Orange 8 Gb/s – maksymalnie około 6 Gb/s na ASUS XG-C100C i FunBox 10

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 18
  • 68
  • 0

Dzień dobry,

mam internet światłowodowy Orange o prędkości do 8 Gb/s oraz FunBox 10 w starszej wersji, bez Wi-Fi 7.

Komputer jest podłączony bezpośrednio przewodem Ethernet do portu 10 Gb/s w FunBoxie. Używam karty sieciowej:

ASUS XG-C100C 10G PCI-E Network Adapter

Sterownik:
- producent: Marvell
- wersja: 3.1.11.0
- data sterownika: 19.03.2026
- NDIS 6.50

Problem polega na tym, że test prędkości wykonywany bezpośrednio przez FunBox pokazuje pełną lub prawie pełną prędkość łącza, około 8 Gb/s. Natomiast na komputerze najczęściej osiągam maksymalnie około 5–6 Gb/s i nie udaje mi się stabilnie zbliżyć do 8 Gb/s.

Testowałem połączenie na kilku serwerach Speedtest oraz przy użyciu różnych narzędzi. Wynik na komputerze pozostaje wyraźnie niższy niż wynik testu wykonywanego wewnątrz routera.

Rozmawiałem już z pomocą techniczną Orange oraz z technikami. Technik nie pojawił się jednak fizycznie u mnie w domu i nie wykonywał żadnych pomiarów bezpośrednio na moim komputerze ani na porcie Ethernet.

Orange twierdzi, że wszystko działa prawidłowo, ponieważ sprawdzają jedynie wewnętrzną prędkość łącza widoczną w systemie Orange oraz test dostępny w panelu administracyjnym FunBoxa. Tam rzeczywiście wynik wynosi około 8 Gb/s.

Taki test pokazuje jednak głównie prędkość pomiędzy siecią Orange a FunBoxem. Nie wyjaśnia, dlaczego urządzenie podłączone bezpośrednio do portu 10 Gb/s osiąga znacznie niższą prędkość.

Nie wiem więc, czy problem znajduje się po stronie:
- FunBoxa i jego portu 10 Gb/s,
- oprogramowania lub firmware FunBoxa,
- sterownika karty sieciowej,
- konfiguracji systemu Windows,
- serwerów testowych,
- czy sposobu obsługi ruchu pomiędzy FunBoxem a komputerem.

Sprawdzone parametry karty:

- prędkość połączenia: 10 Gb/s
- PCIe: x4 przy 8,0 GT/s, czyli PCIe 3.0 x4
- RSS: włączony
- liczba kolejek RSS: 4
- karta może korzystać z 8 procesorów logicznych
- MSI-X: włączony
- Large Send Offload: włączony
- Checksum Offload: włączony
- Energy-Efficient Ethernet: wyłączony
- Interrupt Moderation: włączone, tryb Adaptive
- Flow Control: Rx i Tx włączone
- Receive Buffers: 512
- Transmit Buffers: 2048
- brak błędnych i odrzuconych pakietów
- TCP Auto-Tuning: Normal
- Jumbo Packet zostało testowo ustawione na 9014 Bytes

Zauważyłem również, że polecenie Get-NetAdapterRsc pokazuje:

IPv4OperationalState: False
IPv6OperationalState: False
FailureReason: NDISCompatibility

Czy może mieć to wpływ na maksymalną wydajność tej karty?

Czy ktoś korzysta z zestawu FunBox 10 + ASUS XG-C100C i osiąga na komputerze około 7,5–8 Gb/s?

Co jeszcze warto sprawdzić?

1. Czy sterownik 3.1.11.0 może ograniczać wydajność pod Windows?
2. Czy warto zmieniać liczbę kolejek RSS, Receive Buffers albo Interrupt Moderation?
3. Czy Jumbo Packet 9014 powinno być włączone przy połączeniu bezpośrednio z FunBoxem?
4. Czy starsza wersja FunBoxa 10 bez Wi-Fi 7 może mieć inne ograniczenia portu 10 Gb/s lub firmware?
5. Czy warto wykonać test na systemie Linux Live?
6. Czy można w jakiś sposób przetestować rzeczywistą wydajność portu 10 Gb/s FunBoxa, niezależnie od wbudowanego testu Orange?
7. Czy technik Orange powinien wykonać pomiar fizycznie na miejscu, bezpośrednio na urządzeniu podłączonym do portu 10 Gb/s?
8. Czy warto zmienić PCIe Maximum Payload Size, skoro obecna wartość wynosi 128 bajtów, a karta obsługuje maksymalnie 512 bajtów?

Procesor komputera to AMD Ryzen 7 5800X, więc powinien być wystarczający do obsługi takiego transferu. Podczas testu nie widzę również pełnego obciążenia całego procesora.

Będę wdzięczny za pomoc w ustaleniu, dlaczego komputer nie osiąga prędkości zbliżonej do wyniku pokazywanego przez FunBox oraz jakie dodatkowe testy powinienem wykonać.

36 ODPOW. 36

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3314
  • 17847
  • 87

@socir nigdy nie uzyskasz sto procent prędkości, wyniki masz poprawne i zgodne z umową, jak chcesz wycisnąć Max prędkość, to trzeba by 2 karty sieciowe w pc, tak z ciekawości testy prędkości cię kręcą, czy pc musi tyle wyciągać cały czas w internecie 🤔😎

Inna sprawa to wydajność pc, jeśli zbliży się do sto procent, to i szybkość internetu będzie mniejsza, daj jakieś zrzuty z testów i obciążenia komputera, bo w ciemno nie pomogę 😎

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3121
  • 15056
  • 141

• 18
  • 68
  • 0

Dziękuję za odpowiedź.

Podczas wykonywania testów Speedtest procesor nie był obciążony w 100%. Mam AMD Ryzen 7 5800X i całkowite wykorzystanie CPU podczas testów pozostawało wyraźnie poniżej 100%, więc nie wygląda na to, żeby cały procesor był bezpośrednim ograniczeniem.

Karta ASUS XG-C100C negocjuje połączenie 10 Gb/s i pracuje przez PCIe 3.0 x4. Komputer jest podłączony bezpośrednio do portu 10 Gb/s w FunBoxie 10.

Rozumiem, że nie zawsze osiągnę idealnie 8 Gb/s, ale wyniki najczęściej zatrzymują się w okolicach 5–6 Gb/s, podczas gdy wewnętrzny test FunBoxa pokazuje około 8 Gb/s. To dość duża różnica, dlatego próbuję ustalić, czy ograniczeniem jest karta, sterownik, Windows, port FunBoxa czy serwer testowy.

Nie rozumiem również sugestii dotyczącej dwóch kart sieciowych. Pojedyncza karta 10 Gb/s powinna wystarczyć do obsługi łącza 8 Gb/s. Dwie karty nie zsumują automatycznie swojej przepustowości bez odpowiedniej konfiguracji i obsługi po stronie routera.

W załącznikach dodaję wyniki kilku testów Speedtest. Testowałem różne serwery, ale wyniki na komputerze nadal są wyraźnie niższe niż wynik testu wykonywanego przez FunBox.

Sprawdzę jeszcze obciążenie poszczególnych rdzeni logicznych, ponieważ możliwe jest, że jeden rdzeń osiąga wysokie użycie, nawet jeżeli całkowite wykorzystanie procesora jest niższe. Jeżeli będzie potrzebne, dodam również zrzut obciążenia wszystkich rdzeni podczas testu.

Zrzut ekranu 2026-07-18 183043.pngZrzut ekranu 2026-07-18 183100.png

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3121
  • 15056
  • 141

@socir Weź również pod uwagę temperaturę karty sieciowej, może jej za gorąco i robi throttling?

• 18
  • 68
  • 0

Przeczytałem wątek z Level1Techs.

W tamtym przypadku karta osiągała około 4 Gb/s przy jednym strumieniu iperf3, ale przy kilku równoległych strumieniach dochodziła do około 9–9,5 Gb/s. Wygląda więc na to, że sama karta, PCIe i przewód nie były ograniczeniem, tylko sposób obsługi pojedynczego strumienia, procesor, sterownik albo przypisanie przerwań/RSS.

U mnie konfiguracja wygląda następująco:

- ASUS XG-C100C 10 Gb/s,
- sterownik Marvell 3.1.11.0,
- Ryzen 7 5800X,
- PCIe 3.0 x4 przy 8 GT/s,
- RSS włączony, 4 kolejki,
- połączenie negocjuje się jako 10 Gb/s,
- brak błędnych i odrzuconych pakietów,
- komputer podłączony bezpośrednio do portu 10 Gb/s FunBoxa 10.

Podczas Speedtestów całkowite użycie procesora nie osiągało 100%. Sprawdzę jednak jeszcze wykorzystanie każdego procesora logicznego osobno, ponieważ rozumiem, że jeden rdzeń może być ograniczeniem nawet przy niskim całkowitym użyciu CPU.

W załącznikach dodaję wyniki Speedtestów. FunBox w swoim wewnętrznym teście pokazuje około 8 Gb/s, natomiast komputer najczęściej osiąga około 5–6 Gb/s. Najwyższe wyniki były wyższe, ale nadal nie uzyskuję stabilnie prędkości zbliżonej do 8 Gb/s.

Wątek z Level1Techs dotyczy jednak starego iperf3 na Windows oraz znacznie słabszych procesorów. Speedtest korzysta z wielu połączeń, dlatego nie wiem, czy jest to dokładnie ten sam problem.

Czy polecacie wykonać lokalny test iperf2 lub nowszego iperf3 z jednym oraz kilkoma równoległymi strumieniami? Jeżeli tak, jakie dokładnie parametry testu będą najbardziej miarodajne?

Mogę również dodać zrzuty:
- wykorzystania wszystkich rdzeni podczas testu,
- obciążenia interfejsu Ethernet,
- ustawień RSS,
- aktywnych filtrów Hyper-V, VPN lub innych sterowników sieciowych.

• 18
  • 68
  • 0

@Samotnick Sprawdziłem temperaturę karty, ale pod Windowsem nie mam możliwości jej odczytania. HWiNFO pokazuje tylko statystyki transferu i nie wykrywa czujnika temperatury ASUS XG-C100C. Sterownik Marvell również nie udostępnia takiego odczytu.

Nie mogę więc obecnie potwierdzić temperatury karty programowo. Spróbuję sprawdzić możliwość przegrzewania pośrednio, porównując wyniki na zimnym komputerze, po dłuższym obciążeniu oraz z dodatkowym nawiewem skierowanym na radiator karty.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3314
  • 17847
  • 87

@socir pełna specyfikacja komputera i zrzut z obciążenia podczas testów,

Wbudowane narzędzie w systemie Windows, które pozwala na analizę wydajności aplikacji i sprzętu. testy internetu najlepiej w aplikacji robić, przeglądarka zafałszuje test, FunBox 10 zawsze będzie pokazywać lepsze wyniki niż komputer.

• 18
  • 68
  • 0

@IreneuszCD  CPU: AMD Ryzen 7 5800X
Płyta główna: MSI MAG B550 Tomahawk MAX WiFi
RAM: 64 GB DDR4 3600 MHz
System: Windows 11 Pro
Karta sieciowa: ASUS XG-C100C 10G
Sterownik: Marvell 3.1.11.0
Połączenie PCIe: PCIe 3.0 x4
Router: FunBox 10 bez Wi-Fi 7
Połączenie: bezpośrednio przewodem do portu 10 Gb/s

Zrzut ekranu 2026-07-18 191239.pngZrzut ekranu 2026-07-18 191255.pngZrzut ekranu 2026-07-18 191342.png

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16201
  • 67493
  • 877

@socir  to ograniczenia sprzętowe. Z poziomu menu modemu możesz zweryfikować speed testem prędkość dochodząca do FB10