- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 + Access point - pomoc w podłączeniu
Witam, posiadam funboxa6 w domu jednorodzinnym dwupiętrowym. Funbox stoi na samej górze. Zasięg wifi niżej jest słaby a na tarasie przed domem wręcz brak. Pomyślałem że podłącze do niego dodatkowy acess point. Kupiłem już nawet TP-Linka Archer AX55 i wiem że muszę go skonfigurować jako Access point. Jak już to zrobię to najpierw jednak chciałem przeprowadzić taki test... TP-Linka umieścić w tym samym miejscu w którym jest zamontowany funbox i sprawdzić czy przypadkiem wifi TP-Linka nie będzie lepiej pokrywało całego domu. Jeśli nie będzie poprawy to przeprowadzę skrętkę piętro niżej i tam go zainstaluje. Teraz to o co proszę to aby ktoś mnie przeprowadził przez cały proces połączenia obu urządzeń z sobą, konfigurację, ustawienie trybu AP w tplinku i co tam jeszcze jest istotne... Jeśli to ważne to wszystkie urządzenia które mam podłączone do internetu łączą się przez wifi i nie posiadam TV z Orange. Z góry dziękuję za pomoc...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@oskar011 według mnie taka zamiana niewiele da. Zawsze lepiej jest mieć dwa punkty dostępowe niż jeden. Tym bardziej jak możesz je połączyć kablem, czyli bez strat prędkości na komunikację między nimi.
Sam zaś router na tryb AP, więc wystarczy go wybrać w menu i sam dalej prowadzi co konfigurować.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
1. Jakkolwiek to nie odpowiedź na Twoje pytanie ale, skoro masz możliwość poprowadzenia skrętki na poziom 0 domu to czy nie testowałeś innej lokalizacji FB6?
Mieszkam w mieszkaniu 2 poziomy, 135m2 i zarówno FB6 jak i obecnie FB7 stojące na poziomie 0 (na wysokości ok 2 metry nad podłogą) pokrywają w całości mieszkanie oraz oba balkony/taras.
2. Konfiguracja AP jest dość prosta - podłączasz się do AP skrętką, logujesz się do AP w oparciu o parametry fabryczne, weryfikujesz/przestawiasz tryb na AP, wyłączasz (jeśli jest) serwer DHCP, ustawiasz parametry sieci macierzystej, nadajesz nazwę/hasło sieci rozszerzanej, zapisujesz i wpinasz tam, gdzie siec macierzysta ma ok 25-30%.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
1. Logujesz się do panelu TP-Link i ustawiasz tryb Access point / Punkt dostępu
2. Łączysz Funbox za pomocą złącza LAN(ETH) do WAN w TP-Link.
3. Jeżeli nie złapie internetu przez kilka minut to wyłącz i włącz TP-Linka.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@oskar011napisał(-a)Witam, posiadam funboxa6 w domu jednorodzinnym dwupiętrowym. Funbox stoi na samej górze. Zasięg wifi niżej jest słaby a na tarasie przed domem wręcz brak. Pomyślałem że podłącze do niego dodatkowy acess point. Kupiłem już nawet TP-Linka Archer AX55 i wiem że muszę go skonfigurować jako Access point. Jak już to zrobię to najpierw jednak chciałem przeprowadzić taki test... TP-Linka umieścić w tym samym miejscu w którym jest zamontowany funbox i sprawdzić czy przypadkiem wifi TP-Linka nie będzie lepiej pokrywało całego domu. Jeśli nie będzie poprawy to przeprowadzę skrętkę piętro niżej i tam go zainstaluje.
...
IMHO plan jest dobry. Najpierw faktycznie sprawdziłbym czy AP TP-linka nie może zastąpić całkowicie wbudowanego AP FB. Tak czy owak zaczął bym od przekonfigurowania tego TP-Linka w tryb AP, to powinno być trywialne. Następnie umieściłbym ten nowy AP w dogodnym, możliwie centralnym miejscu domu (niekoniecznie w bezpośrednim sąsiedztwie FB) i wyłączył WiFi w FB. Wtedy sprawdziłbym zasięgi przy pomocy jakiejś apki na telefonie typu WiFiAnalyser. W sumie podobne pomiary należałoby (jako punkt odniesienia) zrobić zanim zacznie się coś zmieniać.
Jeśli nadal będą udokumentowane luki w zasięgu, włączyłbym z powrotem WiFi FB i przeniósł nowy AP w miejsce z którego będzie miał szansę pokryć te miejsca których FB nie pokrywa. Zapewne faktycznie na inną kondygnację.
