- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 7 umowa 2Gb/s i słaba prędkość pobierania
Brakuje up, potrzebne do pracy zdalnej, mam odbierać w krótkim czasie pliki po 20-30Gb lub więcej po kilkanaście razy w ciągu 8h, u mnie to musi działać. A jak usiądzie kilka osób to już w ogóle nie ma o czym gadać. Brałbym nawet ofertę 8Gb/s ale nie ma u mnie w mieście. Ponadto, to jak ktoś kupuje Porsche i płaci za to ustaloną kwotę to oczekuje, że wszystko będzie działać zgodnie z zamówieniem i umową, choćbym pełnej mocy nie wykorzystał nawet raz dziennie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Rafalcianapisał(-a)to oczekuje, że wszystko będzie działać zgodnie z zamówieniem i umową
I działa, co sam potwierdziłeś pomiarem wbudowanym w oprogramowanie FB. Prędkość po WiFi nie jest gwarantowana, prędkość po ethernecie to moim zdaniem ograniczenie stacji dokującej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Rafalcia Cóż, Orange dowozi prędkość. Nie wyrabia sprzęt po twojej stronie. To tak, jakby kupić Porsche, ale jeździć nim tylko po parkingu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Samotnick Nie, nie działa, pomiar wbudowany jest nie obiektywny względem tego co wychodzi na zewnątrz. Załatwię inny sprzęt testowy i zobaczymy co dalej. Choć producent i-tec ciągnie w swoją stronę i zapiera się, że jego sprzęt jest super, odsyła mnie do Orange. Poproszę też kolegów i znajomych, aby miał więcej platform testowych i zobaczymy, gdzie jest wąskie gardło.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudow nie ma potwierdzenia, że Orange dowozi, szukamy przyczyny, która jest nie rozwiązana. Pisząc o Porsche i oczekiwaniach miałem na myśli umowę z Orange 2Gb/s i Funbox 7.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Rafalcia jeśli w memu FB test wychodzi prawidłowo, to wina sprzętu klienta, trzeba konkretny sprzęt użyć, IP 17 czy komputer z dobrą kartą sieciową 😎
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zapuść pomiar/pobieranie z różnych serwerów jednocześnie na dwóch lub więcej urządzeniach, zobaczysz wtedy czy wysycisz 2Gbps.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Rafalcia karta sieciowa jest podłączana do USB? Koniecznie zweryfikuj na stacjonarnej prawdziwej karcie eth jakiegoś kompa/ laptopa
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Rafalcianapisał(-a)nie ma potwierdzenia, że Orange dowozi
...
Pozostańmy jednak przy faktach.
Umowa gwarantuje ci parametry łącza do Funboxa. Niczego o parametrach połączenia od Funboxa do Twojego sprzętu umowa nie gwarantuje. Pokazałeś jakie parametry ma łącze na Funboxie, i są one zgodne z umową. Ergo: Orange dowozi, zgodnie z umową.
To że nie jesteś w stanie uzyskać 2Gbps na WiFi (wszystko jedno w jakim standardzie), to zupełnie normalne. Nie należy wierzyć w reklamy. Maksymalne teoretyczne osiągi WiFi znacząco odbiegają w górę od tego co faktycznie jest dostępne w praktyce. To co pokazałeś to wynik bardzo dobry, niewymagający żadnej interwencji.
Co do połączenia po kablu, to IMHO winien jest sprzęt po Twojej stronie kabla. Karty na USB to generalnie taki sobie pomysł, lepiej takie prędkości oprzeć na sprzęcie umieszczonym głębiej, bliżej magistrali komputera. Wtedy jest mniejsze ryzyko trafienia na jakieś wązkie gardło. Porty szybsze niż gigabitowe w starszym sprzęcie to raczej egzotyka.
Jeśli faktycznie jest to wymóg mission critical, to zainwestuj w nowy komputer. Jestem 100% pewien że to pomoże.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Te 2Gb na kablu powinno być osiągalne ale nie przez adapter wpięty w adapter. To już lepiej wpiąć kartę LAN bezpośrednio w lapka, pomijając stacje dokującą.