modem sieci komórkowej a nie wewnętrzna karta WiFi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Samotnick Ok. Już się nie wymądrzam. Może to modem sieci komórkowej, ale wyglądem podobny do karty WiFi. Wydawało mi się jak niedawno zauważyłem w starszym laptopie że powinien być również slot na kartę SIM. W każdym bądź razie nieważne już.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
To jest modem LTE. Anteny LTE (nie anteny WiFi) należy podłączyć do wejść 5 i 7. To jest obowiązkowe. Nie pomyl z antenami WiFi i nie podłączaj tych anten gdzie indziej. Porty 6 i 8 są opcjonalne, być może do GPS albo MIMO. Dokładnie co i jak powinno być wyjaśnione przez sprzedawcę karty.
PS. Te anteny które kupiłeś też są dobre, możesz je sprawdzić podłączając zamiast anten wewnetrznych, do tych samych portów main i aux 2. Jest bardzo mało prawdopodobne żeby podłączanie czegokolwiek do portów aux1 i aux3 w czymkolwiek pomogło. Chyba że są przesłanki obecności GPS (wtedy jednak trzebaby myśleć o antenie GPS), albo wsparcia 4*4 MIMO w systemie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Odnośnie GPS to wystarczy sprawdzić, czy w Menedżer Urządzeń pojawił się sensor GPS.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »