Orange 8 Gb/s – maksymalnie około 6 Gb/s na ASUS XG-C100C i FunBox 10

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3314
  • 17849
  • 87

@socir z tego co pokazujesz, komputer mógłby spokojnie te 8Gb/s polecieć, być może serwer ogranicza, testy zrobić po północy 😉

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3122
  • 15063
  • 141

@socir Dodatkowo warto sprawdzić czy hypervisor Ci nie bruździ. W VMware maszyny są wpięte w wirtualny switch razem z fizyczną kartą?

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 18
  • 68
  • 0

@agat13 

Tylko nie do końca rozumiem, na czym miałoby polegać to ograniczenie sprzętowe. Karta ASUS XG-C100C obsługuje 10 Gb/s, połączenie z FunBoxem negocjuje się jako 10 Gb/s, a karta działa w slocie PCIe 3.0 x4, który ma wystarczającą przepustowość.

Rozumiem, że rzeczywisty wynik może być trochę niższy od maksymalnej prędkości, ale u mnie różnica wynosi około 2 Gb/s — FunBox pokazuje około 8 Gb/s, a komputer najczęściej 5–6 Gb/s.

Czy możesz wskazać, który dokładnie element sprzętowy może być tutaj ograniczeniem: procesor, karta sieciowa, port FunBoxa, przewód czy może sterownik? Chciałbym wiedzieć, co konkretnie powinienem sprawdzić.

• 18
  • 68
  • 0

@Samotnick 

Sprawdziłem wpływ dodatkowych kart i sterowników sieciowych.

Wyłączyłem pozostałe fizyczne karty sieciowe, w tym wbudowanego Realteka 2.5 Gb/s. Na karcie ASUS XG-C100C wyłączyłem również dodatkowe powiązania i filtry, między innymi:

- VMware Bridge Protocol,
- sterowniki Realtek VLAN, Teaming i NDIS,
- Npcap Packet Driver.

Sprawdziłem też Hyper-V. Karta ASUS nie jest podłączona do zewnętrznego przełącznika Hyper-V, a aktywny jest tylko domyślny przełącznik wewnętrzny.

Po wyłączeniu tych elementów nie zauważyłem żadnej różnicy w wynikach. Prędkość nadal zatrzymuje się mniej więcej w tym samym zakresie, około 5–6 Gb/s.

Wygląda więc na to, że ograniczenia nie powodują inne karty sieciowe, VMware, Hyper-V ani dodatkowe filtry sieciowe. Będę jeszcze sprawdzać różne serwery Speedtest, obciążenie poszczególnych rdzeni procesora oraz wynik na innym systemie.

• 18
  • 68
  • 0

@IreneuszCDpora dnia nie robi różnicy na prędkość

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2395
  • 11079
  • 74

@socir  uruchom sobie dwa różne na raz. Jak Ci tak bardzo zależy na tym co pokazują speed testy.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3314
  • 17849
  • 87

Może w aplikacji będzie lepiej 😉

Speed test dla Windows - SpeedTest.pl

Poza tym można w Linux też test zrobić, edycja na pendrive 😉

• 18
  • 68
  • 0

@Glut

Uruchomiłem równocześnie dwa różne testy Speedtest, korzystające z różnych serwerów, i mierzyłem łączny transfer bezpośrednio ze statystyk karty ASUS XG-C100C.

Najwyższy chwilowy wynik wyniósł 5,28 Gb/s, a przez większość testu łączny transfer utrzymywał się w okolicach 4,7–5,2 Gb/s.

Wygląda więc na to, że ograniczeniem nie jest wyłącznie pojedynczy serwer ani pojedyncza aplikacja Speedtest, ponieważ dwa testy uruchomione jednocześnie również nie przekroczyły około 5,3 Gb/s.

Zrzut ekranu 2026-07-18 203357.png

• 18
  • 68
  • 0

@IreneuszCD 

Korzystam już z aplikacji Speedtest dla Windows. Testowałem również:

- aplikację Speedtest,
- Speedtest CLI,
- test w przeglądarce,
- kilka różnych serwerów,
- dwa testy uruchomione jednocześnie,
- Linux uruchomiony z pendrive’a.

W każdym przypadku wynik jest bardzo podobny i zatrzymuje się przeważnie w okolicach 5–6 Gb/s.

Na Linuksie również nie było poprawy, więc raczej nie jest to problem samego Windowsa ani aplikacji Speedtest. Przy dwóch testach uruchomionych jednocześnie łączny transfer mierzony bezpośrednio na karcie również nie zbliżył się do 8 Gb/s.

Komputer był cały czas podłączony bezpośrednio do portu 10 Gb/s FunBoxa przez ASUS XG-C100C.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2395
  • 11079
  • 74

@socir , a te dwa to np. jakie były?