- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć,
zakupiłem ostatnio nowy router netduma r3. Problem polega na tym, że nie mam pojęcia jak go skonfigurować, cały czas nie ma na nim internetu, połączony jest RJ do portu WAN z funboxa 6.
Dodam jeszcze, że mam ONT od orange. Nie chodzi mi o całkowite weyliminowanie funboxa tylko zrobienie go jako "mostka", tak żeby wszystkie urządzenie po kablu i wifi były podlączone do netdumy
Z góry dzięki za pomoc.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Temat załatwiony, musiałem wejść na adres ip netdumy, sama się skonfigurowała, pewnie wyłączyła dhcp i działa.
Dzięki za pomoc
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
funbox 6 vs netduma r3
FB6 nie ma ani trybu bridge ani portu WAN.
Ruter w kaskadzie zadziała jeśli prawidło ustawisz adresację, tak żeby nie było konfliktu. Musi być też drugi NAT.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
funbox 6 vs netduma r3
@Kirk WAN w drugim routerze ustaw na DHCP, brama 192.168.1.1
DNS auto.
Zakres adreacji na drugim routerzeusi być ustawiony inny niż na FB czyli no 192.168.2.1 do 254
Powinno ruszyć
Fakt, najlepiej ( jeśli ma taki tryb w sofcie, lub wymusić) ustawić go w AP i nie kombinować z dwoma adresacjami w jednej sieci.
Jeśli masz IPTV, to raczej konieczne
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
funbox 6 vs netduma r3
#@Kirk z tego co piszą mądrzejsi ode mnie, to jedna sieć=jeden router. Ustaw tego netduma w tryb AP (jeśli takowy posiada), wyłącz w nim dhcp i podłącz do portu lan w FB.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 vs netduma r3
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Temat załatwiony, musiałem wejść na adres ip netdumy, sama się skonfigurowała, pewnie wyłączyła dhcp i działa.
Dzięki za pomoc
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 vs netduma r3
@Kirk ok, tylko zaznaczone rozwiązanie nie ma nic wspólnego z pytaniami w głównym poście
Dla porządku zaznacz chociaż swój post ostatni..
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 vs netduma r3
@Kirk Podłączanie takiego routera za FB to jak jazda na autostradzie Ferrari za ciężarówką. Jeżeli nasz ONT to wywal FB. Powinno się dać skonfigurować VLAN (35) i PPPoE https://forum.netduma.com/topic/52867-vlan-issues/