- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 7 umowa 2Gb/s i słaba prędkość pobierania
@Rafalcianapisał(-a)@j131 tak, już technik Orange kazał wymienić, powiedział że te Funboxy 7 mają źle rozwiązane chłodzenie, przegrzewają się co może powodować obcinanie wydajności. Dostałem drugi i jest tak samo, też ciągle ciepły wg info systemowego 55 stopni i to na biegu jałowym 🙂 Może coś w tym jest..
Skoro drugi ma tak samo, to w tym jest tylko jedno: gość na infolinii (na pewno nie był to technik, bo kontaktu z technikami Orange klientom na infolinii nigdy nie daje, jedynie minimalny w kontekście instalacji lub interwencji) po prostu powiedział to, co chciałeś usłyszeć. Wymiana rutera to przy takich reklamacjach standardowa procedura. Skoro nic nie dała, znaczy się prawdopodobieństwo że winny jest uszkodzony port jest (prawie) zerowe.
Natomiast sugerowanie jakoby FB7 miał jakieś wady produkcyjne czy projektowe jest poważnie na wyrost. Tak oczywisty problem jak spadek wydajności w warunkach normalnej pracy zostałby wyłapany w fazie testów. Poza tym problemy zgłaszaliby liczni klienci. Ba, same FB7 raportowałyby operatorowi że jest źle.
Nie zrozum mnie opacznie, nie bronię tego sprzętu dla zasady - jeśli coś faktycznie jest nie tak, to ukrywanie tego nie miałoby sensu (tak jest np. w przypadku FB6 w których port USB3 jest tak kiepsko ekranowany, że potencjalnie zakłóca WiFi 2.4GHz, ewidentny błąd projektowy), ale żeby coś takiego imputować, przesłanki muszą być znacznie mocniejsze niż to co pokazujesz.
Jeśli za "słabą" wydajność na kablu odpowiada zbyt wysoka ilość generowanego ciepła, to ogranicz to generowanie wyłączając najbardziej energożerne funkcje FB7. Na myśl przychodzi przede wszystkim WiFi. Jeśli po całkowitym wyłączeniu WiFi test po kablu nawet nie drgnie w górę, to chyba efekt temperaturowy będzie można wykluczyć.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na 100% miałem kontakt z technikiem na zlecenie Pani z infolinii. Mam na potwierdzenie 3 sms-y o służbach technicznych łącznie z "technik jest już w drodze + link trasy". Przecież można to sprawdzić, zobaczyć zlecenie, przesłuchać rozmowy. Zadzwonił do mnie, powiedział że już do mnie jedzie, słychać było że jedzie autem. Zapytał co się dzieje i wyrok postawił zanim dojechał - powiedział, że ma liczne zgłoszenia na Funbox 7 i że problem jest mu znany. To on przekazał mi informację, że o braku chłodzenia i przegrzewaniu się urządzenia oraz że ma tego całą serię. Kazał iść wymienić bez zastanowienia.
Poszedłem po wymianę do największego salonu w mieście, gdzie dużo się dzieje i tam Pan doradca potwierdził, że są problemy z tym Funboxem 7, że wie wszystko. Przeczytał w systemie co napisał technik i powiedział, że potwierdza te informacje, że faktycznie. Powiedział, że z marszu dałby mi Funboxa 10, ale ponoć ich zwyczajnie teraz nie ma.
Później z drugim urządzeniem, ponieważ nie było poprawy i pobieranie miałem mniej niż 1Gb/s, zrywało WiFi to już po 5 telefonie na infolinię, zdalnie wgrywano inny soft. Po wymianie oprogramowania mam 1,5/1,6Gb/s. Niby lepiej ale szukam dalej rozwiązania. Ja nawet nie wiem, czy ten soft nadal jest okej..
I jak to mieć zaufanie do sprzętu po takich informacjach i perturbacjach. 🙄
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
popracuj po prostu z tymi pliczkami, co je masz ściągać i dopiero wtedy stwierdź, czy to co masz, wystarczy Ci do tej pracy. Lab labem, ale rzeczywiste warunki to nie lab.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Przy prędkości 2000Mbps, plik 30GB pobierzemy w ~2min. Przy łączu 1500Mbps ten sam plik pobierzemy w 2 min 40 sek. Jest o co się bić 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
OK, życzę Ci powodzenia @Rafalcia , ale bez wiary. ChatGPT tak podsumował Twój problem, może na coś ci się to przyda:
1. Sterownik Realtek – macOS standardowo używa sterownika klasy NCM. On w praktyce daje ~1.5 Gb/s. Do pełnych 2.5 Gb/s potrzebny jest dedykowany kext Realteka (zwykle instalowany jako pakiet .pkg).
2. Limit USB 3.0 (5 Gb/s) – sama magistrala daje teoretycznie ~4 Gb/s netto, ale w praktyce po narzutach USB + CDC/NCM realnie zostaje 1.8–2.2 Gb/s. Zdarza się, że przekroczenie 2 Gb/s jest fizycznie niemożliwe na RTL8156 w trybie USB 3.0.
3. CPU i brak offloadów – przy 2.5 Gb/s karta generuje wiele przerwań. Na macOS nie ma wszystkich mechanizmów offload, więc CPU (szczególnie w MacBook Air Intel) może być wąskim gardłem. Wynik >1 Gb/s, ale <2 Gb/s jest typowy.
4. Overhead protokołów – iperf3 pokaże ~1.9 Gb/s jako górny sufit, ale w praktyce przy TCP+TLS itp. spada jeszcze niżej.
Podsumowanie:
-Na macOS z RTL8156 pełnych 2.5 Gb/s praktycznie się nie osiąga.
-Typowe wartości to 1.6–1.9 Gb/s.
-Jedynym realnym obejściem jest instalacja sterownika Realtek (jeśli działa na Twojej wersji macOS) albo przejście na adapter 2.5 GbE z układem Aquantia/Marvell AQC111U, które macOS obsługuje lepiej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Oczywiście, spróbuję innego urządzenia, muszę sprawdzić wszystkie możliwości. Aczkolwiek ciężko coś znaleźć pewnego na 100% ponieważ producenci nie chwalą się, jakie podzespoły montują w swoich urządzeniach. Realtek ten lub inny jest w większości popularnych stacji dokujących i kartach sieciowych. Bardziej egzotyczne układy z forów internetowych, nie są dostępne na naszym rynku.
Apple oficjalnie na swojej stronie poleca CalDigit, ale też brak informacji, jaki układ jest na pokładzie.
Ale myślę, że kto szuka ten znajdzie.. 😄
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Znalazłem jeszcze coś takiego od HP, wygląda obiecująco. Ma dwie karty sieciowe, Realtek do 1GB/s i druga 2,5Gb/s na bazie Intela. Ta stacja jest o połowę tańsza od tej polecanej przez Apple i na stronie HP opisana jako kompatybilna z macOS. W przedziale powyżej 1Gb/s ponoć załącza kartę sieciową od intela, więc problem Realtek'a niby załatwiony. Szukam informacji jak to w praktyce wygląda.
W sieci na razie znalazłem jedną opinię użytkownika, ponoć działa, pod warunkiem że operator dowozi te 2Gb/s 😁
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mam dokładnie taką samą stację. Tyko nie jestem pewny, czy ona zadziała z Maczkiem. Stacja wymaga driverów od HP i bez nich nawet się nie załączy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudow o super, to może dla mnie wypróbujesz 😍. Producent zapewnia na stronie że działa z macOS, nie wspomina o sterownikach dla maca, tylko windows. Może działa na standardowych z maca bez instalacji.