Na koniec istotna uwaga: przy dwóch AP będziesz miał dwie osobne sieci WiFi - FB nie potrafi współpracować z innymi AP niż te oferowane przez Orange przy tworzeniu zintegrowanego środowiska WiFi. Wobec tego to ty musisz zadbać o optymalną konfigurację: trzeba będzie odpowiednio ustawić kanały na obu, tak żeby się nie gryzły, no i zdecydować czy chcesz mieć jedną sieć logiczną (pewnie chcesz), czy też akceptujesz dwie różne sieci z dwoma różnymi SSID i hasłami. To drugie jest mniej problematyczne w konfiguracji, nieco mniej wygodne w użytkowaniu (urządzenia podłączone do drugiego AP trzeba by wtedy przekonfigurować, co może być upierdliwe jeśli jest ich więcej niż kilka).
Sądząc po zadawanych pytaniach spokojnie dasz sobie z tym radę, ale zapewne realizacja tego słusznego pomysłu zajmie ci znacznie więcej czasu niż sądzisz.
PS. Jeszcze dodam całkiem od siebie: też tak kombinowałem i przez jakiś czas miałem jeden centralny AP w domu, obsługujący dwie-trzy kondygnacje. To nie był AP szczególnie wysokich lotów, ale zasięg miał lepszy niż FB3 więc jakoś to działało. No właśnie: jakoś. Rozmowy przez VoWiFi były niby dostępne, ale praktycznie nie dało się z tego korzystać. W końcu wkurzyłem się i zainwestowałem znacznie więcej kasy w kilka AP DECO. Wiem że to overkill, ale jestem mega zadowolony z tej zmiany. Wszystkie tworzą jedną sieć logiczną i komfort korzystania jest nieporównywalnie lepszy. Jest jednak i łyżka dziegciu: ostatnia fala upałów pokazała piętę achillesową tych urządzeń: kiedy temperatura przeciętna w domu przekroczyła 30 stopni, na obudowach tych AP można było smażyć przysłowiowe jaja i sieć zaczęła głupieć. No ale to pewnie nie ich cecha swoista. Kilka wentylatorków załatwiło sprawę doraźnie, a potem lato w Gdyni się skończyło i raczej nie wróci. A jakby jednak to wentylatorki mam przygotowane.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 @Dzięki za odpowiedź... Dokładnie chce to zrobić tak jak piszesz. Jeśli postawie TP-Linka w miejscu gdzie obecnie jest FB to chce wyłączyć wifi FB tylko po to aby sprawdzić czy pojawi się wifi tplinka w miejscach gdzie w chwili obecnej jest brak. Jeśli się pojawi i będzie mnie to zadowalało to bym chciał tak zostawić i cieszyć się z sukcesu. Natomiast jeśli nadal wifi nie będzie widoczne np. taras przed domem to przechodzę od razu do poprowadzenia kabla od FB do najniższego punktu budynku (zarazem w miarę możliwości blisko tarasu) i tam montaż na ścianie. Wtedy góra domu będzie korzystać z wifi FB a dolna część budynku z wifi tplinka
Teraz mam kilka pytań:
1) o podłączenie kablem między FB a TP-Link. Coś tam próbowałem czytać i wiem że skrętke w FB wpinam do żółtego portu LAN a drugi koniec w Tplinka i do którego gniazda ... niebieskie WAN czy żółte LAN ???
2) w tplinku jeśli chce go przestawić w tryb tylko AP to tylko to zaznaczam i nic więcej nie ustawiam ?
3) w filmikach na YT widziałem że ktoś tam jakieś adresy IP ustawiał, czy ja też to muszę robić ?
4) zapewne będę musiał w tplinku nadać nazwy obu sieciom wifi (2,4 i5) oraz hasła
Co do pytania czy będzie mi przeszkadzało że będę miał widoczne dwie sieci 2,4 oraz dwie sieci 5 to nie bo jeśli jednak AP wyląduje docelowo na dole budynku to i tak tam nie mam zasięgu z FB więc np. telefon z automatu połączy mi się z siecią Wi-Fi tplinka jeśli będę na tarasie. Przynajmniej tak mi się wydaje ... Czy dobrze kombinuje ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ciekawe, że pytasz o to co Ci napisałem w poprzednim poście. Do TP-Linka wspinasz się w WAN. Adresacji w trybie AP nie ustawiasz bo samo się to zrobi. Możesz mieć kilka sieci. Nikt tego nie sprawdza 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Przepraszam, umknęło mi to 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka