- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Orange 8 Gb/s – maksymalnie około 6 Gb/s na ASUS XG-C100C i FunBox 10
Sprawdziłem rzeczywisty tryb połączenia karty poleceniem Get-NetAdapterHardwareInfo. ASUS XG-C100C działa obecnie jako PCIe 3.0 x4:
PcieLinkSpeed: 8.0 GT/s
PcieLinkWidth: 4
Czyli karta nie zeszła do x1 ani x2. Według specyfikacji płyty MSI MAG B550 Tomahawk MAX WiFi dolny slot PCI_E3 również obsługuje PCIe 3.0 x4.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak, poza niższą maksymalną prędkością łącze działa stabilnie. Nie mam rozłączeń, błędów pakietów ani problemów z pingiem. Problemem jest głównie to, że na komputerze prędkość zatrzymuje się zwykle w okolicach 5–6 Gb/s, podczas gdy test FunBoxa pokazuje około 8 Gb/s.
Testowałem tę samą maszynę również pod Linuksem i wynik był podobny, więc problem raczej nie wynika wyłącznie z Windowsa. Jumbo Packet 9014 także nie przyniosło poprawy, dlatego mogę wrócić do standardowego ustawienia.
Rozumiem, że najbardziej jednoznaczny byłby lokalny test iperf3 z drugim komputerem 10 Gb/s. Obecnie nie mam jednak drugiego urządzenia ani switcha 10 Gb/s, więc nie mogę jeszcze całkowicie wykluczyć karty ASUS lub konkretnej kombinacji sprzętowej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@socir Do testów lokalnych potrzebujesz „tylko” drugiej maszyny, switch nie jest potrzebny.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Samotnick nie mam nawet innej karty 10gb śiecowej
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak, pytałem już AI i wspólnie sprawdziliśmy między innymi tryb PCIe, RSS, bufory, ustawienia sterownika, dodatkowe filtry VMware, Npcap i Realtek, Jumbo Frames, obciążenie procesora oraz testy pod Windowsem i Linuksem.
Karta pracuje jako PCIe 3.0 x4, połączenie negocjuje się jako 10 Gb/s i nie ma błędnych ani odrzuconych pakietów. Wyłączenie dodatkowych kart i filtrów sieciowych również niczego nie zmieniło.
Obecna hipoteza jest taka, że do rozstrzygnięcia potrzebny byłby lokalny test iperf3 z drugim urządzeniem 10 Gb/s. Nie planuję jednak kupować drogiego sprzętu wyłącznie do jednego testu. Spróbuję jeszcze znaleźć możliwość pożyczenia drugiej karty lub komputera 10 Gb/s.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Sensownie. Gdyby udało ci się coś ustalić nie omieszkaj się podzielić. Z przyjemnością przeczytałem Twoje posty.
- « Poprzedni
- Następny »